Fındık üreticisi emeğinin karşılığını istiyor

GÜNDEM 06.08.2018 - 10:37, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2431+ kez okundu.
 

Fındık üreticisi emeğinin karşılığını istiyor

Merkezi Giresun’da bulunan Giresun Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Eyüp Çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım fiyatını acilen açıklayarak piyasaya girmesi gerektiğini bildirdi.
Çiftçi yaptığı basın açıklamasında, tarımsal alanda Giresun’un tek geçim kaynağının fındık olduğunu hatırlatarak, şu anda serbest piyasada telaffuz edilen fındık fiyatlarının Giresun ve Türkiye ekonomisi için büyük kayıp olacağını ifade etti. Bu yıl geçen yıla oranla rekoltenin yüzde 30 kayıp olduğuna dikkat çekildiğinde, maliyetin de artacağına dikkat çeken Çiftçi, 14-15 liranın altındaki bir fındık fiyatının üreticinin zararına olacağını kaydetti. Fındığın Giresun ve bölge insanı için olmazsa olmaz olduğunu belirten Çiftçi, “Giresun’da ve bölgemizde şu anda fındık üreticisi bahçesinde ürünün hasat ediyor ancak halen ne resmi olarak 2018 yılı tahmini fındık rekoltesine de TMO tarafından fiyat açıklanmış değil. Fındık, ülkemizin yeşil altını ama maalesef belirsizlik sürüyor. Üretici ürünün kaç liradan satacak bilmiyor. TMO gerçekten piyasa girerek, müdahil alım yapacaksa zamanında almalı ve fiyatını belirlemelidir. Bilindiği gibi gurbetçilerimiz erkenden gelerek ürünü toplayıp satıyor ve okulların açılmasına kendini evine yetiştiriyor. Dolayısıyla 300 kilo, 500 kilo, bir ton civarında fındığı olanlar ürününü ucuz fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu da başta Giresun ekonomisi olmak üzere Türkiye ekonomisine ciddi anlamda kayıp veriyor. Üreticinin cebine girecek olan para başkalarının cebine giriyor. 300, 500 kilo ve bir ton civarında olan fındığımızın değerinde satılmasını istiyoruz. Bu sadece Giresun’da 15-20 bin ton fındık yapıyor. Üretici bugün ürününü 11-12 liradan sattıktan sonra TMO 14-15 lira fiyat açıklarsa aradaki kaybı siz düşün. Ülkenin ekonomik olarak hassas bir süreçten geçtiği bir dönemde kilogramda 3-4 lira ciddi bir kayıptır. TMO bizce en geç 10 Ağustos’a kadar fiyatını açıklayarak piyasaya girmelidir. Ayrıca TMO 2018 yılı fındık alım fiyatını açıkladıktan sonra elindeki 100 bin ton civarındaki fındıkta değer kazacaktır. Bu anlamda biz yetkililerden, Giresun ve bölgemiz milletvekillerinden birlik ve beraberlik içerisinde TMO’nun önemi devletimize anlatmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Fındık demek bizim düğünümüz, bayramımız, sevincimiz, sosyal ve ekonomik hayatımız demek” dedi. Fındıkta değerinde bir fiyat açıklanmasını istediklerini de aktaran Çiftçi, tatlıda kullanılan fıstığın toptan fiyatının bugün 130 lira olduğunu, iç fındığın kilogramının ise 45 lira olduğunu, fındık üreticileri olarak aman aman bir fiyat istemediklerini, emeklerinin karşılığını istediklerini sözlerine ekledi.
Merkezi Giresun’da bulunan Giresun Dernekler Federasyonu Genel Başkanı Eyüp Çiftçi, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin fındık alım fiyatını acilen açıklayarak piyasaya girmesi gerektiğini bildirdi.

Çiftçi yaptığı basın açıklamasında, tarımsal alanda Giresun’un tek geçim kaynağının fındık olduğunu hatırlatarak, şu anda serbest piyasada telaffuz edilen fındık fiyatlarının Giresun ve Türkiye ekonomisi için büyük kayıp olacağını ifade etti.

Bu yıl geçen yıla oranla rekoltenin yüzde 30 kayıp olduğuna dikkat çekildiğinde, maliyetin de artacağına dikkat çeken Çiftçi, 14-15 liranın altındaki bir fındık fiyatının üreticinin zararına olacağını kaydetti. Fındığın Giresun ve bölge insanı için olmazsa olmaz olduğunu belirten Çiftçi, “Giresun’da ve bölgemizde şu anda fındık üreticisi bahçesinde ürünün hasat ediyor ancak halen ne resmi olarak 2018 yılı tahmini fındık rekoltesine de TMO tarafından fiyat açıklanmış değil. Fındık, ülkemizin yeşil altını ama maalesef belirsizlik sürüyor. Üretici ürünün kaç liradan satacak bilmiyor. TMO gerçekten piyasa girerek, müdahil alım yapacaksa zamanında almalı ve fiyatını belirlemelidir. Bilindiği gibi gurbetçilerimiz erkenden gelerek ürünü toplayıp satıyor ve okulların açılmasına kendini evine yetiştiriyor. Dolayısıyla 300 kilo, 500 kilo, bir ton civarında fındığı olanlar ürününü ucuz fiyata satmak zorunda kalıyor. Bu da başta Giresun ekonomisi olmak üzere Türkiye ekonomisine ciddi anlamda kayıp veriyor. Üreticinin cebine girecek olan para başkalarının cebine giriyor. 300, 500 kilo ve bir ton civarında olan fındığımızın değerinde satılmasını istiyoruz. Bu sadece Giresun’da 15-20 bin ton fındık yapıyor. Üretici bugün ürününü 11-12 liradan sattıktan sonra TMO 14-15 lira fiyat açıklarsa aradaki kaybı siz düşün. Ülkenin ekonomik olarak hassas bir süreçten geçtiği bir dönemde kilogramda 3-4 lira ciddi bir kayıptır. TMO bizce en geç 10 Ağustos’a kadar fiyatını açıklayarak piyasaya girmelidir. Ayrıca TMO 2018 yılı fındık alım fiyatını açıkladıktan sonra elindeki 100 bin ton civarındaki fındıkta değer kazacaktır. Bu anlamda biz yetkililerden, Giresun ve bölgemiz milletvekillerinden birlik ve beraberlik içerisinde TMO’nun önemi devletimize anlatmasını bekliyor ve talep ediyoruz. Fındık demek bizim düğünümüz, bayramımız, sevincimiz, sosyal ve ekonomik hayatımız demek” dedi.

Fındıkta değerinde bir fiyat açıklanmasını istediklerini de aktaran Çiftçi, tatlıda kullanılan fıstığın toptan fiyatının bugün 130 lira olduğunu, iç fındığın kilogramının ise 45 lira olduğunu, fındık üreticileri olarak aman aman bir fiyat istemediklerini, emeklerinin karşılığını istediklerini sözlerine ekledi.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.