KARAD ve ekibi Fransa'dan döndü

EKONOMİ 10.11.2016 - 17:54, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:15 2566+ kez okundu.
 

KARAD ve ekibi Fransa'dan döndü

Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Başkanlığındaki 20 kişilik Karadeniz Kadınlar Sürdürülebilir Derneği (KARAD) Fransa Tarım Bakanlığı daveti üzerine proje amaçlı gittiği geziden döndü.
Gidenler arasında Ordu Valisi, Altınordu Belediyesi, Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi  temsilcisi Filiz Öztürk, KARAD Başkanı Prof. Dr. Selin Şenocak, Şeyhli Eko Turizm adına Ümmühan Aydın’da vardı. Başlatılan 'Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi'ni, Fransa Tarım Bakanlığında tanıtıldı. Balkanlıoğlu, projenin sunumunda yaptığı konuşmada, proje ile yatırım ile istihdamı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ordu'nun, Giresun ile dünyada en fazla fındık üreten bölgede bulunduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu; "2013 yılında don olmuştu ve sıcaklık eksi 10 dereceye düştüğü için fındık dalında donmuştu. Türkiye’de sadece bu iki ilde fındık üretimi olmayınca dünyadaki fındık fiyatı 4 kat arttı. Ayrıca Türkiye’de en fazla bal üreten il Ordu’dur ve bazen yıllık üretim 17 bin tonu bulur"'PROJELER FRANSA İÇİN DE ÖNEM ARZ EDİYOR'Fransa Tarım Bakanlığı Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Pierre Marie ise projenin önemine işaret ederek, "Ordu ve Giresun  bölgesindeki tarımdaki ve tarımsal faaliyetteki çeşitlilik oluşturmaya amaçlayan projeler, Türkiye için olduğu kadar Fransa için de önem arz ediyor. Bu yıl hem Avrupa’da hem de Fransa’da tarım bakımından büyük krizler yaşandı. Bu yönüyle çeşitlilik yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıya karşı bir çözüm üretilmesini sağlıyor" dedi.Projenin sunumunun ardından  Giresun’un ve Ordu'nun yöresel yemeklerinden örnekler sergilendi. Şeyhli Eko turizm kadınlarının yaptığı yöresel yemeklere Fransızlar hayran kaldı. Heyet, Paris'ten sonra Fransa'nın güneyindeki tarım bölgesi olan  Toulouse ve Agen şehrinde temaslarda bulunarak bölgedeki tarım ve tarıma yönelik eğitim faaliyetlerini inceleme fırsatı buldular.  
Ordu Valisi İrfan Balkanlıoğlu Başkanlığındaki 20 kişilik Karadeniz Kadınlar Sürdürülebilir Derneği (KARAD) Fransa Tarım Bakanlığı daveti üzerine proje amaçlı gittiği geziden döndü.
Gidenler arasında Ordu Valisi, Altınordu Belediyesi, Piraziz Belediye Başkanı Hüseyin Görgülüoğlu, Bahçeşehir Üniversitesi  temsilcisi Filiz Öztürk, KARAD Başkanı Prof. Dr. Selin Şenocak, Şeyhli Eko Turizm adına Ümmühan Aydın’da vardı. Başlatılan 'Kırsal ve Ekonomik Kalkınma Projesi'ni, Fransa Tarım Bakanlığında tanıtıldı. Balkanlıoğlu, projenin sunumunda yaptığı konuşmada, proje ile yatırım ile istihdamı artırmayı hedeflediklerini söyledi. Ordu'nun, Giresun ile dünyada en fazla fındık üreten bölgede bulunduğunu ifade eden Vali Balkanlıoğlu, şöyle konuştu; "2013 yılında don olmuştu ve sıcaklık eksi 10 dereceye düştüğü için fındık dalında donmuştu. Türkiye’de sadece bu iki ilde fındık üretimi olmayınca dünyadaki fındık fiyatı 4 kat arttı. Ayrıca Türkiye’de en fazla bal üreten il Ordu’dur ve bazen yıllık üretim 17 bin tonu bulur"
'PROJELER FRANSA İÇİN DE ÖNEM ARZ EDİYOR'
Fransa Tarım Bakanlığı Avrupa Birliği ve Uluslararası İlişkilerden Sorumlu Müsteşarı Pierre Marie ise projenin önemine işaret ederek, "Ordu ve Giresun  bölgesindeki tarımdaki ve tarımsal faaliyetteki çeşitlilik oluşturmaya amaçlayan projeler, Türkiye için olduğu kadar Fransa için de önem arz ediyor. Bu yıl hem Avrupa’da hem de Fransa’da tarım bakımından büyük krizler yaşandı. Bu yönüyle çeşitlilik yaşanabilecek herhangi bir sıkıntıya karşı bir çözüm üretilmesini sağlıyor" dedi.
Projenin sunumunun ardından  Giresun’un ve Ordu'nun yöresel yemeklerinden örnekler sergilendi. Şeyhli Eko turizm kadınlarının yaptığı yöresel yemeklere Fransızlar hayran kaldı. Heyet, Paris'ten sonra Fransa'nın güneyindeki tarım bölgesi olan  Toulouse ve Agen şehrinde temaslarda bulunarak bölgedeki tarım ve tarıma yönelik eğitim faaliyetlerini inceleme fırsatı buldular.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.