‘TMO FINDIK FİYATINI GÜNCELLEMELİDİR’

EKONOMİ 21.12.2020 - 14:37, Güncelleme: 21.12.2020 - 14:37 2295+ kez okundu.
 

‘TMO FINDIK FİYATINI GÜNCELLEMELİDİR’

CHP Bulancak İlçe Başkanı Necmi Sıbıç, ‘Yaşam biçimini fındık sezonuna göre belirleyen, ihtiyaçlarını da ‘Eylül veresiye’ ayarlayan fındık üreticisi yine hüsran yaşıyor’ dedi.
23 Temmuz'da Giresun kalite fındığın fiyatının 22,5, Levant kalite fındığın ise 22 lira olarak açıklandığını hatırlayan Başkan Sıbıç, 5 aydır fiyatın aynı oranda gitmesinin üreticinin zarar etmesine yol açtığını ileri sürdü. DOLAR ARTIYOR, FINDIK FİYATI YERİNDE SAYIYOR Başkan Sıbıç, yaptığı yazılı açıklamada “Bilindiği üzere fındık bir ihraç ürünüdür ve  yüzde 85'i ihraç edilmektedir. Ve bu ihraçlar da dolar üzerinden yapılmaktadır. Ama gelin görün ki dolardaki artıştan üretici yararlanamıyor. Dolar artıyor ama fındık fiyatı yerinde sayıyor. Bilindiği üzere; Tarım Bakanlığı'na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Aralık ayı sonunda tamamlayacağı fındık alım sezonunu, 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzattı. Fakat şimdi fındık piyasasında ki asıl bulunma nedeni olan müdahale alımı yapması için fiyatını güncellemesi lazımdır. Bu sezon bir kilo bile fındık alamamasının nedeni açıklamış olduğu fiyata zaten ihracatçı firmaların alım yapmasıdır. Üretici TMO fiyatının üzerinde alım yaptığı için tüccarlara yönelmiştir. Tüccarların elinden fındığı alıp ihracat yapacak firma sayısı bellidir. Üretici fındığının fiyatı yükselecek beklentisi ile pazara indirmiyor. İhracatçı firmalar da üretici zorda kalsın fındığını getirsin diye fiyatı artırmıyor. TMO tamda bu zamanda fındık piyasasında olma nedeni olan müdahale alımı yapması için fiyatı güncellemeli yani fiyat artırımına gitmelidir. Yani fındık üreticisini üç beş tane ihracatçı firmaya mahkum etmemelidir. Fiyat güncellemesini yaparken dolardaki artışı göz önünde bulundurarak, fındık fiyatını güncelleyebilir” dedi. ‘KUR FARKI FİYATA YANSITILMALIDIR’ Doların artışına göre fiyatın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Başkan Sıbıç, “Yapılması gereken; doların artışına göre fiyatın güncellenmesidir. Yani alım süresi uzadıkça dolardaki kur farkı fiyata yansımalıdır. Fındık yöremizin öncelikli gelir kaynağıdır. Emeğimiz alın terimizdir. Dolar karşısında fındıkta elde edilen gelir düşmemelidir. Çünkü iğneden ipliğe her şeyin fiyatı dövize endekslenmektedir. Fındık; bizlerin ekmeği, çocuklarımızın okul ihtiyaçları, kızlarımızın oğullarımızın düğün masrafıdır. Fındık bizim başımızın tacıdır. Giresun’da fındığın başkentidir. Fındığımıza gereken değer verilmeli, üreticilerimiz mağdur edilmemelidir” diye konuştu. ‘BÖLGE MİLLETVEKİLLERİMİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’ Bölge Milletvekillerine seslenen Sıbıç son olarak şu ifadeleri kullandı; “Öncelikle bölgemizin milletvekilleri fındık üreticisinin karşılaştığı bu sorunları ivedilikle çözmelidir. Ve tabii milletvekilleri fındıkla iştigal olan oda, sendika ve derneklerle iletişim halinde olup, gelişmeleri yakından takip etmeli, üreticinin alın terinin karşılığını almasını sağlamalıdır. CHP olarak her zaman fındık üreticimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizerken, sürecin takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz”
CHP Bulancak İlçe Başkanı Necmi Sıbıç, ‘Yaşam biçimini fındık sezonuna göre belirleyen, ihtiyaçlarını da ‘Eylül veresiye’ ayarlayan fındık üreticisi yine hüsran yaşıyor’ dedi.

