Giresun’da normalleşme süreci çok kısıtlı başladı

GÜNDEM 02.03.2021 - 11:23, Güncelleme: 02.03.2021 - 11:23 3948+ kez okundu.
 

Giresun’da normalleşme süreci çok kısıtlı başladı

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda ülke genelinde “Kontrollü Normalleşme” süreci başladı.
Giresun Valisi Enver Ünlü, alınan kararlar doğrultusunda sosyal medya hesabından vatandaşlara ‘Lütfen alınan tedbirlere uyalım!’ dedi. Kontrollü Normalleşme sürecinin açıklanması sonrasında vatandaşlara, alınan tedbirlere riayet etmeleri çağrısında bulunan Vali Enver Ünlü “Değerli hemşehrilerim; Şehrimiz kırmızı renk ile çok yüksek riskli iller arasında yer almaktadır. Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretime açılacaktır. Hedefimiz Giresun olarak düşük risk grubuna biran evvel geçmek, lütfen alınan tedbirlere uyalım” uyarısında bulundu. Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlara ilişkin vatandaşlar tarafından yaşanan kafa karışıklığı üzerine yasakları ve alınan kararları Giresun için derledik.  Buna göre; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak 4 ayrı risk grubuna ayrıldı ve salgınla ilgili ek tedbirler risk gruplarına göre belirlenirken, çok yüksek riskli iller arasında olan Giresun için alınan kararlar şöyle: Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor. Genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak. Çok yüksek riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek. Çok yüksek riskli illerde restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi mekanlar bir süre daha kapalı kalacak. Çok yüksek risk grubunda yer alan ilimizde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek. Halı saha ve yüzde havuzu gibi tesisler kapalı kalmaya devam edecek. Çok yüksek riskli ilimizde nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek. Sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları yapılamayacak. Risk grubu nasıl hesaplanıyor Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından, 81 il risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük Riskli (Mavi), Orta Riskli (Sarı), Yüksek Riskli (Turuncu) Ve Çok Yüksek Riskli (Kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. İllerin risk kategorilerini belirlemede 100.000 nüfusa düşen haftalık vaka sayısı ile birlikte yapılan PCR testlerinin pozitiflik oranı, yoğun bakım doluluk oranı ve entübe hasta artışı dikkate alınıyor. Bu kategorilere göre normalleşme adımları uygulanacak olup Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri esas alınarak 20-26 Şubat tarihleri arasındaki 100 Bin kişiye düşen haftalık vaka sayısına göre Giresun “Çok Yüksek” riskli 4’üncü kategoride yer aldı.
Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan başkanlığında, toplanan Cumhurbaşkanlığı Kabinesinde alınan kararlar doğrultusunda ülke genelinde “Kontrollü Normalleşme” süreci başladı.

Giresun Valisi Enver Ünlü, alınan kararlar doğrultusunda sosyal medya hesabından vatandaşlara ‘Lütfen alınan tedbirlere uyalım!’ dedi.

Kontrollü Normalleşme sürecinin açıklanması sonrasında vatandaşlara, alınan tedbirlere riayet etmeleri çağrısında bulunan Vali Enver Ünlü “Değerli hemşehrilerim; Şehrimiz kırmızı renk ile çok yüksek riskli iller arasında yer almaktadır. Okullar, Türkiye genelindeki tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim-öğretime açılacaktır. Hedefimiz Giresun olarak düşük risk grubuna biran evvel geçmek, lütfen alınan tedbirlere uyalım” uyarısında bulundu.

Cumhurbaşkanlığı Kabinesi’nde alınan kararlara ilişkin vatandaşlar tarafından yaşanan kafa karışıklığı üzerine yasakları ve alınan kararları Giresun için derledik. 
Buna göre; Sağlık Bakanlığı ve Bilim Kurulu tarafından tespit edilen kriterlere göre iller düşük, orta, yüksek ve çok yüksek olarak 4 ayrı risk grubuna ayrıldı ve salgınla ilgili ek tedbirler risk gruplarına göre belirlenirken, çok yüksek riskli iller arasında olan Giresun için alınan kararlar şöyle:

  • Tüm okul öncesi eğitim kurumlarında, ilkokullarda, 8. ve 12. sınıflarda eğitim öğretim başlıyor. Genel uygulamanın dışında sadece liselerdeki yüz yüze sınavlar yapılacak.
  • Çok yüksek riskli illerde hafta sonu sokağa çıkma kısıtlaması bir müddet daha pazar günü devam edecek.
  • Çok yüksek riskli illerde restoran, lokanta, kafeterya, tatlıcı, pastane, kıraathane ve çay bahçesi gibi mekanlar bir süre daha kapalı kalacak.
  • Çok yüksek risk grubunda yer alan ilimizde; 65 yaş ve üzeri ile 20 yaş altı vatandaşların için getirilen sokağa çıkma süreleri 3 saatten 4 saate yükseltilecek olup 65 yaş ve üzeri vatandaşlar 10.00-14.00 saatleri arasında, 20 yaş altı çocuklar ve gençler ise 14.00-18.00 saatleri arasında sokağa çıkabilecek.
  • Halı saha ve yüzde havuzu gibi tesisler kapalı kalmaya devam edecek.
  • Çok yüksek riskli ilimizde nikah ve nikah merasimi şeklindeki düğünler, 50 kişiyi geçmemek ve 1 saati aşmamak kaydıyla yapılabilecek.
  • Sivil toplum kuruluşları meslek odaları kooperatifler ve benzeri kuruluşların genel kurulları yapılamayacak.

Risk grubu nasıl hesaplanıyor
Sağlık Bakanlığı Bilim Kurulu tarafından, 81 il risk değerlendirme kriterlerine göre 4 kategoriye ayrıldı. Düşük Riskli (Mavi), Orta Riskli (Sarı), Yüksek Riskli (Turuncu) Ve Çok Yüksek Riskli (Kırmızı) olarak kategoriler belirlendi. İllerin risk kategorilerini belirlemede 100.000 nüfusa düşen haftalık vaka sayısı ile birlikte yapılan PCR testlerinin pozitiflik oranı, yoğun bakım doluluk oranı ve entübe hasta artışı dikkate alınıyor.
Bu kategorilere göre normalleşme adımları uygulanacak olup Adrese Dayalı Nüfus Kayıt Sistemi (ADNKS) verileri esas alınarak 20-26 Şubat tarihleri arasındaki 100 Bin kişiye düşen haftalık vaka sayısına göre Giresun “Çok Yüksek” riskli 4’üncü kategoride yer aldı.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.