Kurban kesim yeri belirlendi

GÜNDEM 13.08.2018 - 18:07, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3857+ kez okundu.
 

Kurban kesim yeri belirlendi

Bulancak’ta ‘Kurban Hizmetleri Komisyonu’ Komisyon Başkanı Bulancak Kaymakamı Hamdi Üncü başkanlığında toplandı.
Komisyon üyeleri İlçe Müftüsü Bahtiyar Taranoğlu, Belediye Adına Temizlik Hizmetleri Müdürü Ertuğrul Yıldız, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına Veteriner Hekim Murat Köse, Toplum Sağlığı Merkezi adına Çevre Sağlık Teknisyeni Şenel Mehniyar ve T.D.V. Bulancak Şube Temsilcisi Celalettin Şahin’in de katıldığı komisyon toplantısında Kurban satış yerinin Acısu Kesmetaş Mevki olarak belirlenmesine ve bu yerin dışında kurban satışına kesinlikle izin verilmemesine, ayrıca kurban satış yerinde Belediye zabıta kontrol noktası oluşturulmasına, Kurban kesim yeri olarak Bulancak Belediye Mezbahanesinin belirlenmesine, gerekli hazırlıkların Belediye Başkanlığınca yapılmasına, Veteriner Hekim ve Zabıta kontrolünde belediye yetkililerinin belirlemiş olduğu alanda kurban kesimi yapılmasına, Belediye Başkanlığı tarafından kurban satış yerinin bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilmesine karar verildi. Komisyonda alınan kararda, ‘Kurbanlık hayvanlar Belediyeden çalışma izni almış kesimhane ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde kasaplık belgesi ve Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış ‘Kurs Bitirme Belgesi’ olanlar tarafından; Mahalle ve belirlenmiş kesim yeri olmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmesinin sağlanmasına; Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılamayacağına, Kesim yerleri; ‘Resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabıta ekipleri ile din görevlileri işbirliğinde etkin olarak denetlenir ve kontrol edilir’ hükmüne göre kontrol ve denetimlerin; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ve Belediye Zabıta ekiplerince yapılmasına; Kesim yerlerindeki atıkların çevre kirliliğine sebep olmaması için gerekli önlemlerin İlçemizdeki Mezbahanede görevli personellerce önlem alınması ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından kontrollerinin yapılmasına’ ifadeleri yer aldı. Aynı zamanda kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar kurban satış yerlerine getirilemeyeceği, buna bağlı olarak, komisyonun aldığı kararda şu ifadelere yer verild; “Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için kurbanlık hayvanda bazı niteliklerin bulunması şart koşulmuştur. Buna göre kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir”
Bulancak’ta ‘Kurban Hizmetleri Komisyonu’ Komisyon Başkanı Bulancak Kaymakamı Hamdi Üncü başkanlığında toplandı.

Komisyon üyeleri İlçe Müftüsü Bahtiyar Taranoğlu, Belediye Adına Temizlik Hizmetleri Müdürü Ertuğrul Yıldız, İlçe Gıda, Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğü adına Veteriner Hekim Murat Köse, Toplum Sağlığı Merkezi adına Çevre Sağlık Teknisyeni Şenel Mehniyar ve T.D.V. Bulancak Şube Temsilcisi Celalettin Şahin’in de katıldığı komisyon toplantısında Kurban satış yerinin Acısu Kesmetaş Mevki olarak belirlenmesine ve bu yerin dışında kurban satışına kesinlikle izin verilmemesine, ayrıca kurban satış yerinde Belediye zabıta kontrol noktası oluşturulmasına, Kurban kesim yeri olarak Bulancak Belediye Mezbahanesinin belirlenmesine, gerekli hazırlıkların Belediye Başkanlığınca yapılmasına, Veteriner Hekim ve Zabıta kontrolünde belediye yetkililerinin belirlemiş olduğu alanda kurban kesimi yapılmasına, Belediye Başkanlığı tarafından kurban satış yerinin bayramdan 15 gün önce hazır hale getirilmesine karar verildi.

Komisyonda alınan kararda, ‘Kurbanlık hayvanlar Belediyeden çalışma izni almış kesimhane ile Komisyonların belirlediği kesim yerlerinde kasaplık belgesi ve Kesim Elemanı Yetiştirme ve Geliştirme Kurslarından alınmış ‘Kurs Bitirme Belgesi’ olanlar tarafından; Mahalle ve belirlenmiş kesim yeri olmayan yerlerde ise cadde, sokak ve parka bakmamak kaydıyla kendi bahçelerinde usulüne uygun olarak ve çevreye zarar vermeyecek şekilde ehil kişilerce kesilmesinin sağlanmasına; Cadde, sokak ve park gibi kamusal alanlarda kurbanlık hayvan kesimi yapılamayacağına, Kesim yerleri; ‘Resmi ve belediye veteriner hekimleri, belediye zabıta ekipleri ile din görevlileri işbirliğinde etkin olarak denetlenir ve kontrol edilir’ hükmüne göre kontrol ve denetimlerin; İlçe Gıda Tarım ve Hayvancılık Müdürlüğünce ve Belediye Zabıta ekiplerince yapılmasına; Kesim yerlerindeki atıkların çevre kirliliğine sebep olmaması için gerekli önlemlerin İlçemizdeki Mezbahanede görevli personellerce önlem alınması ve İlçe Toplum Sağlığı Merkezi tarafından kontrollerinin yapılmasına’ ifadeleri yer aldı.

Aynı zamanda kurban olması dinen sakıncalı olan hayvanlar kurban satış yerlerine getirilemeyeceği, buna bağlı olarak, komisyonun aldığı kararda şu ifadelere yer verild; “Kurban kesmekle yükümlü olan kimsenin bu ibadeti yerine getirmiş sayılması için kurbanlık hayvanda bazı niteliklerin bulunması şart koşulmuştur. Buna göre kurban; koyun, keçi, sığır, manda ve deveden olur. Bunların dışındaki hayvanlar kurban olarak kesilemezler. Kurban olabilmesi için kurbanlık hayvanın deve için 5; sığır ve manda için 2; koyun ve keçi için 1 yaşını doldurması gerekir. Bunun yanında koyun semizlik ve gösteriş olarak bir yaşındakilerle aynı olursa altı ayını tamamladıktan sonra da kurban edilebilir. Kesilecek hayvanın kurban olmaya engel bir kusurunun bulunmaması gerekir”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.