ÜRETİCİ HASAT ÖNCESİ FİYAT BEKLİYOR

GÜNDEM 07.07.2020 - 15:47, Güncelleme: 30.10.2020 - 19:16 3067+ kez okundu.
 

ÜRETİCİ HASAT ÖNCESİ FİYAT BEKLİYOR

2020 yılı fındık hasadına sayılı günler kala gözler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklayacak olduğu fındık taban fiyatı ve alım kriterlerinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından TMO’nun bu yılda üretici bahçeye giremeden fındık taban fiyatını açıklaması bekleniyor.
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’dan Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından bugünlerde açıklanması beklenen 2020 yılı fındık taban fiyatı ve alım kriterleriyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Karan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla devlet adına fındıkta müdahil alım gerçekleştiren TMO tarafından üretici memnunun edecek bir taban fiyat açıklanmasını beklediklerini kaydetti. Karan, fındık taban fiyatı kadar alım politikası ve kriterlerinin de son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, geçen sezon ilçe bazlı rekolte miktarına göre yapılan alım kotasından kaynaklı üreticilerin büyük mağduriyet yaşadığını hatırlattı. ALIM KOTASI DEKARDA ÜRETİM MİKTARINA GÖRE BELİRLENMELİ Türkiye’de Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz olmak üzere iki bölgede fındık tarımı yapıldığına vurgu yapan Karan, “hem bölgesel hem de il bazında dekar başına fındık üretim miktarı değişkenlik göstermekte. Özellikle Giresun ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki diğer illerde sahil, orta kol ve yüksek kol olarak tabir edilen fındık bahçelerinde üretim miktarı dekar başına değişmektedir. TMO dekar başına fındık alım kotasını belirlerken sahil, orta kol ve yüksek koldaki üretim miktarına göre belirlemelidir. Geçtiğimiz yılki gibi ilçe rekoltesine göre belirlenecek olan bir alım kotası yine bir mağduriyete neden olacaktır. Üretim miktarı yüksek olan üretici kota nedeniyle ürününün tamamını TMO’ya veremeyecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile TMO yetkililerin bu uyarımızı dikkatte almalarını talep ediyor ve bekliyoruz” dedi. TMO, FİSKOBİRLİK VE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ BİRLİKTE HAREKET ETMELİ Karan, geride kalan sezonda serbest piyasada kabuklu fındığın kilogramının 27-28 lirayı gördüğünü de belirterek şunları kaydetti; “Mart ve Nisan ayında serbest piyasada 27-28 liraya alıcı bulan fındık fiyatı yeni sezon öncesi bilinçli olarak 18 liraya kadar düşürüldü. Hali hazırda devam eden tahmini rekolte çalışmaları ve ilk tespitlere göre bu yıl fındık rekoltesi düşük. Serbest piyasa TMO’nun açıklayacağı taban fiyata göre şekillenecektir. Bu sezon fındık değerli mi değerli olacaktır. Çünkü rekolte az, stoklar boş. Ama sezon başı yapılacak olan en ufak bir yanlış, acil ihtiyacı olan üreticilerin ucuz fiyata ürününü satmasına neden olacaktır. Bu nedenle TMO, FİSKOBİRLİK ve Tarım Kredi Kooperatifi işbirliğinde güçlü bir alım politikası oluşturularak alım kampanyası gerçekleştirilmelidir. Her ne kadar TMO da artık fındıkta önemli bir kurum haline gelse de, FİSKOBİRLİK ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin tecrübesinden faydalanmalıdır.”
2020 yılı fındık hasadına sayılı günler kala gözler, Toprak Mahsulleri Ofisi’nin açıklayacak olduğu fındık taban fiyatı ve alım kriterlerinde. Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatının ardından TMO’nun bu yılda üretici bahçeye giremeden fındık taban fiyatını açıklaması bekleniyor.

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan’dan Toprak Mahsulleri Ofisi tarafından bugünlerde açıklanması beklenen 2020 yılı fındık taban fiyatı ve alım kriterleriyle ilgili önemli bir açıklama geldi. Karan, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın talimatıyla devlet adına fındıkta müdahil alım gerçekleştiren TMO tarafından üretici memnunun edecek bir taban fiyat açıklanmasını beklediklerini kaydetti. Karan, fındık taban fiyatı kadar alım politikası ve kriterlerinin de son derece önemli olduğuna dikkat çekerek, geçen sezon ilçe bazlı rekolte miktarına göre yapılan alım kotasından kaynaklı üreticilerin büyük mağduriyet yaşadığını hatırlattı.

ALIM KOTASI DEKARDA ÜRETİM MİKTARINA GÖRE BELİRLENMELİ

Türkiye’de Doğu Karadeniz ve Batı Karadeniz olmak üzere iki bölgede fındık tarımı yapıldığına vurgu yapan Karan, “hem bölgesel hem de il bazında dekar başına fındık üretim miktarı değişkenlik göstermekte. Özellikle Giresun ve Doğu Karadeniz Bölgesindeki diğer illerde sahil, orta kol ve yüksek kol olarak tabir edilen fındık bahçelerinde üretim miktarı dekar başına değişmektedir. TMO dekar başına fındık alım kotasını belirlerken sahil, orta kol ve yüksek koldaki üretim miktarına göre belirlemelidir. Geçtiğimiz yılki gibi ilçe rekoltesine göre belirlenecek olan bir alım kotası yine bir mağduriyete neden olacaktır. Üretim miktarı yüksek olan üretici kota nedeniyle ürününün tamamını TMO’ya veremeyecektir. Tarım ve Orman Bakanlığımız ile TMO yetkililerin bu uyarımızı dikkatte almalarını talep ediyor ve bekliyoruz” dedi.

TMO, FİSKOBİRLİK VE TARIM KREDİ KOOPERATİFİ BİRLİKTE HAREKET ETMELİ

Karan, geride kalan sezonda serbest piyasada kabuklu fındığın kilogramının 27-28 lirayı gördüğünü de belirterek şunları kaydetti;

“Mart ve Nisan ayında serbest piyasada 27-28 liraya alıcı bulan fındık fiyatı yeni sezon öncesi bilinçli olarak 18 liraya kadar düşürüldü. Hali hazırda devam eden tahmini rekolte çalışmaları ve ilk tespitlere göre bu yıl fındık rekoltesi düşük. Serbest piyasa TMO’nun açıklayacağı taban fiyata göre şekillenecektir. Bu sezon fındık değerli mi değerli olacaktır. Çünkü rekolte az, stoklar boş. Ama sezon başı yapılacak olan en ufak bir yanlış, acil ihtiyacı olan üreticilerin ucuz fiyata ürününü satmasına neden olacaktır. Bu nedenle TMO, FİSKOBİRLİK ve Tarım Kredi Kooperatifi işbirliğinde güçlü bir alım politikası oluşturularak alım kampanyası gerçekleştirilmelidir. Her ne kadar TMO da artık fındıkta önemli bir kurum haline gelse de, FİSKOBİRLİK ve Tarım Kredi Kooperatifleri’nin tecrübesinden faydalanmalıdır.”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.