Ahilik 'kardeşlik, yarenlik' demektir

KÜLTÜR 21.09.2017 - 11:30, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3536+ kez okundu.
 

Ahilik 'kardeşlik, yarenlik' demektir

Bu yıl Giresun'da 30.'su düzenlenen 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı' Giresun'da çeşitli etkinliklerle başladı.
Giresun Vali Yardımcısı Recep Uzal başkanlığında Ticaret İl Müdürü Ali Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Kurum Müdürleri ve Debboy mevkiinde toplanan esnaf ve esnaf temsilcileri, Mehter Takımı eşliğinde Atatürk Meydanına yürüdü. Burada Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Giresun Ticaret İl Müdür Vekili Ali Yıldırım günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı. Müdür Yıldırım, "Bilindiği üzere, ahilik 13. yüzyılın ilk yarısından 14. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da, Balkanlar’da ve Kırım’da yaşamış olan Türk Halkı’nın sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Ahilik teşkilatı haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan mükemmel bir çırak, kalfa, usta ilişkisi kuran sürekli insancı, sürekli saygı ve sevgi isteyen, bayrağı, Ezan’ı ve devleti mukaddes sayan çoğulcu demokrasinin hakim olduğu bir teşkilattır. Ahilik 'kardeşlik, yarenlik' demektir. Ahilik, alın teri ile kazanç demektir" dedi. Yapılan konuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen mobilyacı Sinan Hilmi Önbaş için Şed Kuşanma töreni düzenlendi ve yılın Kalfası seçilen Uğur Dizdar ile yılın çırağı seçilen Ertuğrul Karakayalı'ya plaketlerini Vali Yardımcısı  Recep Uzal ile birlikte Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara verdi. Tören, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğüne ait halkoyunları ekibinin folklor gösterileriyle sona erdi. Daha sonra İl Müdür V. Ali Yıldırım, Esnaf Odaları Birliği Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve İlin Ahisi Hilmi Önbaş’tan oluşan Komite Vali Harun Sarıfakıoğulları’nı makamında ziyaret ederek çiçek takdim ettiler. Ahilik Haftası'nı kutlayarak, Ahilik Teşkilatı’nın önemini vurgulayan Vali Sarıfakıoğulları, Ahiliğin hoşgörü ve dayanışmanın sanata yansıması olduğunu ifade etti. Daha sonra Ticaret İl Müdürü, meslek odaları başkanları ile esnaf ziyaretlerinde bulunan Vali Sarıfakıoğulları, esnaf ve sanatkârlara hayırlı ve güzel kazançlar dileyerek çiçek takdim etti. Vali Sarıfakıoğulları ve beraberindeki heyet, Yorgancı esnafı Hüseyin Fırtına, Bakırcı esnafı Turgut Gökçe, Ayakkabı imalatçısı Salih Bakar’ın yanı sıra sanayi esnaflarından; boya servisçisi İsmail Şahinler, kaporta- boya servisçisi Muharrem Bayrak, oto fırınlı boyacısı Ali Yamak, oto döşemecisi Hüseyin Şenel ve fantüp imalatçısı Semerciler işyerini ziyaret ettikten sonra esnaf ve sanatkarları odaları birliğinin toplantı salonunda gerçekleştirilen Ahilik paneline katıldı. Kutlamalar, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam ederken, Cumartesi günü Yağlıdere’de Hacı Abdullah Halife Camisinin açılışı ile sona erecek.
Bu yıl Giresun'da 30.'su düzenlenen 'Ahilik Haftası ve Esnaf Bayramı' Giresun'da çeşitli etkinliklerle başladı.

Giresun Vali Yardımcısı Recep Uzal başkanlığında Ticaret İl Müdürü Ali Yıldırım, Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara, Kurum Müdürleri ve Debboy mevkiinde toplanan esnaf ve esnaf temsilcileri, Mehter Takımı eşliğinde Atatürk Meydanına yürüdü.

Burada Saygı Duruşu ve İstiklal Marşı ile başlayan törende Giresun Ticaret İl Müdür Vekili Ali Yıldırım günün anlam ve önemini belirten bir konuşma yaptı.

Müdür Yıldırım, "Bilindiği üzere, ahilik 13. yüzyılın ilk yarısından 14. yüzyılın ikinci yarısına kadar Anadolu’da, Balkanlar’da ve Kırım’da yaşamış olan Türk Halkı’nın sanat ve meslek alanında yetişmelerini, ahlaki yönden gelişmelerini sağlayan bir kuruluşun adıdır. Ahilik teşkilatı haksız rekabeti ortadan kaldıran, kaliteli üretimi teşvik eden, haklıyı kayıran, teşkilat mensupları arasında sosyal yardımlaşma ve dayanışmayı sağlayan mükemmel bir çırak, kalfa, usta ilişkisi kuran sürekli insancı, sürekli saygı ve sevgi isteyen, bayrağı, Ezan’ı ve devleti mukaddes sayan çoğulcu demokrasinin hakim olduğu bir teşkilattır. Ahilik 'kardeşlik, yarenlik' demektir. Ahilik, alın teri ile kazanç demektir" dedi.
Yapılan konuşmaların ardından yılın Ahisi seçilen mobilyacı Sinan Hilmi Önbaş için Şed Kuşanma töreni düzenlendi ve yılın Kalfası seçilen Uğur Dizdar ile yılın çırağı seçilen Ertuğrul Karakayalı'ya plaketlerini Vali Yardımcısı  Recep Uzal ile birlikte Giresun Esnaf ve Sanatkarları Odaları Birliği Başkanı Ali Kara verdi. Tören, İl Gençlik Hizmetleri ve Spor Müdürlüğüne ait halkoyunları ekibinin folklor gösterileriyle sona erdi.
Daha sonra İl Müdür V. Ali Yıldırım, Esnaf Odaları Birliği Başkan ve Yönetim Kurulu Üyeleri ve İlin Ahisi Hilmi Önbaş’tan oluşan Komite Vali Harun Sarıfakıoğulları’nı makamında ziyaret ederek çiçek takdim ettiler.
Ahilik Haftası'nı kutlayarak, Ahilik Teşkilatı’nın önemini vurgulayan Vali Sarıfakıoğulları, Ahiliğin hoşgörü ve dayanışmanın sanata yansıması olduğunu ifade etti. Daha sonra Ticaret İl Müdürü, meslek odaları başkanları ile esnaf ziyaretlerinde bulunan Vali Sarıfakıoğulları, esnaf ve sanatkârlara hayırlı ve güzel kazançlar dileyerek çiçek takdim etti.
Vali Sarıfakıoğulları ve beraberindeki heyet, Yorgancı esnafı Hüseyin Fırtına, Bakırcı esnafı Turgut Gökçe, Ayakkabı imalatçısı Salih Bakar’ın yanı sıra sanayi esnaflarından; boya servisçisi İsmail Şahinler, kaporta- boya servisçisi Muharrem Bayrak, oto fırınlı boyacısı Ali Yamak, oto döşemecisi Hüseyin Şenel ve fantüp imalatçısı Semerciler işyerini ziyaret ettikten sonra esnaf ve sanatkarları odaları birliğinin toplantı salonunda gerçekleştirilen Ahilik paneline katıldı.
Kutlamalar, hafta boyunca çeşitli etkinliklerle devam ederken, Cumartesi günü Yağlıdere’de Hacı Abdullah Halife Camisinin açılışı ile sona erecek.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.