Böbrek hastalığı halk sağlığı sorunudur

SAĞLIK 11.03.2021 - 11:36, Güncelleme: 11.03.2021 - 11:36 4411+ kez okundu.
 

Böbrek hastalığı halk sağlığı sorunudur

Giresun Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülin Akagün, kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde sık görülen bir halk sağlığı sorunu olduğunu açıkladı.
Doç. Dr. Akagün, yaptığı açıklamada, “Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır. Türk Nefroloji Derneği'nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır. Kronik böbrek hastalığından korunmak için; Düzenli egzersiz yapın, Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, Sigara içmeyin, Ağrı kesici ilaçlardan kaçının, Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün ve risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin” diye konuştu.
Giresun Üniversitesi Nefroloji Bilim Dalı Başkanı Doç. Dr. Tülin Akagün, kronik böbrek hastalığının dünyada ve ülkemizde sık görülen bir halk sağlığı sorunu olduğunu açıkladı.

Doç. Dr. Akagün, yaptığı açıklamada, “Böbrek hastalığı erken saptanırsa sıklıkla önlenebilir veya ilerlemesi geciktirilebilir. Ancak hastalığın farkındalığının düşük olması, erken dönemde tespit edilmesine imkân vermemektedir. Bireylerin hastalığının farkında olmaması nedeni ile son dönem böbrek yetmezliği gelişmekte ve yaşam kalitesi bozulmaktadır.

Türk Nefroloji Derneği'nin ülkemizde yaptığı bir tarama çalışmasında Türkiye’de her 6-7 erişkinden birinde çeşitli evrelerde kronik böbrek hastalığının olduğu saptanmıştır. Bu hastalık zamanında fark edildiğinde önlenebilen veya en azından geciktirilebilen bir hastalıktır. Kronik böbrek hastalığından korunmak için; Düzenli egzersiz yapın, Sağlıklı beslenin ve vücut ağırlığınızı koruyun, Tuzu azaltın, yeterli sıvı alın, Sigara içmeyin, Ağrı kesici ilaçlardan kaçının, Kan basıncınızı ve kan şekerinizi düzenli olarak ölçtürün ve risk grubunda iseniz böbreklerinizi düzenli olarak kontrol ettirin” diye konuştu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.