FINDIK İÇİN VALİDEN ÖNEMLİ HAMLE!

GÜNDEM 13.06.2019 - 16:54, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2348+ kez okundu.
 

FINDIK İÇİN VALİDEN ÖNEMLİ HAMLE!

Giresun genelinde her köyde tespit edilen örnek bahçe uygulamaları ile dönüm başına 50 kilo elde edilen bahçelerden 200 kiloya kadar fındık toplanabilecek.
Vali Harun Sarıfakıoğulları, ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi’ kapsamında merkez Alınca Köyü’nde oluşturulan örnek bahçede incelemelerde bulundu. Bahçeyi gezen Vali Sarıfakıoğulları, proje kapsamında oluşturulan örnek bahçe uygulamasıyla, her köyde tespit edilen bir bahçede fındık üretiminde verimliliği arttırmanın amaçlandığını söyledi. Vali Sarıfakıoğulları, “Hepinizin bildiği gibi 13.8 dönüme düşmüş olan ortalama bir arazi büyüklüğümüz var. Bu da verimliliği olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra bizzat verimliliği doğrudan etkileyen gerek budama, gerek ilaçlama, gerek gübreleme, gerek gençleştirme çalışmaları da maalesef geleneksel yöntemlerle yapıldığı için çokta verimli sonuçlar alınamamaktaydı. Fakat biz bunu her köyde bir örnek bahçe uygulaması yapmak suretiyle bizzat çiftçilerimiz ile bir araya gelerek ve bütün çiftçilerimizin bizzat uygulamayı yerinde görmesiyle gerçekleştirdik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzden almış olduğumuz bilgiler neticesinde verimliliğin 5 katına çıktığını tespit ettik. Daha önce dekara yaklaşık 50 kilogram olan verimlilik, bu çalışmalarımız neticesinde yaklaşık 250 kilograma kadar çıkacak diye düşünüyoruz. Çok şükür bahçemizdeki verimlilikte onu gösteriyor. Biz her köyde örnek bahçelerimizi ilan etmek suretiyle duyurduk ve burada görüyorum ki bütün çiftçilerimizde bu sabah bu uygulamaya katılmış durumdalar. Üretimde kaliteyi artırmak kadar katma değerli ürünler de bizler için önemli. Çünkü fındığın kullanım oranını arttırdığımız sürece değerini ve fiyatını da arttırmış olacağız. Bu noktada Fındık Araştırma Enstitümüzde başarılı çalışmalara imza atıyor. Örneğin en son yaptığı çalışma cips üretimi noktasında oldu. Bunu büyük firmalarla da görüşeceğiz bu konuda ‘Fındık Cipsi’ üretilmesi noktasında temas halinde olacağız. Bu şekilde besleyici değeri yüksek olan bir ürünle çocuklarımızı kavuşturacağız hem de katma değeri yüksek ürünler dolayısıyla çiftçimizin gelir seviyesini arttırmış olacağız. Bunun yanında fındıkta yeni türlerin geliştirilmesi noktasında çalışmalarımız var. Bunu da çiftçilerimiz ile sıklıkla paylaşarak yeni türlerin dikimini teşvik ediyoruz” diye konuştu.  
Giresun genelinde her köyde tespit edilen örnek bahçe uygulamaları ile dönüm başına 50 kilo elde edilen bahçelerden 200 kiloya kadar fındık toplanabilecek.

Vali Harun Sarıfakıoğulları, ‘Fındıkta Verim ve Kaliteyi Artırma Eğitim ve Uygulama Projesi’ kapsamında merkez Alınca Köyü’nde oluşturulan örnek bahçede incelemelerde bulundu.

Bahçeyi gezen Vali Sarıfakıoğulları, proje kapsamında oluşturulan örnek bahçe uygulamasıyla, her köyde tespit edilen bir bahçede fındık üretiminde verimliliği arttırmanın amaçlandığını söyledi.

Vali Sarıfakıoğulları, “Hepinizin bildiği gibi 13.8 dönüme düşmüş olan ortalama bir arazi büyüklüğümüz var. Bu da verimliliği olumsuz yönde etkiliyor. Bunun yanı sıra bizzat verimliliği doğrudan etkileyen gerek budama, gerek ilaçlama, gerek gübreleme, gerek gençleştirme çalışmaları da maalesef geleneksel yöntemlerle yapıldığı için çokta verimli sonuçlar alınamamaktaydı. Fakat biz bunu her köyde bir örnek bahçe uygulaması yapmak suretiyle bizzat çiftçilerimiz ile bir araya gelerek ve bütün çiftçilerimizin bizzat uygulamayı yerinde görmesiyle gerçekleştirdik. İl Tarım ve Orman Müdürlüğü’müzden almış olduğumuz bilgiler neticesinde verimliliğin 5 katına çıktığını tespit ettik. Daha önce dekara yaklaşık 50 kilogram olan verimlilik, bu çalışmalarımız neticesinde yaklaşık 250 kilograma kadar çıkacak diye düşünüyoruz. Çok şükür bahçemizdeki verimlilikte onu gösteriyor. Biz her köyde örnek bahçelerimizi ilan etmek suretiyle duyurduk ve burada görüyorum ki bütün çiftçilerimizde bu sabah bu uygulamaya katılmış durumdalar. Üretimde kaliteyi artırmak kadar katma değerli ürünler de bizler için önemli. Çünkü fındığın kullanım oranını arttırdığımız sürece değerini ve fiyatını da arttırmış olacağız. Bu noktada Fındık Araştırma Enstitümüzde başarılı çalışmalara imza atıyor. Örneğin en son yaptığı çalışma cips üretimi noktasında oldu. Bunu büyük firmalarla da görüşeceğiz bu konuda ‘Fındık Cipsi’ üretilmesi noktasında temas halinde olacağız. Bu şekilde besleyici değeri yüksek olan bir ürünle çocuklarımızı kavuşturacağız hem de katma değeri yüksek ürünler dolayısıyla çiftçimizin gelir seviyesini arttırmış olacağız. Bunun yanında fındıkta yeni türlerin geliştirilmesi noktasında çalışmalarımız var. Bunu da çiftçilerimiz ile sıklıkla paylaşarak yeni türlerin dikimini teşvik ediyoruz” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.