Başkan Aksu gazeteciler gününü kutladı

GÜNDEM 09.01.2019 - 17:30, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3294+ kez okundu.
 

Başkan Aksu gazeteciler gününü kutladı

Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ‘’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı.
Yayınladığı mesajında basın özgürlüğüne vurgu yapan Başkan Aksu mesajında şu görüşlere yer verdi; 4 Ocak 1961 yılında gazetecilerin çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla çıkartılan 212 sayılı kanunun, 10 Ocak 1961 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi çalışan gazeteciler günü ya da bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır. Demokrasinin, hukuk devletinin ve bağımsızlığın vazgeçilmez unsurlarından biri de bağımsız basındır. Haber alma hakkı kutsaldır ve anayasal güvence altındadır. Basın meslek ilkeleri doğrultusunda, halkın doğru ve tarafsız haber almasını sağlayan gazeteci arkadaşlarımı kutluyorum. Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk bizlere basının ne denli önemli olduğunu 1922 yılında söylediği şu sözlerle ortaya koymuştur, “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve doğru yolu gösterme, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, özetle bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.” Memleket meselelerini kendi meseleleriymiş gibi gören ve bu konuda olumlu çalışma sarf eden gazeteciler, toplumun aynası ve görünmeyen kahramanlarıdır. Özgür basın demek özgür ülke demektir. Basın yayın kuruluşları ve buralarda görev yapan arkadaşlarımız her anlamda bağımsız ve özgür olmalıdırlar. Bugün geriye baktığımızda basın özgürlüğünün ve basın mensuplarının çalışma koşullarının kanuni güvenceye alınmasının üzerinden 66 yıl geçmesine rağmen basının daha özgür olmadığını, basın mensuplarının daha kötü çalışma koşullarına doğru itildiğini üzülerek görüyoruz. 212 sayılı basın kanunun bugün neredeyse uygulanmadığı, basın mensuplarının taşeronlaştırıldığı gerçeği ülkemizi demokrasi liginde çok gerilere götürmüştür. Sadece haber yaptıkları için, sadece düşüncelerini yazdıkları için yargılanan ve tutuklanan gazeteciler, demokrasi tarihimize kara sayfalar olarak geçmiştir. Basının bağımsızlığı sadece kanunlarla olamaz. Basın mensupları kanunlar önünde bağımsız kılınırken, çalışma koşulları ve ekonomik olarak da bağımsızlığı ve yeterliliği yakalamalıdırlar. Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışma hayatlarında kendilerine başarılar, aileleri ile beraber mutlu yarınlar diliyorum.”
Giresun Belediye Başkanı Kerim Aksu ‘’10 Ocak Çalışan Gazeteciler Günü’’ dolayısıyla bir mesaj yayınladı.

Yayınladığı mesajında basın özgürlüğüne vurgu yapan Başkan Aksu mesajında şu görüşlere yer verdi; 4 Ocak 1961 yılında gazetecilerin çalışma şartlarını iyileştirmek amacıyla çıkartılan 212 sayılı kanunun, 10 Ocak 1961 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanarak yürürlüğe girmesi çalışan gazeteciler günü ya da bayramı olarak kutlanmaya başlanmıştır.

Demokrasinin, hukuk devletinin ve bağımsızlığın vazgeçilmez unsurlarından biri de bağımsız basındır. Haber alma hakkı kutsaldır ve anayasal güvence altındadır. Basın meslek ilkeleri doğrultusunda, halkın doğru ve tarafsız haber almasını sağlayan gazeteci arkadaşlarımı kutluyorum.

Türkiye Cumhuriyeti’nin kurucusu Büyük Önder Mustafa Kemal Atatürk bizlere basının ne denli önemli olduğunu 1922 yılında söylediği şu sözlerle ortaya koymuştur, “Basın, milletin müşterek sesidir. Bir milleti aydınlatma ve doğru yolu gösterme, bir millete muhtaç olduğu fikrî gıdayı vermekte, özetle bir milletin hedefi saadet olan müşterek bir istikamette yürümesini teminde, basın başlı başına bir kuvvet, bir mektep, bir rehberdir.”

Memleket meselelerini kendi meseleleriymiş gibi gören ve bu konuda olumlu çalışma sarf eden gazeteciler, toplumun aynası ve görünmeyen kahramanlarıdır. Özgür basın demek özgür ülke demektir. Basın yayın kuruluşları ve buralarda görev yapan arkadaşlarımız her anlamda bağımsız ve özgür olmalıdırlar.

Bugün geriye baktığımızda basın özgürlüğünün ve basın mensuplarının çalışma koşullarının kanuni güvenceye alınmasının üzerinden 66 yıl geçmesine rağmen basının daha özgür olmadığını, basın mensuplarının daha kötü çalışma koşullarına doğru itildiğini üzülerek görüyoruz.

212 sayılı basın kanunun bugün neredeyse uygulanmadığı, basın mensuplarının taşeronlaştırıldığı gerçeği ülkemizi demokrasi liginde çok gerilere götürmüştür. Sadece haber yaptıkları için, sadece düşüncelerini yazdıkları için yargılanan ve tutuklanan gazeteciler, demokrasi tarihimize kara sayfalar olarak geçmiştir.

Basının bağımsızlığı sadece kanunlarla olamaz. Basın mensupları kanunlar önünde bağımsız kılınırken, çalışma koşulları ve ekonomik olarak da bağımsızlığı ve yeterliliği yakalamalıdırlar.

Bu duygu ve düşüncelerle, kamuoyunun bilgilendirilmesi ve yönlendirilmesinde büyük rol üstlenen değerli basın mensuplarımızın Çalışan Gazeteciler Günü’nü kutluyor, çalışma hayatlarında kendilerine başarılar, aileleri ile beraber mutlu yarınlar diliyorum.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.