BU KADAR BASİTKEN ZORLAŞTIRMAYALIM! (ÖZEL HABER YORUM – SİNAN YILDIZ)

GÜNDEM 19.03.2020 - 17:24, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3184+ kez okundu.
 

BU KADAR BASİTKEN ZORLAŞTIRMAYALIM! (ÖZEL HABER YORUM – SİNAN YILDIZ)

Tüm dünyayı etkisi altına alan ve neredeyse bir korku imparatorluğu kuran, Çin’in Vuhan kentinden yayıldığı bilinen COVİD-19 yani bizim deyimimizle koronavirüs, insanları tedirgin etmeye devam ediyor.
Türkiye’de camilerde Cuma namazları dahil vakit namazlarının da cemaatle kılınmasına engel olan, toplu yaşam alanlarının faaliyetlerine ara verilmesine neden olan, cenazelerin vakit namazlarından bir süre önce ya da bir süre sonra kılınmasına sebep olan, birçok işletmenin kapanmasına yol açan koronavirüsün vatandaşların dikkatli hareketleri sonrası kontrol altına alınması bekleniyor. Dolayısıyla yetkililer, vatandaşların duyarlı ve temkinli davranmasını her fırsatta dile getirmeye devam ediyor. Şöyle kısaca dünyayı saran koronavirüs’ün Türkiye’de ki gelişimini anlatalım; Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde meydana geldi. Ardından vaka sayısı 12 Mart 2020 tarihinde 2’ye çıktı. 13 Mart 2020’de koronavirüs vakası 5 oldu. 14 Mart 2020’de 6 oldu. 15 Mart 2020’de sayı 18’e çıktı. 16 Mart 2020’de 47’ye çıkan vaka sayısı tarih yaprakları 18 Mart 2020’yi gösterdiğinde 98 oldu ve 1 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti. 19 Mart 2020’de vaka sayısı yüzde doksan beş artarak 191’e çıktı ve ölü sayısı 2 oldu. Umarım bu sayı sınırlı kalır ve Türkiye olarak bu işi en az vakayla sonlandırabiliriz. Bu vakanın artmamasını sağlamak tamamen vatandaş olarak bizlerden geçiyor. Genç nüfusta taşıyıcı, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan nüfusta ölüme neden olan bu virüsü engellemek için gerekli tedbirleri sizler için derledik. Kendimizin ve bir başkasının hayatını riske atmamak için lütfen önerilere uyalım ve yetkililere kulak verelim. DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER; El temizliğine dikkat etmeliyiz. Ellerimizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanları kullanmalıyız. Ellerimizi yıkamadan ağız, burun ve gözlerle temas etmemeliyiz. Hasta insanlarla temastan kaçınmalıyız. En az 1 m uzakta bulunmalıyız. Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra ellerimizi sık sık temizlemeliyiz. Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gitmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda ise diğer hastalarla teması en aza indirmeliyiz. Öksürme veya hapşırma sırasında burnumuzu ve ağzımızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi ile krouma yönetime geçmeliyiz. Kalabalık yerlere girmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı ve tıbbi maske kullanmalıyız. Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınmalı iyi pişmiş yiyecekler tercih etmeliyiz. Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınmalıyız. Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi vermeliyiz.
Tüm dünyayı etkisi altına alan ve neredeyse bir korku imparatorluğu kuran, Çin’in Vuhan kentinden yayıldığı bilinen COVİD-19 yani bizim deyimimizle koronavirüs, insanları tedirgin etmeye devam ediyor.

Türkiye’de camilerde Cuma namazları dahil vakit namazlarının da cemaatle kılınmasına engel olan, toplu yaşam alanlarının faaliyetlerine ara verilmesine neden olan, cenazelerin vakit namazlarından bir süre önce ya da bir süre sonra kılınmasına sebep olan, birçok işletmenin kapanmasına yol açan koronavirüsün vatandaşların dikkatli hareketleri sonrası kontrol altına alınması bekleniyor.

Dolayısıyla yetkililer, vatandaşların duyarlı ve temkinli davranmasını her fırsatta dile getirmeye devam ediyor.

Şöyle kısaca dünyayı saran koronavirüs’ün Türkiye’de ki gelişimini anlatalım;

Türkiye’de ilk vaka 11 Mart 2020 tarihinde meydana geldi.

Ardından vaka sayısı 12 Mart 2020 tarihinde 2’ye çıktı.

13 Mart 2020’de koronavirüs vakası 5 oldu.

14 Mart 2020’de 6 oldu.

15 Mart 2020’de sayı 18’e çıktı.

16 Mart 2020’de 47’ye çıkan vaka sayısı tarih yaprakları 18 Mart 2020’yi gösterdiğinde 98 oldu ve 1 kişi koronavirüs nedeniyle hayatını kaybetti.

19 Mart 2020’de vaka sayısı yüzde doksan beş artarak 191’e çıktı ve ölü sayısı 2 oldu.

Umarım bu sayı sınırlı kalır ve Türkiye olarak bu işi en az vakayla sonlandırabiliriz.

Bu vakanın artmamasını sağlamak tamamen vatandaş olarak bizlerden geçiyor.

Genç nüfusta taşıyıcı, yaşlı ve kronik hastalığı bulunan nüfusta ölüme neden olan bu virüsü engellemek için gerekli tedbirleri sizler için derledik.

Kendimizin ve bir başkasının hayatını riske atmamak için lütfen önerilere uyalım ve yetkililere kulak verelim.

DİKKAT ETMEMİZ GEREKENLER;

El temizliğine dikkat etmeliyiz. Ellerimizi en az 20 saniye boyunca sabun ve suyla yıkamalı, sabun ve suyun olmadığı durumlarda alkol bazlı el dezenfektanları kullanmalıyız. Ellerimizi yıkamadan ağız, burun ve gözlerle temas etmemeliyiz.

Hasta insanlarla temastan kaçınmalıyız. En az 1 m uzakta bulunmalıyız. Özellikle hasta insanlarla veya çevreleriyle doğrudan temas ettikten sonra ellerimizi sık sık temizlemeliyiz. Hastaların yoğun olarak bulunması nedeniyle mümkün ise sağlık merkezlerine gitmemeli, sağlık kuruluşuna gidilmesi gereken durumlarda ise diğer hastalarla teması en aza indirmeliyiz. Öksürme veya hapşırma sırasında burnumuzu ve ağzımızı tek kullanımlık kağıt mendil ile örtmeli, kağıt mendilin bulunmadığı durumlarda ise dirsek içi ile krouma yönetime geçmeliyiz. Kalabalık yerlere girmemeli, eğer girmek zorunda kalınıyorsa ağız ve burun kapatılmalı ve tıbbi maske kullanmalıyız. Çiğ veya az pişmiş hayvan ürünleri yemekten kaçınmalı iyi pişmiş yiyecekler tercih etmeliyiz. Çiftlikler, canlı hayvan pazarları ve hayvanların kesilebileceği alanlar gibi genel enfeksiyonlar açısından yüksek riskli alanlardan kaçınmalıyız. Seyahat sonrası 14 gün içinde herhangi bir solunum yolu semptomu olursa maske takarak en yakın sağlık kuruluşuna başvurmalı ve doktora seyahat öyküsü hakkında bilgi vermeliyiz.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.