‘SU HAYATTIR, CAN ALMASIN’

GÜNDEM 05.07.2020 - 18:16, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3912+ kez okundu.
 

‘SU HAYATTIR, CAN ALMASIN’

Baraj Gölü, Gölet ve Sulama Kanallarına girmek tehlikeli ve yasaktır. Anılan tesislerde suya girilmemesi, girenlerin uyarılması ve engellenmesi hayat kurtarır.
Sıcak havalar nedeniyle serinlemek için barajlar, sulama kanalı ve göletlere girenler boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken DSİ Genel Müdürlüğü’nden konuya ilişkin uyarı geldi. DSİ Genel Müdürü Hemşehrimiz Kaya Yıldız tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanabilecek müessif olayların azaltılması maksadıyla DSİ tarafından; tesislere korkuluk yapılması, çit çekilmesi, bariyer konulması, sesli ve ışıklı uyarı düzeneği kurulması, işaret levhası konulması, ızgara konulması, zincir, merdiven, şamandıra, doğal yaşam için ulaşım yapısı vb. projeye dayalı çalışmaları içeren yapısal tedbirler ile bunlara ilaveten mevzuat düzenlemeleri, duyuru, ilan, eğitim vb. yollarla halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gibi yapısal olmayan tedbirler alınmaktadır. Ayrıca, rutin olarak sulama kanallarına su verilmeden önce ve sonra ilgili kurumlar (valilikler, belediyeler, sulama birlikleri, köy veya mahalle muhtarlıkları) vasıtası ile kanallara suyun verileceği, suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu DSİ ve tesisleri devralan su kullanıcı teşkilatlar aracılığıyla köy muhtarlıklarından, belediyelerden, camilerden anons edilmesi vb. şekillerde ilan edilmektedir.” denildi Baraj, gölet ve sulama kanallarına girilmesinin tehlike oluşturan faktörlerin sıralandığı açıklamada, "Zemin yapısının dalgalı ve engebeli olması sebebiyle su derinliğinin ani olarak değişim gösterebilmesi, yukarı havzadan gelen killi ve siltli malzemenin birikimiyle zeminin çamur formunda olması, su içerisinde su bitkilerinin doğal olarak gelişmesi, Su sıcaklığının düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipotermi yaşanabilmesi ve tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması." ifadeleri yer aldı. Serinlemek ya da yüzmek maksadıyla barajlar ve kanallara girmek hayati risk oluşturmaktadır. Baraj, gölet ve sulama kanallarına girmenin tehlikeli ve yasak olduğu bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki her yıl sulama kanalı, baraj ve göletlerde serinlemek isteyen ortalama 100 çocuğumuz ve gencimiz can vermektedir. ‘Su Hayattır, Can Almasın’
Baraj Gölü, Gölet ve Sulama Kanallarına girmek tehlikeli ve yasaktır. Anılan tesislerde suya girilmemesi, girenlerin uyarılması ve engellenmesi hayat kurtarır.

Sıcak havalar nedeniyle serinlemek için barajlar, sulama kanalı ve göletlere girenler boğulma tehlikesiyle karşı karşıya kalırken DSİ Genel Müdürlüğü’nden konuya ilişkin uyarı geldi.

DSİ Genel Müdürü Hemşehrimiz Kaya Yıldız tarafından yapılan açıklamada, “Yaşanabilecek müessif olayların azaltılması maksadıyla DSİ tarafından; tesislere korkuluk yapılması, çit çekilmesi, bariyer konulması, sesli ve ışıklı uyarı düzeneği kurulması, işaret levhası konulması, ızgara konulması, zincir, merdiven, şamandıra, doğal yaşam için ulaşım yapısı vb. projeye dayalı çalışmaları içeren yapısal tedbirler ile bunlara ilaveten mevzuat düzenlemeleri, duyuru, ilan, eğitim vb. yollarla halkın bilgilendirilmesi ve bilinçlendirilmesi gibi yapısal olmayan tedbirler alınmaktadır.

Ayrıca, rutin olarak sulama kanallarına su verilmeden önce ve sonra ilgili kurumlar (valilikler, belediyeler, sulama birlikleri, köy veya mahalle muhtarlıkları) vasıtası ile kanallara suyun verileceği, suya girmenin tehlikeli ve yasak olduğu DSİ ve tesisleri devralan su kullanıcı teşkilatlar aracılığıyla köy muhtarlıklarından, belediyelerden, camilerden anons edilmesi vb. şekillerde ilan edilmektedir.” denildi

Baraj, gölet ve sulama kanallarına girilmesinin tehlike oluşturan faktörlerin sıralandığı açıklamada, "Zemin yapısının dalgalı ve engebeli olması sebebiyle su derinliğinin ani olarak değişim gösterebilmesi, yukarı havzadan gelen killi ve siltli malzemenin birikimiyle zeminin çamur formunda olması, su içerisinde su bitkilerinin doğal olarak gelişmesi, Su sıcaklığının düşük olması sebebiyle vücut ısısının düşmesi sonucu hipotermi yaşanabilmesi ve tatlı suyun kaldırma kuvvetinin deniz suyuna oranla düşük olması." ifadeleri yer aldı.

Serinlemek ya da yüzmek maksadıyla barajlar ve kanallara girmek hayati risk oluşturmaktadır. Baraj, gölet ve sulama kanallarına girmenin tehlikeli ve yasak olduğu bilinmelidir. Unutulmamalıdır ki her yıl sulama kanalı, baraj ve göletlerde serinlemek isteyen ortalama 100 çocuğumuz ve gencimiz can vermektedir. ‘Su Hayattır, Can Almasın’

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.