‘PİYASADA CİDDİ MANADA NAKİT SIKIŞIKLIĞI VAR’

GÜNDEM 04.10.2018 - 17:02, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2203+ kez okundu.
 

‘PİYASADA CİDDİ MANADA NAKİT SIKIŞIKLIĞI VAR’

Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İbaş, “Piyasada çok ciddi manada bir nakit sıkışıklığı oluşmuş ve fındık fiyatları düşüş eğilimine geçmiştir” dedi.
İbaş, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında, şu an 13 lira civarında seyreden fındık piyasasının ilerleyen zaman diliminin de umut vermediğini söyledi. Bunun birçok sebebinin olduğunu belirten İbaş, şöyle devam etti; “Sezon başında, başlangıçta yığılan arz fazlası 30-40 bin ton fındığı Toprak Mahsulleri Ofisi alsın derken bu günleri yaşamamak için söylemiştik. Çünkü önceki senelerde, arz fazlası olan fındıklar, faizlerin yüzde 14-16 bandında seyretmesinden dolayı, tüccar, fabrikacı, entegreci ve ihracatçı tarafından satın alınıp stoklanabiliyordu” İbaş, bu sezonun başında, ülkede yaşanan veya yurt dışı bağlantılı yaşatılan ekonomik sıkıntıların faizleri yüzde 40'lara çıkardığını vurgulayarak, sektör temsilcilerinin bu fiyattan fındık stoklayamadığını ve piyasanın adeta sıkışmış bir vaziyete dönüştüğünü aktardı. Bankaların döviz kredisi kullanan ihracatçılara, döviz kredisi kullandıramayacaklarını bildirdiğini ifade eden İbaş, bankaların kredileri ancak Türk Lirası bazlı yüzde 40 faizle kullandırabileceklerini ilettiğini kaydetti. İbaş, bu durumun da fındıkta tekelci firmaların ekmeğine yağ sürdüğünü vurgulayarak, “Piyasada çok ciddi manada bir nakit sıkışıklığı oluşmuş ve fındık fiyatları düşüş eğilimine geçmiştir. Şu an fındık sektöründe çok büyük bir sıkışıklık yaşanıyor. Ayrıca en büyük alıcı, yerli ihracatçıların fındık sattıkları Avrupalı alıcılara, piyasanın altında fındık satış taahhüdünde bulunmuş ve alıcıları Eylül ve Ekim aylarında piyasaya sokmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.
Giresun Ticaret Borsası Yönetim Kurulu Başkanı Yaşar İbaş, “Piyasada çok ciddi manada bir nakit sıkışıklığı oluşmuş ve fındık fiyatları düşüş eğilimine geçmiştir” dedi.

İbaş, borsa binasında düzenlediği basın toplantısında, şu an 13 lira civarında seyreden fındık piyasasının ilerleyen zaman diliminin de umut vermediğini söyledi. Bunun birçok sebebinin olduğunu belirten İbaş, şöyle devam etti; “Sezon başında, başlangıçta yığılan arz fazlası 30-40 bin ton fındığı Toprak Mahsulleri Ofisi alsın derken bu günleri yaşamamak için söylemiştik. Çünkü önceki senelerde, arz fazlası olan fındıklar, faizlerin yüzde 14-16 bandında seyretmesinden dolayı, tüccar, fabrikacı, entegreci ve ihracatçı tarafından satın alınıp stoklanabiliyordu”

İbaş, bu sezonun başında, ülkede yaşanan veya yurt dışı bağlantılı yaşatılan ekonomik sıkıntıların faizleri yüzde 40'lara çıkardığını vurgulayarak, sektör temsilcilerinin bu fiyattan fındık stoklayamadığını ve piyasanın adeta sıkışmış bir vaziyete dönüştüğünü aktardı.

Bankaların döviz kredisi kullanan ihracatçılara, döviz kredisi kullandıramayacaklarını bildirdiğini ifade eden İbaş, bankaların kredileri ancak Türk Lirası bazlı yüzde 40 faizle kullandırabileceklerini ilettiğini kaydetti.

İbaş, bu durumun da fındıkta tekelci firmaların ekmeğine yağ sürdüğünü vurgulayarak, “Piyasada çok ciddi manada bir nakit sıkışıklığı oluşmuş ve fındık fiyatları düşüş eğilimine geçmiştir. Şu an fındık sektöründe çok büyük bir sıkışıklık yaşanıyor. Ayrıca en büyük alıcı, yerli ihracatçıların fındık sattıkları Avrupalı alıcılara, piyasanın altında fındık satış taahhüdünde bulunmuş ve alıcıları Eylül ve Ekim aylarında piyasaya sokmamıştır” değerlendirmesinde bulundu.

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.