FINDIK TÜRKİYE’NİN TEKELİNDE OLMALIDIR

GÜNDEM 23.07.2020 - 14:26, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3656+ kez okundu.
 

FINDIK TÜRKİYE’NİN TEKELİNDE OLMALIDIR

CHP Bulancak İlçe Başkanı Necmi Sıbıç, fındığın kaderinin artık ihracatçıların elinden alınarak açıklanacak fındık fiyatının ise 25 TL’den aşağı olmaması gerektiğini belirtti.
Cumhuriyet Halk Partisi Bulancak İlçe Başkanı Necmi Sıbıç, yaklaşan fındık sezonu öncesi yazılı bir açıklama yaparak 2019 yılında fındık fiyatının sezon öncesi açıklanmasının üreticiye katkı sağladığını dolayısıyla 2020 sezonu içinde en az 25 TL fiyatın üretici bahçeye girmeden açıklanması gerektiğini söyledi. Başkan Sıbıç, Toprak Mahsulleri Ofisinin artık fındık alımını her yıl gündemine alması gerektiğini belirterek, “Fındık üreticimiz her sezon bu yıl TMO fındık alacak mı diye düşünüyor. Bu yüzden TMO her yıl üreticinin fındığı kesin ve kati suretle alacağını taahhüt etmelidir. Üreticilerimiz geçtiğimiz sezon fındık fiyatlarının açıklanması ile uzun yıllardan bu yana ilk defa nefes almıştır. Aynı şekilde bunun devamlılığının sağlanması için TBMM’de çıkarılacak bir kanunla sabit hale gelmesi gerekmektedir” dedi. Giresun Kalite Fındığın 2019 yılında TMO tarafından 17 liraya alındığına değinen Başkan Sıbıç, “Serbest piyasada fındık 25-26 lirayı gördü. Daha sonra ise ihracatçı firmaların müdahalesi ile birlikte fiyatlar tekrar 17 -18 liraya geriledi. Dünya fındığının yüzde 70’ini üreten Türkiye’de Fiskobirlik’in en büyük ihracatçı firma olduğu yıllarda piyasadan elinin çekilmesi ile onun yerine geçen Oltan Fındığında İtalyan firmasına satılması sonrası fındığın tekelciliği İtalyan firmasına geçmiştir. Dolayısıyla üretimi yapan Türkiye, fındığın kaymağını yiyenler ise İtalyanlar olmuştur. Bunun önüne geçmek ise hükümetin elindedir. Çıkarılacak kanun teklifi ile fındık yine Türkiye’nin tekelinde olabilir. TMO eli ile üreticiden fındığı alan hükümet, fındığın ihracatını da yine devlet eliyle yapmalıdır” diye konuştu. ‘ÜRETİCİ DAHA DA İYİ İMKANLARA KAVUŞACAKTIR’ Dünya’da ilk kez Giresun’da kurulan Lisanslı Fındık Deposunun kapasitesinin 17 bin ton olduğunu ifade eden Sıbıç, “Bu deponun yapımını sağlayan dönemin Giresun Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı ve meclis başkanı ile üyelerine de ayrıca teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra 17 bin ton olan depo kapasitesi en az rekoltemizin yarısının kapasitesine ulaştırılması gerekmektedir. Ve üreticilerimizin lisanslı depolara ürünlerini verdiklerinde üreticiye nakliye desteği, üreticiye stopaj desteği ve lisanslı depolardan aldıkları belgeler ile tarım kredisi veren bankalardan ürünlerinin yüzde 70’i bedelince 6 ay vadeli sıfır faizli kredi imkanları bulunuyor. Bu avantajlar göz önüne alındığında yapılacak olan hamleler fındık üreticisi daha da iyi imkanlara kavuşacağından dolayı üretimimiz daha da artacaktır” dedi. Başkan Sıbıç öte yandan 1935 yılında topladığı Birinci Ulusal Fındık Kongresiyle Türk fındığının en yüksek kazancı sağlaması için çalışma başlatan ve bu muhteşem ürünü kem gözlerden korumak için 1938'de Fiskobirlik'i kuran büyük vizyoner Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde saygıyla eğildiğini de sözlerine ekledi.
CHP Bulancak İlçe Başkanı Necmi Sıbıç, fındığın kaderinin artık ihracatçıların elinden alınarak açıklanacak fındık fiyatının ise 25 TL’den aşağı olmaması gerektiğini belirtti.

