‘FINDIK FİYATI YÜKSELECEK’

GÜNDEM 28.09.2020 - 15:37, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2805+ kez okundu.
 

‘FINDIK FİYATI YÜKSELECEK’

Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara, fındık fiyatındaki hareketliliği değerlendirerek, ‘Fındık değeri olan 30TL’ye çıkacak’ dedi.
Fındık sezonu başlamadan fındık maliyeti üzerinden 1 kg. fındığın en az 28,5 TL olması gerektiğini açıkladıklarını vurgulayan Kara, “Hesabımıza göre 1kg. fındığın devlet desteği olan dönüm parasının da düşülmesinden sonra yaklaşık 22 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre de en az 28,5 TL olmasının gerekliliğini özellikle gerekçeleriyle anlatmıştık. Ancak iktidarın ve ihracatçıların birlikteliği nedeniyle üretici köylü yine maliyetine fındığını satmaya başlamak zorunda bırakıldı. Şu an küçük küçük de olsa fiyat yükseliyor.  Yükleme devam edecek” dedi. Rekoltenin de az olduğunu belirten Kara, “Rekolte iddia edildiği olmadığı ortaya çıktı. Bu konuda da haklı çıktık. Geçmiş yılların deneyimiyle fındığını pazara indirmeyenlerin sayısı artmaya başladı. Bunu gören tüccar, ihracatçı direniyor ancak başarılı olamayacaklar. Üretici emeğinin, ürününün değerini istiyor. Kısa süre sonra fındık fiyatının yükseleceği bir gerçek. Bu nedenle üreticiler pazara fındık indirmemeleri ya da gereksinimleri kadar indirmeleri gerekiyor” dedi. İktidar ihracatçıdan yana Kara, uygulanan tarım-fındık politikaları iktidarın ihracatçılardan yana olduğunu gösterdi, diyerek şunları söyledi, “Burada iktidarın niteliği de ortaya çıkıyor. İktidar üreticiden yana olsaydı hem taban fiyatı üreticilerin lehine açıklardı. Hem de üreticilerin fındığını hemen pazara indirmemeleri için faizsiz kredi olanağı tanırdı. Şimdi borçlu olan üretici fındığını pazara indirmek zorunda kalıyor. İktidar-ihracatçı ittifakı başarılı olamayacak, fındık fiyatını yükseltmek zorunda kalacaklar. Fındık fiyatı 30TL’yi görecek” dedi. Her yıl aynı oyunların tezgahlandığını söylenen Orhan Kara, “Fındık politikası fiyat tartışmalarıyla daraltılıyor. Fındık stratejik ürün olmalı ve ona göre politikası olmalı. Artık tarım-fındık politikasını tartışmamız gerekir. Fiyat sonuçtur. Serbest piyasa uygulaması devam ettiği sürece fiyat tartışmalarından kurtulamayız. Üreticilerin sesine kulak verilmeli. Bu konuda hazırladığımız raporu partilere, kitle örgütlerine, muhtarlara vermiş, kamuoyuna açıklamamıştık” diye konuştu.  
Tüm Köy Sen Giresun Temsilcisi Orhan Kara, fındık fiyatındaki hareketliliği değerlendirerek, ‘Fındık değeri olan 30TL’ye çıkacak’ dedi.

Fındık sezonu başlamadan fındık maliyeti üzerinden 1 kg. fındığın en az 28,5 TL olması gerektiğini açıkladıklarını vurgulayan Kara, “Hesabımıza göre 1kg. fındığın devlet desteği olan dönüm parasının da düşülmesinden sonra yaklaşık 22 TL olduğunu açıklamıştık. Buna göre de en az 28,5 TL olmasının gerekliliğini özellikle gerekçeleriyle anlatmıştık. Ancak iktidarın ve ihracatçıların birlikteliği nedeniyle üretici köylü yine maliyetine fındığını satmaya başlamak zorunda bırakıldı. Şu an küçük küçük de olsa fiyat yükseliyor.  Yükleme devam edecek” dedi.

Rekoltenin de az olduğunu belirten Kara, “Rekolte iddia edildiği olmadığı ortaya çıktı. Bu konuda da haklı çıktık. Geçmiş yılların deneyimiyle fındığını pazara indirmeyenlerin sayısı artmaya başladı. Bunu gören tüccar, ihracatçı direniyor ancak başarılı olamayacaklar. Üretici emeğinin, ürününün değerini istiyor. Kısa süre sonra fındık fiyatının yükseleceği bir gerçek. Bu nedenle üreticiler pazara fındık indirmemeleri ya da gereksinimleri kadar indirmeleri gerekiyor” dedi.

İktidar ihracatçıdan yana

Kara, uygulanan tarım-fındık politikaları iktidarın ihracatçılardan yana olduğunu gösterdi, diyerek şunları söyledi, “Burada iktidarın niteliği de ortaya çıkıyor. İktidar üreticiden yana olsaydı hem taban fiyatı üreticilerin lehine açıklardı. Hem de üreticilerin fındığını hemen pazara indirmemeleri için faizsiz kredi olanağı tanırdı. Şimdi borçlu olan üretici fındığını pazara indirmek zorunda kalıyor. İktidar-ihracatçı ittifakı başarılı olamayacak, fındık fiyatını yükseltmek zorunda kalacaklar. Fındık fiyatı 30TL’yi görecek” dedi.

Her yıl aynı oyunların tezgahlandığını söylenen Orhan Kara, “Fındık politikası fiyat tartışmalarıyla daraltılıyor. Fındık stratejik ürün olmalı ve ona göre politikası olmalı. Artık tarım-fındık politikasını tartışmamız gerekir. Fiyat sonuçtur. Serbest piyasa uygulaması devam ettiği sürece fiyat tartışmalarından kurtulamayız. Üreticilerin sesine kulak verilmeli. Bu konuda hazırladığımız raporu partilere, kitle örgütlerine, muhtarlara vermiş, kamuoyuna açıklamamıştık” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.