ÇİFTÇİLERİN SIKINTISI MECLİS GÜNDEMİNDE

GÜNDEM 14.07.2020 - 16:48, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3320+ kez okundu.
 

ÇİFTÇİLERİN SIKINTISI MECLİS GÜNDEMİNDE

CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, pandemi döneminde alan bazlı gelir desteği başvurusunu yapamayan çiftçilerin sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı.
Yaşanan pandemi sürecinde tarımın ve üretimin dolayısıyla Türk çiftçisinin öneminin çok daha fazla arttığına dikkat çeken Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi.  Tığlı verdiği önergede, 27.05.2014 tarih 29012 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin Uygulama Esaslarına göre çiftçilerin ÇKS’ye kaydı, ÇKS kontrolleri ve güncellenmeleri için istenilen bilgi ve belgelerle il ve/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerektiğinin ifade edildiğini dile getirerek, “30.12.2014 tarihli 29221 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Çifti Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde üretim yılına ilişkin çiftçi başvurularının her üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona ereceği ifade edilmektedir. İlgili yönetmelik, genelge ve tebliğ kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil üreticiler, mazot, gübre desteği Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği, Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım, Yem Bitkileri, Fark Ödemesi gibi desteklemelerden faydalanabilmektedirler.  Arazilerinin bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 30 Haziran 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmayan üreticilerimiz Bakanlıkça uygulanan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden yürütülen desteklemelerden faydalanamayacaktır. Olağanüstü bir yıl geçirdiğimiz düşünülecek olursa, tarımsal üretimin öneminin bir kat daha arttığı salgın döneminde, coronavirüs yasakları kapsamında ilan ve duyuruları takip edemeyen çok sayıda üretici belirtilen süre içinde başvurusunu yapamamıştır. “ diyerek, çiftçinin bu mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade etti.  Tığlı, çiftçinin pandemi dönemi nedeniyle yaşadığı bu mağduriyetin çözümünün zaruri olduğunu dile getirdi ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu önemli soruları sordu; 1. 09.11.2019 tarih 30943 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ hükümleri kapsamında 2019 yılı mazot, gübre desteği ve Alan Bazlı Gelir Desteğinden yararlanmak üzere süresi içinde başvurusunu yapamayan fındık üreticisi sayısı nedir? 2. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dosyası ve gerekli evraklara, başvuru koşullarına yönelik ilçe, belde, köy, mahalle birimlerinde duyurularda, ilan ve bilgilendirme afişlerinde eksiklik ve yetersizliklerde göz önüne bulundurularak 30 Haziran 2020’de sona eren sürenin uzatılmasına yönelik bir düzenleme yapacak mısınız?
CHP Giresun Milletvekili Necati Tığlı, pandemi döneminde alan bazlı gelir desteği başvurusunu yapamayan çiftçilerin sıkıntısını Meclis gündemine taşıdı.

Yaşanan pandemi sürecinde tarımın ve üretimin dolayısıyla Türk çiftçisinin öneminin çok daha fazla arttığına dikkat çeken Tığlı, Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’nin yanıtlaması istemiyle soru önergesi verdi. 

Tığlı verdiği önergede, 27.05.2014 tarih 29012 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Çiftçi Kayıt Sistemi Yönetmeliği’nin Uygulama Esaslarına göre çiftçilerin ÇKS’ye kaydı, ÇKS kontrolleri ve güncellenmeleri için istenilen bilgi ve belgelerle il ve/ilçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine başvuru yapmaları gerektiğinin ifade edildiğini dile getirerek, “30.12.2014 tarihli 29221 sayılı Mükerrer Resmi Gazetede yayımlanan Çifti Kayıt Sistemi Yönetmeliğinde Değişiklik Yapılmasına Dair Yönetmelik hükümleri çerçevesinde üretim yılına ilişkin çiftçi başvurularının her üretim yılının 30 Haziran tarihinde sona ereceği ifade edilmektedir. İlgili yönetmelik, genelge ve tebliğ kapsamında, Çiftçi Kayıt Sistemine dâhil üreticiler, mazot, gübre desteği Fındık Alan Bazlı Gelir Desteği, Yurt İçi Sertifikalı Tohum Kullanım, Yem Bitkileri, Fark Ödemesi gibi desteklemelerden faydalanabilmektedirler. 

Arazilerinin bulunduğu İl/İlçe Tarım ve Orman Müdürlüklerine 30 Haziran 2020 tarihine kadar başvuruda bulunmayan üreticilerimiz Bakanlıkça uygulanan Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) üzerinden yürütülen desteklemelerden faydalanamayacaktır.

Olağanüstü bir yıl geçirdiğimiz düşünülecek olursa, tarımsal üretimin öneminin bir kat daha arttığı salgın döneminde, coronavirüs yasakları kapsamında ilan ve duyuruları takip edemeyen çok sayıda üretici belirtilen süre içinde başvurusunu yapamamıştır. “ diyerek, çiftçinin bu mağduriyetinin giderilmesi gerektiğini ifade etti. 

Tığlı, çiftçinin pandemi dönemi nedeniyle yaşadığı bu mağduriyetin çözümünün zaruri olduğunu dile getirdi ve Tarım ve Orman Bakanı Bekir Pakdemirli’ye şu önemli soruları sordu;

1. 09.11.2019 tarih 30943 sayılı Resmi Gazetede yayımlanan Bitkisel Üretime Destekleme Ödemesi Yapılmasına Dair Tebliğ hükümleri kapsamında 2019 yılı mazot, gübre desteği ve Alan Bazlı Gelir Desteğinden yararlanmak üzere süresi içinde başvurusunu yapamayan fındık üreticisi sayısı nedir?

2. Çiftçi Kayıt Sistemi (ÇKS) dosyası ve gerekli evraklara, başvuru koşullarına yönelik ilçe, belde, köy, mahalle birimlerinde duyurularda, ilan ve bilgilendirme afişlerinde eksiklik ve yetersizliklerde göz önüne bulundurularak 30 Haziran 2020’de sona eren sürenin uzatılmasına yönelik bir düzenleme yapacak mısınız?

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.