FINDIK GELİYOR, REKOLTE VE FİYAT BEKLİYOR

GÜNDEM 22.05.2019 - 16:44, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3606+ kez okundu.
 

FINDIK GELİYOR, REKOLTE VE FİYAT BEKLİYOR

2019 sezonu fındık toplama zamanı yavaş yavaş fındık üreticileri için geliyor.
Temmuz ayının sonunda bahçeye girecek olan fındık üreticileri rekolte ve fındık fiyatı konusunda şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Fındık ile ilgili resmi ve resmi olmayan kurumlar ve kuruluşlar da yaptıkları açıklamalar ile henüz kesin bir bilgi vermediği içinde kamuoyunda rekoltenin ve fındık fiyatının ne olacağına dair şüpheler ortadan kaklmadı. 2018 sezonun fındığın son olarak fındık alım satımı yapan tüccarda 20lira civarında olduğu belirtilirken, fındık üreticilerinde 2018 fındığından çok az bir miktarının kaldığı ifade ediliyor. Konu hakkında görüştüğümüz fındık alım satımı yapan tüccarlar, 2019 sezonuna az bir süre kala fındık üreticilerinin kendilerine sık sık bu konuda bilgi almak için sorduklarını ifade ederek, “Şu an zaten piyasada çok fındık kalmadı. En son fındık aldığımızda fiyat 54 randımanda 20lira kadar bir fiyattan alım yaptık. Rekolte ile ilgili olarak ta biz fındık tüccarları 500-550bin ton arasında bir rakam bekliyoruz. Bu yıl ve önceki yıllarda fındıktaki çeşitli hastalıklar önemli bir kayba yol açmıştı. 2019 sezonunda aynı hastalıkların rekolteyi etkileyeceği söyleniyor. Rekolteye göre de fındık fiyatları bir tabana oturacaktır. Yeni fındık fiyatı tahmini 20liranın biraz altında başlayacak gibi görünüyor. Fındık üreticisi de buna göre fındığını pazara getirecektir” diye görüşlerini dile getirirken, fındık ile ilgili resmi kurumlarda rekolte tahmini konusunda saha çalışmalarını başlattıklarını ifade ediyor. Giresun’daki kurumların fındık üreticilerini bilgilendirme toplantılarında en çok, son yıllarda fındık bahçelerinde fındığa zarar veren hastalıklar ile uyarılarda bulunarak, rekoltenin 600bin ton civarında olmasını bekliyorlar. Konunun diğer bir yanını olan fındık üreticileri de, fındık maliyetinin geçen yıla göre yüzde 50 ve üzerinde bir artış olduğunu, fındık fiyatının da bu maliyete göre hesaplanmasını bekliyor. Yani üretici olarak 20liranın üzerinde bir rakamın ancak iyi bir rakam olduğunu belirtiyorlar.
2019 sezonu fındık toplama zamanı yavaş yavaş fındık üreticileri için geliyor.

Temmuz ayının sonunda bahçeye girecek olan fındık üreticileri rekolte ve fındık fiyatı konusunda şimdiden kara kara düşünmeye başladı. Fındık ile ilgili resmi ve resmi olmayan kurumlar ve kuruluşlar da yaptıkları açıklamalar ile henüz kesin bir bilgi vermediği içinde kamuoyunda rekoltenin ve fındık fiyatının ne olacağına dair şüpheler ortadan kaklmadı.

2018 sezonun fındığın son olarak fındık alım satımı yapan tüccarda 20lira civarında olduğu belirtilirken, fındık üreticilerinde 2018 fındığından çok az bir miktarının kaldığı ifade ediliyor.

Konu hakkında görüştüğümüz fındık alım satımı yapan tüccarlar, 2019 sezonuna az bir süre kala fındık üreticilerinin kendilerine sık sık bu konuda bilgi almak için sorduklarını ifade ederek, “Şu an zaten piyasada çok fındık kalmadı. En son fındık aldığımızda fiyat 54 randımanda 20lira kadar bir fiyattan alım yaptık. Rekolte ile ilgili olarak ta biz fındık tüccarları 500-550bin ton arasında bir rakam bekliyoruz. Bu yıl ve önceki yıllarda fındıktaki çeşitli hastalıklar önemli bir kayba yol açmıştı. 2019 sezonunda aynı hastalıkların rekolteyi etkileyeceği söyleniyor. Rekolteye göre de fındık fiyatları bir tabana oturacaktır. Yeni fındık fiyatı tahmini 20liranın biraz altında başlayacak gibi görünüyor. Fındık üreticisi de buna göre fındığını pazara getirecektir” diye görüşlerini dile getirirken, fındık ile ilgili resmi kurumlarda rekolte tahmini konusunda saha çalışmalarını başlattıklarını ifade ediyor.

Giresun’daki kurumların fındık üreticilerini bilgilendirme toplantılarında en çok, son yıllarda fındık bahçelerinde fındığa zarar veren hastalıklar ile uyarılarda bulunarak, rekoltenin 600bin ton civarında olmasını bekliyorlar.

Konunun diğer bir yanını olan fındık üreticileri de, fındık maliyetinin geçen yıla göre yüzde 50 ve üzerinde bir artış olduğunu, fındık fiyatının da bu maliyete göre hesaplanmasını bekliyor. Yani üretici olarak 20liranın üzerinde bir rakamın ancak iyi bir rakam olduğunu belirtiyorlar.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.