BU FİYATLARI KABUL ETMİYORUZ

GÜNDEM 13.08.2018 - 18:30, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2649+ kez okundu.
 

BU FİYATLARI KABUL ETMİYORUZ

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tekelci firma tarafından oluşan fiyatın kabul edilen bir fiyat olmadığını belirterek, tekelci firmanın değerli tarım projesi adı altında üreticiye şirin görünmeye çalıştıklarını söyledi.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta en güçlü alıcı konumundaki tekelci firma tarafından açıklanan alım fiyatına tepki göstererek, Giresun kalite yağlı fındık için 11.50 lira, levant kalite için ise 11.25 lira fiyatının kabul edilemez bir fiyat olduğunu ifade etti. Karan yaptığı açıklamada, fındıkta tekelci firmanın her sezon olduğu gibi bu sezonda serbest piyasada baskı oluşturarak, üreticinin emeğini ucuza kapatmaya çalıştığını kaydetti. Fındıkta serbest piyasanın 12.50, 13 liradan işlem gördüğü bir noktada, tekelci firmanın düşük bir fiyat açıklayarak piyasaya müdahale etmeye çalıştığını söyleyen Karan, “Ülke olarak ekonomik bir savaş verdiğimiz bugünlerde bunu fırsat bilen tekelci zihniyet fındık üreticisinin emeğini ucuza kapatmak için harekete geçmiş durumda. Tekelci zihniyet tarafından Giresun kalite yağlı fındık için 11.50 lira, levant kalite fındık için ise 11.25 lira alım fiyatı belirlendiği belirtilmekte. Ayrıca tekelci firmanın bu sezon fındık manavlarına peşin ödeme yapmayacağı, haftalık ödeme yapacağı da kaydedilmekte. Bize göre, şu anki serbest piyasanın altında bir alım fiyatı belirleyen tekelci firma öte yandan peşin ödeneme yapmayarak piyasayı sıkıştırıp, fiyatı daha da aşağıya çekmenin hesabını yapmakta. Tekelci firma tarafından belirlenen fındık fiyatı ve uygulanacak olan alım politikası kesinlikle ve kesinlikle kabul edilemez. Bu bir alım fiyatı değil, üreticiyi sömürü fiyatıdır. Üreticilerimizi bu konuda daha duyarlı ve ürününe sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tekelci firma şunu iyi bilmelidir ki, bizim bu fiyatlardan satılacak bir tek ürünümüz yok” dedi. Tekelci firmanın değerli tarım projesi adı altında üreticiye şirin görünmeye devam ettiğini vurgulayan Karan, “Verimi yüksek taban arazilerde örnek bahçe oluşturarak, dönümünden 300-400 kilo fındık aldık demekle, fındıkta verimini artıramazsınız. Sizin örnek bahçelerinizi biz çok iyi biliyoruz. O bahçeler daha 30-40 yıllık verimli bahçeler, az bir bakımla zaten dönümde 300 kiloya kadar ürün veriyor. 100 ve üzeri yaş yamaç arazilerde örnek bahçe oluşturun da görelim, dönümünden kaç kilo fındık alabiliyorsunuz” şeklinde konuştu. Karan açıklamasında, hükümet yetkililerine de seslenerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat ve müdahil alımla ilgili daha neyi beklediğini sordu. Tüm çağrılara rağmen şuana kadar TMO’dan somut bir açıklama gelmediğini hatırlatan Karan, TMO’nun bugünden tezi yok, fındık alım fiyatını açıklayarak, piyasaya girmesi gerektiğini, aksi takdirde fındık üreticisinin tekelci zihniyete mahkum edilerek, kendi kaderine terk edileceğini sözlerine ekledi.              
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, tekelci firma tarafından oluşan fiyatın kabul edilen bir fiyat olmadığını belirterek, tekelci firmanın değerli tarım projesi adı altında üreticiye şirin görünmeye çalıştıklarını söyledi.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındıkta en güçlü alıcı konumundaki tekelci firma tarafından açıklanan alım fiyatına tepki göstererek, Giresun kalite yağlı fındık için 11.50 lira, levant kalite için ise 11.25 lira fiyatının kabul edilemez bir fiyat olduğunu ifade etti.

Karan yaptığı açıklamada, fındıkta tekelci firmanın her sezon olduğu gibi bu sezonda serbest piyasada baskı oluşturarak, üreticinin emeğini ucuza kapatmaya çalıştığını kaydetti.

Fındıkta serbest piyasanın 12.50, 13 liradan işlem gördüğü bir noktada, tekelci firmanın düşük bir fiyat açıklayarak piyasaya müdahale etmeye çalıştığını söyleyen Karan, “Ülke olarak ekonomik bir savaş verdiğimiz bugünlerde bunu fırsat bilen tekelci zihniyet fındık üreticisinin emeğini ucuza kapatmak için harekete geçmiş durumda. Tekelci zihniyet tarafından Giresun kalite yağlı fındık için 11.50 lira, levant kalite fındık için ise 11.25 lira alım fiyatı belirlendiği belirtilmekte. Ayrıca tekelci firmanın bu sezon fındık manavlarına peşin ödeme yapmayacağı, haftalık ödeme yapacağı da kaydedilmekte. Bize göre, şu anki serbest piyasanın altında bir alım fiyatı belirleyen tekelci firma öte yandan peşin ödeneme yapmayarak piyasayı sıkıştırıp, fiyatı daha da aşağıya çekmenin hesabını yapmakta. Tekelci firma tarafından belirlenen fındık fiyatı ve uygulanacak olan alım politikası kesinlikle ve kesinlikle kabul edilemez. Bu bir alım fiyatı değil, üreticiyi sömürü fiyatıdır. Üreticilerimizi bu konuda daha duyarlı ve ürününe sahip çıkmaya davet ediyoruz. Tekelci firma şunu iyi bilmelidir ki, bizim bu fiyatlardan satılacak bir tek ürünümüz yok” dedi.

Tekelci firmanın değerli tarım projesi adı altında üreticiye şirin görünmeye devam ettiğini vurgulayan Karan, “Verimi yüksek taban arazilerde örnek bahçe oluşturarak, dönümünden 300-400 kilo fındık aldık demekle, fındıkta verimini artıramazsınız. Sizin örnek bahçelerinizi biz çok iyi biliyoruz. O bahçeler daha 30-40 yıllık verimli bahçeler, az bir bakımla zaten dönümde 300 kiloya kadar ürün veriyor. 100 ve üzeri yaş yamaç arazilerde örnek bahçe oluşturun da görelim, dönümünden kaç kilo fındık alabiliyorsunuz” şeklinde konuştu.

Karan açıklamasında, hükümet yetkililerine de seslenerek, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fiyat ve müdahil alımla ilgili daha neyi beklediğini sordu. Tüm çağrılara rağmen şuana kadar TMO’dan somut bir açıklama gelmediğini hatırlatan Karan, TMO’nun bugünden tezi yok, fındık alım fiyatını açıklayarak, piyasaya girmesi gerektiğini, aksi takdirde fındık üreticisinin tekelci zihniyete mahkum edilerek, kendi kaderine terk edileceğini sözlerine ekledi.  

 

 

 

 

 

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.