Ayşen ENGİN
Köşe Yazarı
Ayşen ENGİN
 

EMPATİ

         Empati…Pek çok defa duymuşuzdur bu kelimeyi. Kendimizi bir başkasının yerine koyabilmek, bir olay ya da durum karşısında, karşımızdaki  gibi hissedebilmek, onun gibi düşünebilmektedir empati. Söylenebildiği kadar da, kolay değildir bunu yapabilmek.  Dünyaya yıllarca baktığın pencereden değil de, başkasının penceresinden bakmak, onun gözlüklerini takmak ya da İngilizlerin atasözlerinde dedikleri gibi ‘walking in her shoes’, onun ayakkabılarını giyip yürümek. Ne şekilde ifade edilirse edilsin, denildiği kadar kolay değildir bunu uygulayabilmek. Hele ki,sadece sizin yapabildiğiniz, çevrenizdeki başka hiç kimsenin yapamadığı bir yetiyse vay halinize… Düşünebiliyor musunuz? Siz kendinizi etrafınızdaki herkesin yerine koyabiliyor, onları anlayabiliyorken, kimse kendisini sizin yerinize koymuyor ve sizi anlamıyor. Ne büyük sıkıntı. Anlayışlı, herkesi anlayabilen ancak kimse tarafından anlaşılamayan bir insan. O yüzden gelişim, toplumsal olmalı, bireysel değil. Bir düşünürün dediği gibi  ‘İyi insanların kurallara ihtiyacı yoktur. Çünkü onlar, empatiyle yaşarlar.’ Bu sözden şunu çıkarabiliriz ki; empati, bencilliği, kibiri, vurdumduymazlığı  ortadan kaldırır. Yaşamadığımız sıkıntıları, felaketleri tecrübe etmiş insanların yerine kendimizi koyabilirsek, onları acımasızca yargılamaz, daha anlayışlı bireyler olmaya başlarız. Bize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi de başkasına yaşatmayız. Tek başına empati, pek çok kötülüğün ortadan kalkmasına sebep olabilir. Kişisel gelişim öğretilerinden biri olan empati, tüm toplumca uygulanmadıkça, bu gelişimden herkes nasibini almadıkça hiçbir faydası yok. Sadece kendi kendine gelişmeye çalışan ama içinde bulunduğu toplum tarafından yutulan ‘bireylerle’ yitip gider. O halde hep birlikte lütfen biraz empati.
Ekleme Tarihi: 16 Aralık 2020 - Çarşamba
Ayşen ENGİN

EMPATİ

         Empati…Pek çok defa duymuşuzdur bu kelimeyi. Kendimizi bir başkasının yerine koyabilmek, bir olay ya da durum karşısında, karşımızdaki  gibi hissedebilmek, onun gibi düşünebilmektedir empati. Söylenebildiği kadar da, kolay değildir bunu yapabilmek.

 Dünyaya yıllarca baktığın pencereden değil de, başkasının penceresinden bakmak, onun gözlüklerini takmak ya da İngilizlerin atasözlerinde dedikleri gibi ‘walking in her shoes’, onun ayakkabılarını giyip yürümek. Ne şekilde ifade edilirse edilsin, denildiği kadar kolay değildir bunu uygulayabilmek. Hele ki,sadece sizin yapabildiğiniz, çevrenizdeki başka hiç kimsenin yapamadığı bir yetiyse vay halinize…

Düşünebiliyor musunuz? Siz kendinizi etrafınızdaki herkesin yerine koyabiliyor, onları anlayabiliyorken, kimse kendisini sizin yerinize koymuyor ve sizi anlamıyor. Ne büyük sıkıntı. Anlayışlı, herkesi anlayabilen ancak kimse tarafından anlaşılamayan bir insan. O yüzden gelişim, toplumsal olmalı, bireysel değil.

Bir düşünürün dediği gibi  ‘İyi insanların kurallara ihtiyacı yoktur. Çünkü onlar, empatiyle yaşarlar.’ Bu sözden şunu çıkarabiliriz ki; empati, bencilliği, kibiri, vurdumduymazlığı  ortadan kaldırır. Yaşamadığımız sıkıntıları, felaketleri tecrübe etmiş insanların yerine kendimizi koyabilirsek, onları acımasızca yargılamaz, daha anlayışlı bireyler olmaya başlarız. Bize yapılmasını istemediğimiz hiçbir şeyi de başkasına yaşatmayız. Tek başına empati, pek çok kötülüğün ortadan kalkmasına sebep olabilir.

Kişisel gelişim öğretilerinden biri olan empati, tüm toplumca uygulanmadıkça, bu gelişimden herkes nasibini almadıkça hiçbir faydası yok. Sadece kendi kendine gelişmeye çalışan ama içinde bulunduğu toplum tarafından yutulan ‘bireylerle’ yitip gider. O halde hep birlikte lütfen biraz empati.

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.