Bu rapor dikkate alınmalı

GÜNDEM 18.01.2018 - 17:15, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2917+ kez okundu.
 

Bu rapor dikkate alınmalı

Son yıllarda denizlerdeki bilinçsiz avlama sonucu balık türlerindeki azalma ile birlikte balıkların nesli tükenmeye başlamıştı.
Karadeniz bölgesinde denizlerde 3-4 çeşit balık türü kalmış ve yetkililer konu ile ilgili olarak yapılan eleştirileri çok dikkat almadan çözüm üretmek içinde çok da fazla uğraş vermedikleri için balık türleri birkaç yıla kalmadan yok olacak diyen Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi kurucu başkanı, ödüllü ve gönüllü çevreci Yaşar Arslan konu hakkında uzun bir süredir yaptığı araştırmalar neticesinde hazırladığı çözüm raporunu kamuoyu ile paylaştı. Arslan, hazırladığı raporda denizlerdeki sorunun çözümleri olarak şunlara değindi;  "Trol balıkçılığı kesinlikle yasaklanmalı. İklimler değiştiği için palamut avcılığı küçük balıkçıya uzatma 15 Ağustos’a, gırgır avcılığı 15 Eylül’e uzatılarak küçük balıkçıya 1 ay hak tanınmalıdır. Hamsi avcılığı 1960’lı yıllarda olduğu gibi 1 Kasım’da serbest olmalıdır. Küçük balkılara 2 yıl maaş bağlansın. Teknesi 10metreden küçük olanlar maaş alıp kaçak avcılık yapanların ruhsatı iptal edilsin. Gırgır ağlarında yasal ölçülere uyulsun. Bu yasağa balıkçılar hiçbir şekilde uymuyor. Küçük balıklar balık fabrikalarına yem olarak verilmesin. Gırgırların sığ sulara ağ atmaları trol kadar denizlere zarar vermektedir. Balıkçılar sigortalı olmalı ve bunların içinde kaçak avlananların ruhsatı da iptal edilmelidir. Belediyeler kesinlikle küçük balık ve kaçak balıkların satışına izin vermemelidirler. Limanlarda 24 saat çok sıkı kontrol yapılmalıdır. Işıklı avcılık yapanlara yasak getirilmeli ve bunlara ceza kesilmelidir. İstanbul ve Çanakkale boğazında balık avcılığı yasaklamalı. Marmara denizinde 20 metreden büyük teknelere avlanma yasağı getirilmelidir. Sonar cihazına hiçbir şekilde izin verilmemelidir. Balıkçı kooperatif başkanları limanlardan sorumlu olmalı, görevini yapmayan başkanlar açığa alınmalı, görevini yapanlar ise ödüllendirilmelidir. Bu yasaklara uyulmaz ise ve sıkı takip yapılmaz ise 4 kilo fındık, 1 kilo Eğrice mezgiti ancak satın alır. Küçük balıkları tutan ağlar kullanılmasın ve yasaklasın. Denizlerimizin yüzde 50’sinden difrin balıkları yiyoruz, bunların avlanıp balık unu ve konserve fabrikalarında kullanılması gerekir. Bunlara dikkat ettiğimizde ve uygulamaya başladığımızda denizlerimizde eskisi gibi çok sayıda balık türü geri gelmiş olacak ve balık tüketimi de ucuzlamış olacaktır. Yetkililerimiz ve bu işten ekmek parası kazanan üreticilerin dikkatine sunmakta fayda var"
Son yıllarda denizlerdeki bilinçsiz avlama sonucu balık türlerindeki azalma ile birlikte balıkların nesli tükenmeye başlamıştı.

Karadeniz bölgesinde denizlerde 3-4 çeşit balık türü kalmış ve yetkililer konu ile ilgili olarak yapılan eleştirileri çok dikkat almadan çözüm üretmek içinde çok da fazla uğraş vermedikleri için balık türleri birkaç yıla kalmadan yok olacak diyen Piraziz Su Ürünleri Kooperatifi kurucu başkanı, ödüllü ve gönüllü çevreci Yaşar Arslan konu hakkında uzun bir süredir yaptığı araştırmalar neticesinde hazırladığı çözüm raporunu kamuoyu ile paylaştı.

Arslan, hazırladığı raporda denizlerdeki sorunun çözümleri olarak şunlara değindi;  "Trol balıkçılığı kesinlikle yasaklanmalı. İklimler değiştiği için palamut avcılığı küçük balıkçıya uzatma 15 Ağustos’a, gırgır avcılığı 15 Eylül’e uzatılarak küçük balıkçıya 1 ay hak tanınmalıdır. Hamsi avcılığı 1960’lı yıllarda olduğu gibi 1 Kasım’da serbest olmalıdır. Küçük balkılara 2 yıl maaş bağlansın. Teknesi 10metreden küçük olanlar maaş alıp kaçak avcılık yapanların ruhsatı iptal edilsin. Gırgır ağlarında yasal ölçülere uyulsun. Bu yasağa balıkçılar hiçbir şekilde uymuyor. Küçük balıklar balık fabrikalarına yem olarak verilmesin. Gırgırların sığ sulara ağ atmaları trol kadar denizlere zarar vermektedir. Balıkçılar sigortalı olmalı ve bunların içinde kaçak avlananların ruhsatı da iptal edilmelidir. Belediyeler kesinlikle küçük balık ve kaçak balıkların satışına izin vermemelidirler. Limanlarda 24 saat çok sıkı kontrol yapılmalıdır. Işıklı avcılık yapanlara yasak getirilmeli ve bunlara ceza kesilmelidir. İstanbul ve Çanakkale boğazında balık avcılığı yasaklamalı. Marmara denizinde 20 metreden büyük teknelere avlanma yasağı getirilmelidir. Sonar cihazına hiçbir şekilde izin verilmemelidir. Balıkçı kooperatif başkanları limanlardan sorumlu olmalı, görevini yapmayan başkanlar açığa alınmalı, görevini yapanlar ise ödüllendirilmelidir. Bu yasaklara uyulmaz ise ve sıkı takip yapılmaz ise 4 kilo fındık, 1 kilo Eğrice mezgiti ancak satın alır. Küçük balıkları tutan ağlar kullanılmasın ve yasaklasın. Denizlerimizin yüzde 50’sinden difrin balıkları yiyoruz, bunların avlanıp balık unu ve konserve fabrikalarında kullanılması gerekir. Bunlara dikkat ettiğimizde ve uygulamaya başladığımızda denizlerimizde eskisi gibi çok sayıda balık türü geri gelmiş olacak ve balık tüketimi de ucuzlamış olacaktır. Yetkililerimiz ve bu işten ekmek parası kazanan üreticilerin dikkatine sunmakta fayda var"

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.