Tarım danışmanları çiftçileri uyardı

EKONOMİ 25.01.2021 - 17:30, Güncelleme: 25.01.2021 - 17:30 3885+ kez okundu.
 

Tarım danışmanları çiftçileri uyardı

Bulancak Ziraat Odası Başkanlığında görevli Tarım Danışmanları fındık kozalak akarı mücadelesi hakkında çiftçilere önemli uyarılarda bulundular.
Fındık Kozalak Akarının tanımı ve yaşayışı hakkında bilgi veren Bulancak Ziraat Odası Başkanlığında görevli Tarım Danışmanları, “Fındık kozalak akarı, gözle görülemeyecek kadar küçük bir çeşit akardır. Mart-Nisan aylarından başlayarak fındıklarda meyve ve sürgün gözlerine girerek onların deforme olarak şişmelerine halk arasında FINDIK GÜLÜ gibi isimde verilen kozalakların oluşmasına neden olurlar. Kışı oluşturmuş oldukları bu kozalaklar içerisinde geçirirler” dediler. Konu hakkında yazılı açıklama yapan tarım danışmanları, “İlimizde yoğun olarak görülen fındık kozalak akarı, fındık kurdu kadar zararlı olmasına rağmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte, mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır. Mekanik mücadele oldukça etkili ve yeterlidir. Sonbahar- kış mevsimlerinde bitkinin yapraksız olduğu dönemlerde çok rahat görülebilen kozalaklar fındık toplar gibi toplanarak bahçenin bir yerine bırakılmalıdır. İçerisinde faydalı böceklerinde olmasından dolayı yakılmamalı veya gömülmemelidir. İlaçlı mücadele olarak, eğer elle toplama gerçekleştirilememiş ise bahçede genel bir sayım yapılarak dal başına 5 veya daha fazla kozalak görüldüğü zaman ilaçlamaya karar verilmelidir. İlaçlamanın, kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye başladığı zaman yapılması gerekir. Buda sürgünlerde dipten itibaren 4- 4,5 yapraklı olduğu Nisan ayının sonuna doğru yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı kadar olduğu döneme denk gelmektedir. Tüm kimyasal mücadelelerde olduğu gibi Fındık Kozalak Akarı mücadelesinde de Tarım ve Orman Bakanlığının ruhsat verdiği Bitki Koruma Ürünlerinin(BKÜ) kullanılması gerekmektedir. Ayrıca ilaçlamada kullandığımız ilaç kutularının bahçelere atılmaması, özellikle su kaynaklarının korunması, hedef dışı canlıların zarar görmemesi için boş kutuların iki kez yıkanıp delindikten sonra geri dönüşüm merkezlerine verilmesi önem arz etmektedir. Tarım vazgeçilmezimiz, FINDIK geleceğimizdir” ifadelerini kullandılar.  
Bulancak Ziraat Odası Başkanlığında görevli Tarım Danışmanları fındık kozalak akarı mücadelesi hakkında çiftçilere önemli uyarılarda bulundular.

Fındık Kozalak Akarının tanımı ve yaşayışı hakkında bilgi veren Bulancak Ziraat Odası Başkanlığında görevli Tarım Danışmanları, “Fındık kozalak akarı, gözle görülemeyecek kadar küçük bir çeşit akardır. Mart-Nisan aylarından başlayarak fındıklarda meyve ve sürgün gözlerine girerek onların deforme olarak şişmelerine halk arasında FINDIK GÜLÜ gibi isimde verilen kozalakların oluşmasına neden olurlar. Kışı oluşturmuş oldukları bu kozalaklar içerisinde geçirirler” dediler.

Konu hakkında yazılı açıklama yapan tarım danışmanları, “İlimizde yoğun olarak görülen fındık kozalak akarı, fındık kurdu kadar zararlı olmasına rağmen, bir sonraki yılın ürününde kayba neden olduğu için bu zarar üretici tarafından fark edilmemekte, mücadelesine gereken önem verilmemektedir. Oysa her bir kozalak kaybedilmiş bir çotanak olabileceği gibi sebep olduğu uç kurusu da ayrı bir kayıptır. Mekanik mücadele oldukça etkili ve yeterlidir. Sonbahar- kış mevsimlerinde bitkinin yapraksız olduğu dönemlerde çok rahat görülebilen kozalaklar fındık toplar gibi toplanarak bahçenin bir yerine bırakılmalıdır. İçerisinde faydalı böceklerinde olmasından dolayı yakılmamalı veya gömülmemelidir. İlaçlı mücadele olarak, eğer elle toplama gerçekleştirilememiş ise bahçede genel bir sayım yapılarak dal başına 5 veya daha fazla kozalak görüldüğü zaman ilaçlamaya karar verilmelidir. İlaçlamanın, kozalakların açılıp içinden çıkan zararlının yeni tomurcuklara girmeye başladığı zaman yapılması gerekir. Buda sürgünlerde dipten itibaren 4- 4,5 yapraklı olduğu Nisan ayının sonuna doğru yeni tomurcuklar toplu iğne başının yarısı kadar olduğu döneme denk gelmektedir. Tüm kimyasal mücadelelerde olduğu gibi Fındık Kozalak Akarı mücadelesinde de Tarım ve Orman Bakanlığının ruhsat verdiği Bitki Koruma Ürünlerinin(BKÜ) kullanılması gerekmektedir. Ayrıca ilaçlamada kullandığımız ilaç kutularının bahçelere atılmaması, özellikle su kaynaklarının korunması, hedef dışı canlıların zarar görmemesi için boş kutuların iki kez yıkanıp delindikten sonra geri dönüşüm merkezlerine verilmesi önem arz etmektedir. Tarım vazgeçilmezimiz, FINDIK geleceğimizdir” ifadelerini kullandılar.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.