Fındık ihracatçıları fındık için toplandı

EKONOMİ 08.12.2016 - 17:27, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 3232+ kez okundu.
 

Fındık ihracatçıları fındık için toplandı

Giresun Ticaret ve Sanayi Odası fındık ihracatçıları ile bir araya geldi.
Fındık sektöründe serbest piyasa koşulları ile ihracat üzerine değerlendirme yapılan toplantıda fındık çiftçisinin desteklenmesinden müstahsil makbuzu uygulamasına kadar bir çok konu üzerinde fikir alış verişi yapıldı.Toplantıda konuşan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "Son bir buçuk yılda fındık piyasasında alışıla gelmişin dışında bir dalgalanma söz konusu.Piyasa baskısı,fiyat istikrarsızlığı, devletin fiyatta garantör olup olmayacağı,çiftçi destekleme sistemi gibi konular net olmamakla birlikte Türk fındığını olumsuz etkilemektedir.Biz baştan itibaren savunduğumuz çiftçiye değil,bahçeye dolayısıyla gübre ve ilaçlama gibi materyallere destek sağlansın istiyoruz.Fiyat istikrarı oluşsun,son dönemdeki dalgalanmanın ne üreticiye nede ihracatçıya fayda sağladığını sanmıyoruz,bilakis ticari risk oluşturmaktadır.Süreç böyle devam ettiği taktirde Türkiye olarak fındıkta stratejik üstünlüğümüzü kaybedeceğiz" dedi.Gaffaro firma yetkilisi işadamı Ertuğrul Ak ise ,"Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, Ziraat Odaları piyasa şartlarını bilmeden konuşuyor ve üreticiyi yanıltıyor. Asıl sorun Ziraat Odalarının kendi işine yönelmesidir. Bir diğer sorun müstahsil makbuzu şartı. Şuan kayıt dışı fındık ticaretinden dolayı herkes zarar görüyor, üreticiden satın alınan fındık mutlak ama mutlak müstahsil makbuzu ile kayıt altına alınmalıdır" dedi.  
Giresun Ticaret ve Sanayi Odası fındık ihracatçıları ile bir araya geldi.
Fındık sektöründe serbest piyasa koşulları ile ihracat üzerine değerlendirme yapılan toplantıda fındık çiftçisinin desteklenmesinden müstahsil makbuzu uygulamasına kadar bir çok konu üzerinde fikir alış verişi yapıldı.
Toplantıda konuşan Giresun Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı Hasan Çakırmelikoğlu, "Son bir buçuk yılda fındık piyasasında alışıla gelmişin dışında bir dalgalanma söz konusu.Piyasa baskısı,fiyat istikrarsızlığı, devletin fiyatta garantör olup olmayacağı,çiftçi destekleme sistemi gibi konular net olmamakla birlikte Türk fındığını olumsuz etkilemektedir.Biz baştan itibaren savunduğumuz çiftçiye değil,bahçeye dolayısıyla gübre ve ilaçlama gibi materyallere destek sağlansın istiyoruz.Fiyat istikrarı oluşsun,son dönemdeki dalgalanmanın ne üreticiye nede ihracatçıya fayda sağladığını sanmıyoruz,bilakis ticari risk oluşturmaktadır.Süreç böyle devam ettiği taktirde Türkiye olarak fındıkta stratejik üstünlüğümüzü kaybedeceğiz" dedi.
Gaffaro firma yetkilisi işadamı Ertuğrul Ak ise ,"Öncelikle şunu ifade etmeliyim ki, Ziraat Odaları piyasa şartlarını bilmeden konuşuyor ve üreticiyi yanıltıyor. Asıl sorun Ziraat Odalarının kendi işine yönelmesidir. Bir diğer sorun müstahsil makbuzu şartı. Şuan kayıt dışı fındık ticaretinden dolayı herkes zarar görüyor, üreticiden satın alınan fındık mutlak ama mutlak müstahsil makbuzu ile kayıt altına alınmalıdır" dedi.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.