Doların fırlaması, esnafın zam kapısını açtı

EKONOMİ 28.08.2018 - 17:00, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3731+ kez okundu.
 

Doların fırlaması, esnafın zam kapısını açtı

Kurban bayramı öncesinde ABD’nin Türkiye ekonomisini krize sürüklemek için dolar üzerinde başlattığı fırtınanın etkileri bayram sonrası yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.
Bayram öncesi 7.50liraya kadar çıkan ve dolar ile yapılan alım satımlar ile mal satan büyük işletmelerin ürünlerine yaptıkları yüzde 40’a varan artışlar ile herkesimden esnaf satacağı ürünlere bunu yansıtmaya başladı. Bulancak’ta bayram öncesi dolardan etkilenen işyerleri satış yaptıkları mallarda yüzde 30-40 arası bir oranda zam yaparak maliyetlerini karşılamaya çalışıyor.  Bayramın son günü olan Cuma gününden bu yana gazetemizi arayarak, gerekse de iş yerlerinde ziyaret ettiğimizde kaçınılmaz olarak zamların uygulamaya konulduğunu ifade eden esnaf kesimi, ‘Başka çare bulunmadığı için bu zamlardan kaçış olmadı” diyerek şunları söylediler: “Son aylarda piyasalarda sıkça duyduğumuz dolar üzerinde yapılan işlemlerde bir artış olacağı ifade ediliyordu. Hükümet bu konu da gerekli tedbirleri alana kadar, ABD’nin doları birkaç gün içinde yukarı çıkartması ile birlikte ülkemizdeki baskısı ister istemez artmış ve ithalat edilerek ülkemize giren ürünlerde önemli bir artışa sebep oldu. Bununla birlikte önce bu ürünleri ülkemize getiren şirketler zam yaptı, daha sonra da ülke genelinde mal alanlar bunu yansıtarak fiyatların uçmasına sebep oldular. Bulancak’ ta iş yapan esnaf kesimi olarak ta bu zamları bizde fiyatların üstüne vurmak zorunda kaldık. Şu anda ülkedeki bütün piyasalarda her türlü ürüne zam yapılıyor. Gıdadan giyime, otodan, inşaat malzemesine kadar aklımıza gelecek her şeyde doların etkisi var. Biz esnaf olarak bunu yapmak zorundayız. Başka çıkış yolu da yok. Mal almasak iş yerini kapatırız iş yapamazsak. Bizde eve ekmek götüreceğiz. Bayram sonrası beklediğimiz gibi, mal tedarik ettiğimiz her şirket bize zamlı mal satıyor ve bunu da peşin olarak alıyor. Şimdilik bu böyle gidecek gibi görünüyor. Vatandaş ta bundan mağdur oluyor. Ancak yapacak bir şeyde yok. Hükümet en kısa zamanda bu zamlarının etkisini azaltacak tedbirleri alır diyoruz” diyerek esnafın son durumu hakkında önemli bilgiler verdiler.       
Kurban bayramı öncesinde ABD’nin Türkiye ekonomisini krize sürüklemek için dolar üzerinde başlattığı fırtınanın etkileri bayram sonrası yavaş yavaş ortaya çıkmaya başladı.

Bayram öncesi 7.50liraya kadar çıkan ve dolar ile yapılan alım satımlar ile mal satan büyük işletmelerin ürünlerine yaptıkları yüzde 40’a varan artışlar ile herkesimden esnaf satacağı ürünlere bunu yansıtmaya başladı.

Bulancak’ta bayram öncesi dolardan etkilenen işyerleri satış yaptıkları mallarda yüzde 30-40 arası bir oranda zam yaparak maliyetlerini karşılamaya çalışıyor.  Bayramın son günü olan Cuma gününden bu yana gazetemizi arayarak, gerekse de iş yerlerinde ziyaret ettiğimizde kaçınılmaz olarak zamların uygulamaya konulduğunu ifade eden esnaf kesimi, ‘Başka çare bulunmadığı için bu zamlardan kaçış olmadı” diyerek şunları söylediler: “Son aylarda piyasalarda sıkça duyduğumuz dolar üzerinde yapılan işlemlerde bir artış olacağı ifade ediliyordu. Hükümet bu konu da gerekli tedbirleri alana kadar, ABD’nin doları birkaç gün içinde yukarı çıkartması ile birlikte ülkemizdeki baskısı ister istemez artmış ve ithalat edilerek ülkemize giren ürünlerde önemli bir artışa sebep oldu. Bununla birlikte önce bu ürünleri ülkemize getiren şirketler zam yaptı, daha sonra da ülke genelinde mal alanlar bunu yansıtarak fiyatların uçmasına sebep oldular. Bulancak’ ta iş yapan esnaf kesimi olarak ta bu zamları bizde fiyatların üstüne vurmak zorunda kaldık. Şu anda ülkedeki bütün piyasalarda her türlü ürüne zam yapılıyor. Gıdadan giyime, otodan, inşaat malzemesine kadar aklımıza gelecek her şeyde doların etkisi var. Biz esnaf olarak bunu yapmak zorundayız. Başka çıkış yolu da yok. Mal almasak iş yerini kapatırız iş yapamazsak. Bizde eve ekmek götüreceğiz. Bayram sonrası beklediğimiz gibi, mal tedarik ettiğimiz her şirket bize zamlı mal satıyor ve bunu da peşin olarak alıyor. Şimdilik bu böyle gidecek gibi görünüyor. Vatandaş ta bundan mağdur oluyor. Ancak yapacak bir şeyde yok. Hükümet en kısa zamanda bu zamlarının etkisini azaltacak tedbirleri alır diyoruz” diyerek esnafın son durumu hakkında önemli bilgiler verdiler.       

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.