23 Temmuz'da Giresun kalite fındığın fiyatının 22,5, Levant kalite fındığın ise 22 lira olarak açıklandığını hatırlayan Başkan Sıbıç, 5 aydır fiyatın aynı oranda gitmesinin üreticinin zarar etmesine yol açtığını ileri sürdü.

DOLAR ARTIYOR, FINDIK FİYATI YERİNDE SAYIYOR

Başkan Sıbıç, yaptığı yazılı açıklamada “Bilindiği üzere fındık bir ihraç ürünüdür ve  yüzde 85'i ihraç edilmektedir. Ve bu ihraçlar da dolar üzerinden yapılmaktadır. Ama gelin görün ki dolardaki artıştan üretici yararlanamıyor. Dolar artıyor ama fındık fiyatı yerinde sayıyor. Bilindiği üzere; Tarım Bakanlığı'na bağlı Toprak Mahsulleri Ofisi (TMO) Aralık ayı sonunda tamamlayacağı fındık alım sezonunu, 30 Nisan 2021 tarihine kadar uzattı. Fakat şimdi fındık piyasasında ki asıl bulunma nedeni olan müdahale alımı yapması için fiyatını güncellemesi lazımdır. Bu sezon bir kilo bile fındık alamamasının nedeni açıklamış olduğu fiyata zaten ihracatçı firmaların alım yapmasıdır. Üretici TMO fiyatının üzerinde alım yaptığı için tüccarlara yönelmiştir. Tüccarların elinden fındığı alıp ihracat yapacak firma sayısı bellidir. Üretici fındığının fiyatı yükselecek beklentisi ile pazara indirmiyor. İhracatçı firmalar da üretici zorda kalsın fındığını getirsin diye fiyatı artırmıyor. TMO tamda bu zamanda fındık piyasasında olma nedeni olan müdahale alımı yapması için fiyatı güncellemeli yani fiyat artırımına gitmelidir. Yani fındık üreticisini üç beş tane ihracatçı firmaya mahkum etmemelidir. Fiyat güncellemesini yaparken dolardaki artışı göz önünde bulundurarak, fındık fiyatını güncelleyebilir” dedi.

‘KUR FARKI FİYATA YANSITILMALIDIR’

Doların artışına göre fiyatın güncellenmesi gerektiğini kaydeden Başkan Sıbıç, “Yapılması gereken; doların artışına göre fiyatın güncellenmesidir. Yani alım süresi uzadıkça dolardaki kur farkı fiyata yansımalıdır. Fındık yöremizin öncelikli gelir kaynağıdır. Emeğimiz alın terimizdir. Dolar karşısında fındıkta elde edilen gelir düşmemelidir. Çünkü iğneden ipliğe her şeyin fiyatı dövize endekslenmektedir. Fındık; bizlerin ekmeği, çocuklarımızın okul ihtiyaçları, kızlarımızın oğullarımızın düğün masrafıdır. Fındık bizim başımızın tacıdır. Giresun’da fındığın başkentidir. Fındığımıza gereken değer verilmeli, üreticilerimiz mağdur edilmemelidir” diye konuştu.

‘BÖLGE MİLLETVEKİLLERİMİZE BÜYÜK GÖREV DÜŞÜYOR’

Bölge Milletvekillerine seslenen Sıbıç son olarak şu ifadeleri kullandı; “Öncelikle bölgemizin milletvekilleri fındık üreticisinin karşılaştığı bu sorunları ivedilikle çözmelidir. Ve tabii milletvekilleri fındıkla iştigal olan oda, sendika ve derneklerle iletişim halinde olup, gelişmeleri yakından takip etmeli, üreticinin alın terinin karşılığını almasını sağlamalıdır. CHP olarak her zaman fındık üreticimizin yanında olduğumuzun altını bir kez daha çizerken, sürecin takipçisi olduğumuzun bilinmesini isteriz”

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.