Error

An Error Was Encountered

The action you have requested is not allowed.

Haber Detayı
28 Haziran 2020 - Pazar 19:49
 
KARADENİZ'DE ‘DUT PEKMEZİ’ MESAİSİ BAŞLADI
Giresun'da yaklaşık iki ay boyunca geleneksel yöntemlerle duttan hazırlanan pekmez ailelere hem gelir hem de adeta şifa oluyor
Yaşam Haberi


Giresun'da geleneksel yöntemlerle dut pekmezi hazırlanması için iki ay sürecek mesai başladı. Sağlık açısından çeşitli faydaları olduğu bilinen ve özellikle de kış aylarında daha fazla tüketilen dut pekmezi, kadınlar öncülüğünde hazırlanıyor.

Karadeniz'de hemen hemen her evin bahçesinde dut ağacı bulunuyor. Özellikle Giresun'un Şebinkarahisar ilçesi ise dut yetiştiriciliğinde ön plana çıkıyor.

Dut ağaçları ailedeki erkeklerin yardımıyla silkelendikten sonra meyveler toplanarak kazanlara boşaltılıyor. Aroma ve tat bakımından incelik isteyen kaynatma, süzme gibi işlemleri ise kadınlar büyük emeklerle gerçekleştiriyor.

Kazanlarda odun ateşiyle kaynatılan dutlar, çeşitli işlemlerden geçirilerek pekmez haline getiriliyor.

Şebinkarahisar'da her yıl yaklaşık 8 bin ton dut yetişirken yöre sakinleri hazırladıkları 400 ton pekmezi hem kendileri tüketiyor hem de kilogramını 40 ila 50 lira arasında değişen fiyatlarla satışa sunuyor.

‘Dut pekmezi bir gelenek’

Şebinkarahisar'da yaşayan Gülzade Kondu (49), pekmez kaynatmanın inceliklerini kayınvalidesinden öğrendiğini söyledi.

Sabahın ilk ışıklarıyla dut ağaçlarını silkelediklerini aktaran Kondu, “Kazanlarda kaynattığımız dutları sepetlere çekiyoruz. Sepetlerde elek yardımıyla süzdüğümüz şırayı tekrar kazanda bir miktar kaynatıyoruz. Şırayı daha sonra kuruması için tepsilere döküp güneşin altında bırakıyoruz” dedi.

Kondu, şıranın yaklaşık 4 ila 7 gün arasında tepsilerde bekletildiğini anlatarak, “Dut pekmezi bir gelenek, yüzyıllardır atalarımız yapmış, biz de onlardan devraldık. Onlardan devraldığımız dut bahçelerindeki ağaçları da yeniliyoruz. Kuruyanları kesip yerine yenilerini dikiyoruz. Bu iş bize gelir sağlıyor” diye konuştu.

İklim şartlarına göre, yılda 500 kilogram ila 2 ton arasında pekmez ürettiklerini vurgulayan Kondu, pekmez kaynatma işinin haziranda başlayıp ağustosun ortalarına kadar sürdüğünü aktardı.

Kondu, bu işin inceliğinin pekmezlerin güneşte kıvamını bulması olduğunu belirtti.

‘Yöresel ürün satışları koronavirüs nedeniyle arttı’

Kondu'nun oğlu Ömer Kondu ise yörede yetişen dutların verimli olması dolayısıyla pekmezin ilgi gördüğünü söyledi.

Ailesinin yıllardır bu işi yaptığına işaret eden Kondu, kendisinin de çocukluğundan beri pekmez hazırlamanın inceliklerini öğrendiğini belirtti.

Bir süre önce aile işletmesi kurduklarını dile getiren Kondu, “Ürünleri hem ilçede satıyoruz hem de internet üzerinden Türkiye'nin her yerine gönderiyoruz. Son zamanlarda yöresel ürün satışları koronavirüs nedeniyle arttı. Herkes doğal, katkısız ürünlere ilgi duymaya başladı. Satışlar günden güne artıyor” şeklinde konuştu.

Kaynak: Editör:
 
Etiketler: KARADENİZ'DE, ‘DUT, PEKMEZİ’, MESAİSİ, BAŞLADI,
Yorumlar
Bizim Gazete
Ulusal Gazeteler
TFF 1. LİG PUAN DURUMU

Alıntı Yazarlar
Anketler
Yeni haber sitemizi nasıl buldunuz ?
Sayfalar
Giresun

Güncelleme: 03.08.2020
İmsak
03:35
Sabah
05:18
Öğle
12:38
İkindi
16:31
Akşam
19:48
Yatsı
21:23
Süper Lig
Takımlar
P
Av
M
B
G
O
1
Başakşehir FK
69
0
5
9
20
34
2
Trabzonspor
65
0
5
11
18
34
3
Beşiktaş
62
0
10
5
19
34
4
Sivasspor
60
0
8
9
17
34
5
Alanyaspor
57
0
9
9
16
34
6
Galatasaray
56
0
8
11
15
34
7
Fenerbahçe
53
0
11
8
15
34
8
Gaziantep FK
46
0
10
13
11
34
9
Antalyaspor
45
0
11
12
11
34
10
Kasımpaşa
43
0
15
7
12
34
11
Göztepe
42
0
14
9
11
34
12
Gençlerbirliği
36
0
16
9
9
34
13
Konyaspor
36
0
14
12
8
34
14
Denizlispor
35
0
17
8
9
34
15
Çaykur Rizespor
35
0
19
5
10
34
16
Yeni Malatyaspor
32
0
18
8
8
34
17
Kayserispor
32
0
18
8
8
34
18
MKE Ankaragücü
32
0
16
11
7
34
Arşiv Arama
Haber Yazılımı