Tarihi yapılara TKDK desteği

GÜNDEM 05.10.2018 - 17:30, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 2541+ kez okundu.
 

Tarihi yapılara TKDK desteği

Tarihi ve kültürel değere sahip tescilli yapılar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle restore edilip işletmeye dönüştürülebilecek.
TKDK Giresun Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, destekleme süreciyle ilgili TKDK Toplantı Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, il genelinde tarihi değere sahip olan unutulmaya yüz tutmuş yapıların cazibe merkezi olarak değerlendirilebilmesi için çalışmalarının sürdüğünü söyledi. Desteklemedeki amacın hem girişimcilere öncülük etmek hem de tarihi yapıların restore edilerek tekrar ayağa kaldırılmasını sağlamak olduğunu belirten Kurşun, "Ancak bazı yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni gibi evrak eksikliğinden dolayı kurumumuz hibe destekleri kapsamına alınamıyordu. İmar affı ile birlikte söz konusu eksikliklerin giderilmesi imkanı oluşmuştur." diye konuştu. Kurşun, gerekli şartları sağlayan yapıların TKDK projeleri kapsamında değerlendirilebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti: "Bu yapıların işletmeye dönüştürülebilmesi için öncelikle restore edilerek ayağa kaldırılması sağlanmalıdır. Bunun için öncelikle tarihi yapıların rölöve-restitüsyon-restorasyon projelerinin hazırlanması ve bu projelerin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanması gerekmektedir. Restorasyon işleri çerçevesinde yapılacak harcamaların yüzde 55'i TKDK hibelerinden karşılanabilir." Zeytinlik semti, Giresun Kalesi, Keşap Yolağzı ve Yağlıdere Vadisi gibi tarihi ve kültürel değere sahip lokasyonlara işaret eden Kurşun, "Tescilli yapılara sahip olan ya da bu türdeki yapıları 10 yıllığına kiralayan yatırımcılar, gerekli koşulları sağlamaları halinde TKDK hibe desteklerinden faydalanabilirler." ifadesini kullandı. Kurşun, Giresun'un Tirebolu ilçesindeki restorasyon çalışmalarını da içeren "Tripolis Konağı" adlı turizm projesinin sözleşme aşamasına geldiğini vurgulayarak, "Bu yatırım, konuyla ilgili önemli bir başlangıç olmuştur. Yeni yatırımlara öncülük edebilmek için kurumumuzla iletişime geçen herkese gerekli yönlendirmeleri yapmaktan mutluluk duyacağız." diye konuştu. Kurşun, kurumun 12 bin avroya kadar olan projelendirme desteğinin, bu tip yatırımlarda çok önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi. Toplantıya, Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Gazanfer İltar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ ve Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner de katıldı.  
Tarihi ve kültürel değere sahip tescilli yapılar, Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) desteğiyle restore edilip işletmeye dönüştürülebilecek.

TKDK Giresun Koordinatörü Emin Serdar Kurşun, destekleme süreciyle ilgili TKDK Toplantı Salonunda düzenlenen bilgilendirme toplantısında yaptığı konuşmada, il genelinde tarihi değere sahip olan unutulmaya yüz tutmuş yapıların cazibe merkezi olarak değerlendirilebilmesi için çalışmalarının sürdüğünü söyledi.

Desteklemedeki amacın hem girişimcilere öncülük etmek hem de tarihi yapıların restore edilerek tekrar ayağa kaldırılmasını sağlamak olduğunu belirten Kurşun, "Ancak bazı yapılar, yapı ruhsatı ve yapı kullanma izni gibi evrak eksikliğinden dolayı kurumumuz hibe destekleri kapsamına alınamıyordu. İmar affı ile birlikte söz konusu eksikliklerin giderilmesi imkanı oluşmuştur." diye konuştu.

Kurşun, gerekli şartları sağlayan yapıların TKDK projeleri kapsamında değerlendirilebileceğini dile getirerek, şöyle devam etti:

"Bu yapıların işletmeye dönüştürülebilmesi için öncelikle restore edilerek ayağa kaldırılması sağlanmalıdır. Bunun için öncelikle tarihi yapıların rölöve-restitüsyon-restorasyon projelerinin hazırlanması ve bu projelerin Kültür Varlıklarını Koruma Bölge Kurulu tarafından onaylanması gerekmektedir. Restorasyon işleri çerçevesinde yapılacak harcamaların yüzde 55'i TKDK hibelerinden karşılanabilir."

Zeytinlik semti, Giresun Kalesi, Keşap Yolağzı ve Yağlıdere Vadisi gibi tarihi ve kültürel değere sahip lokasyonlara işaret eden Kurşun, "Tescilli yapılara sahip olan ya da bu türdeki yapıları 10 yıllığına kiralayan yatırımcılar, gerekli koşulları sağlamaları halinde TKDK hibe desteklerinden faydalanabilirler." ifadesini kullandı.

Kurşun, Giresun'un Tirebolu ilçesindeki restorasyon çalışmalarını da içeren "Tripolis Konağı" adlı turizm projesinin sözleşme aşamasına geldiğini vurgulayarak, "Bu yatırım, konuyla ilgili önemli bir başlangıç olmuştur. Yeni yatırımlara öncülük edebilmek için kurumumuzla iletişime geçen herkese gerekli yönlendirmeleri yapmaktan mutluluk duyacağız." diye konuştu.

Kurşun, kurumun 12 bin avroya kadar olan projelendirme desteğinin, bu tip yatırımlarda çok önemli katkı sağlayacağını sözlerine ekledi.

Toplantıya, Giresun Üniversitesi Görele Güzel Sanatlar Fakültesi, Kültür Varlıklarını Koruma ve Onarım Bölüm Başkanı Öğretim Üyesi Gazanfer İltar, Doğu Karadeniz Kalkınma Ajansı (DOKA) Giresun Yatırım Destek Ofisi Koordinatörü Murat Aladağ ve Giresun Turizm Altyapı Hizmet Birliği (GİRTAB) Müdürü Tamer Uzuner de katıldı.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.