Cumhuriyet Halk Partisi Bulancak İlçe Başkanı Necmi Sıbıç, yaklaşan fındık sezonu öncesi yazılı bir açıklama yaparak 2019 yılında fındık fiyatının sezon öncesi açıklanmasının üreticiye katkı sağladığını dolayısıyla 2020 sezonu içinde en az 25 TL fiyatın üretici bahçeye girmeden açıklanması gerektiğini söyledi.

Başkan Sıbıç, Toprak Mahsulleri Ofisinin artık fındık alımını her yıl gündemine alması gerektiğini belirterek, “Fındık üreticimiz her sezon bu yıl TMO fındık alacak mı diye düşünüyor. Bu yüzden TMO her yıl üreticinin fındığı kesin ve kati suretle alacağını taahhüt etmelidir. Üreticilerimiz geçtiğimiz sezon fındık fiyatlarının açıklanması ile uzun yıllardan bu yana ilk defa nefes almıştır. Aynı şekilde bunun devamlılığının sağlanması için TBMM’de çıkarılacak bir kanunla sabit hale gelmesi gerekmektedir” dedi.

Giresun Kalite Fındığın 2019 yılında TMO tarafından 17 liraya alındığına değinen Başkan Sıbıç, “Serbest piyasada fındık 25-26 lirayı gördü. Daha sonra ise ihracatçı firmaların müdahalesi ile birlikte fiyatlar tekrar 17 -18 liraya geriledi. Dünya fındığının yüzde 70’ini üreten Türkiye’de Fiskobirlik’in en büyük ihracatçı firma olduğu yıllarda piyasadan elinin çekilmesi ile onun yerine geçen Oltan Fındığında İtalyan firmasına satılması sonrası fındığın tekelciliği İtalyan firmasına geçmiştir. Dolayısıyla üretimi yapan Türkiye, fındığın kaymağını yiyenler ise İtalyanlar olmuştur. Bunun önüne geçmek ise hükümetin elindedir. Çıkarılacak kanun teklifi ile fındık yine Türkiye’nin tekelinde olabilir. TMO eli ile üreticiden fındığı alan hükümet, fındığın ihracatını da yine devlet eliyle yapmalıdır” diye konuştu.

‘ÜRETİCİ DAHA DA İYİ İMKANLARA KAVUŞACAKTIR’

Dünya’da ilk kez Giresun’da kurulan Lisanslı Fındık Deposunun kapasitesinin 17 bin ton olduğunu ifade eden Sıbıç, “Bu deponun yapımını sağlayan dönemin Giresun Ticaret Borsası yönetim kurulu başkanı ve meclis başkanı ile üyelerine de ayrıca teşekkür ederiz. Bunun yanı sıra 17 bin ton olan depo kapasitesi en az rekoltemizin yarısının kapasitesine ulaştırılması gerekmektedir. Ve üreticilerimizin lisanslı depolara ürünlerini verdiklerinde üreticiye nakliye desteği, üreticiye stopaj desteği ve lisanslı depolardan aldıkları belgeler ile tarım kredisi veren bankalardan ürünlerinin yüzde 70’i bedelince 6 ay vadeli sıfır faizli kredi imkanları bulunuyor. Bu avantajlar göz önüne alındığında yapılacak olan hamleler fındık üreticisi daha da iyi imkanlara kavuşacağından dolayı üretimimiz daha da artacaktır” dedi.

Başkan Sıbıç öte yandan 1935 yılında topladığı Birinci Ulusal Fındık Kongresiyle Türk fındığının en yüksek kazancı sağlaması için çalışma başlatan ve bu muhteşem ürünü kem gözlerden korumak için 1938'de Fiskobirlik'i kuran büyük vizyoner Mustafa Kemal Atatürk’ün önünde saygıyla eğildiğini de sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.