İkinci bir zirai don üreticimizi perişan eder

EKONOMİ 25.03.2021 - 13:13, Güncelleme: 25.03.2021 - 13:13 4601+ kez okundu.
 

İkinci bir zirai don üreticimizi perişan eder

Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin korkulu rüyası haline gelen Mart karının, devlet destekli tarım sigortası kapsamında ürününü güvence altına almayan üreticileri tedirgin ettiğini ifade etti.
  Karan yaptığı açıklamada, Giresun’da kar yağışının iki gündür orta ve yüksek kesim olarak tabir edilen bölgelerde etkili olduğunu kaydetti. Bugünlerde yemyeşil renge dönmeye başlayan fındık bahçelerinin beyaz örtüyle kaplandığına dikkat çeken Karan, ürününü devlet destekli tarım sigortası ile güvence altına alan üreticiler yağan kara aldırış etmezken, sigorta yaptırmayan üreticilerin ise olası bir zirai dona karşı diken üstünde olduğunu söyledi. Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TARSİM ve Ziraat Odalarının bölgede etkili olan kar yağışını yakından takip ettiğini belirten Karan, “İnşallah bir yıl boyunca fındık üreticilerimizin dört gözle beklediği ürünü zirai dona maruz kalmaz. Geçtiğimiz Şubat ayında meydana gelen zirai dondan kaynaklı zaten Giresun’da ve bölgemizde 2021 yılı fındıkta bir hasar söz konusu. Bununla ilgili hasar tespitleri TARSİM tarafından sürüyor. İkinci bir zirai don hasarı üreticimizi perişan eder” dedi. Giresun Ziraat Odası Tarım Danışmanı Atilla Kulak ise, “Fındık üreticimizin korkulu rüyası Mart karı yine yağmaya başladı. İlk yaptığımız tespitlerde herhangi bir sıkıntı gözükmüyor ama tabi ki ileriki günlerde arazi çalışmalarımızda tespitlerimiz sürecek. Ona göre değerlendirmemizi yeniden yapacağız. Üreticilerimizi temkinli olmaya davet ediyoruz. Şubat ayındaki zirai donda da yine lokal olarak etkilemişti fındık bahçelerimizi. TARSİM’in çalışmaları halen devam ediyor. bu süreçte sigorta yaptıran bahçelerindeki hasarı kendileri de sararma, herhangi bir şey olduğunda ihbar yapabilirler. Ama yaptırmayalar için bir şey söz konusu değil tabiki. Bu bağlamda TARSİM sigortası yaptırmak her zaman üreticimiz için bir kazançtır” diye konuştu.  
Giresun Ziraat Odası Başkanı Nurittin Karan, fındık üreticisinin korkulu rüyası haline gelen Mart karının, devlet destekli tarım sigortası kapsamında ürününü güvence altına almayan üreticileri tedirgin ettiğini ifade etti.

 

Karan yaptığı açıklamada, Giresun’da kar yağışının iki gündür orta ve yüksek kesim olarak tabir edilen bölgelerde etkili olduğunu kaydetti.

Bugünlerde yemyeşil renge dönmeye başlayan fındık bahçelerinin beyaz örtüyle kaplandığına dikkat çeken Karan, ürününü devlet destekli tarım sigortası ile güvence altına alan üreticiler yağan kara aldırış etmezken, sigorta yaptırmayan üreticilerin ise olası bir zirai dona karşı diken üstünde olduğunu söyledi.

Tarım ve Orman İl Müdürlüğü, Giresun Fındık Araştırma Enstitüsü Müdürlüğü, TARSİM ve Ziraat Odalarının bölgede etkili olan kar yağışını yakından takip ettiğini belirten Karan, “İnşallah bir yıl boyunca fındık üreticilerimizin dört gözle beklediği ürünü zirai dona maruz kalmaz. Geçtiğimiz Şubat ayında meydana gelen zirai dondan kaynaklı zaten Giresun’da ve bölgemizde 2021 yılı fındıkta bir hasar söz konusu. Bununla ilgili hasar tespitleri TARSİM tarafından sürüyor. İkinci bir zirai don hasarı üreticimizi perişan eder” dedi.

Giresun Ziraat Odası Tarım Danışmanı Atilla Kulak ise, “Fındık üreticimizin korkulu rüyası Mart karı yine yağmaya başladı. İlk yaptığımız tespitlerde herhangi bir sıkıntı gözükmüyor ama tabi ki ileriki günlerde arazi çalışmalarımızda tespitlerimiz sürecek. Ona göre değerlendirmemizi yeniden yapacağız. Üreticilerimizi temkinli olmaya davet ediyoruz. Şubat ayındaki zirai donda da yine lokal olarak etkilemişti fındık bahçelerimizi. TARSİM’in çalışmaları halen devam ediyor. bu süreçte sigorta yaptıran bahçelerindeki hasarı kendileri de sararma, herhangi bir şey olduğunda ihbar yapabilirler. Ama yaptırmayalar için bir şey söz konusu değil tabiki. Bu bağlamda TARSİM sigortası yaptırmak her zaman üreticimiz için bir kazançtır” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.