Erhan GÜNDOĞAR
Köşe Yazarı
Erhan GÜNDOĞAR
 

Kar yağdı, böyle mi oldu?

Hemen kar görünür görünmez okullar daha açılmadan bir tatil lafıdır gitti. Yahu ne oldu ki; hemen tatil olsun lafları havada uçuşuyor. Neymiş çok kar yağacakmış, 1987’de ne olduysa aynısı olacakmış, 1 metre kar yağacakmış ta falan filan. Yağsın yani, yerine yurduna yağıyor, ne var bunda? Hiç mi kar yağmadı bu memlekete daha önce, yollar kapanmadı, aylarca kar yağmadı mı, ayazlar olmadı mı, buzlar erimedi mi, sonra bahar peşinden yaz gelmedi mi, bu kadar tantana yapılıyor ne manası var ki bunun? Ben ilkokula giderken de çok sert kışlar oluyordu. 1970’lerde ilkokulda okurken öyle böyle değil, belime kadar kar içinde okula gittim. Herkeste gitti. Kimseye de bir şey olmadı. Elbette hasta olan oldu, yataklara düşende oldu, okula gidemeyende oldu, (bende buna dahilim çokça hasta olurdum)lakin bir kez bile okulun 5-6 santim kar yağdı diye tatil edildiğini hatırlamıyorum.  Kar yağsa da okula gidilir, yere düşen ve örtü gibi olan kar yüzlerce öğrencinin ayakları altında bir güzel ezilir ve akşama hiçbir şey kalmazdı. Hem de yarım metreyi geçen kar’dan eser kalmazdı. Şimdi ise, yani 10-15 senedir daha kar lafını duyar duymaz veliler, öğrenciler, bir tatil olsun da evde pinekleyelim diye, kendilerini paralıyor. Yahu bu ülkenin doğusunda aylarca kar altında nefes alıp verenleri hesap ettiğimizde, insan tatil dedikçe kendinden utanır. Dün Bulancak’ta kar yağınca, akşamdan sabaha, hemencecik “tatil olacak mı sorusu” ortalığı kapladı. Bende sabah işe gelirken, “bu kar mı yahu” dedim. Okullar 1 gün kapanmış. Yerde kar’ın zerresi yoktu. İşimi bu hava altında yaptım ve akşam ettim. Dedim ya, kar eskiden daha çok yağar ve hayat hiç bir şekilde aksamaz ve kimse de çok kar yağdı, diye sitem etmezdi. Sonra çok kırılgan olduk, bir modernleştik ki; sormayın gitsin. Kar, fırtına, boran, rüzgar, sel, afet, denizde dalga, bardaktan boşanırcasına yağan yağmur, bunu görmeden nefes alan ve hayatı bilmeyen çevremizde o kadar genç, çocuk ve ana baba var. Sokakta oynamasını bilmeyen, çocuğunu sokağa çıkartmayan, toprak nedir bilmeyenlerin olduğu Dünya’da 3-5 santim kar yağdı mı hayat sona erdi zannedenleri anlamakta zorlanıyorum. Bir eli yağda, bir eli balda olanların halini görmek bile hoş değil. Amam siz siz olun yine de, maske, mesafe, temizlikten vazgeçmeyin, okular hep tatil olsun önemli değil. Yazda gelir merak etmeyin.             
Ekleme Tarihi: 17 Şubat 2021 - Çarşamba
Erhan GÜNDOĞAR

Kar yağdı, böyle mi oldu?

Hemen kar görünür görünmez okullar daha açılmadan bir tatil lafıdır gitti. Yahu ne oldu ki; hemen tatil olsun lafları havada uçuşuyor. Neymiş çok kar yağacakmış, 1987’de ne olduysa aynısı olacakmış, 1 metre kar yağacakmış ta falan filan. Yağsın yani, yerine yurduna yağıyor, ne var bunda?

Hiç mi kar yağmadı bu memlekete daha önce, yollar kapanmadı, aylarca kar yağmadı mı, ayazlar olmadı mı, buzlar erimedi mi, sonra bahar peşinden yaz gelmedi mi, bu kadar tantana yapılıyor ne manası var ki bunun?

Ben ilkokula giderken de çok sert kışlar oluyordu. 1970’lerde ilkokulda okurken öyle böyle değil, belime kadar kar içinde okula gittim. Herkeste gitti. Kimseye de bir şey olmadı. Elbette hasta olan oldu, yataklara düşende oldu, okula gidemeyende oldu, (bende buna dahilim çokça hasta olurdum)lakin bir kez bile okulun 5-6 santim kar yağdı diye tatil edildiğini hatırlamıyorum.  Kar yağsa da okula gidilir, yere düşen ve örtü gibi olan kar yüzlerce öğrencinin ayakları altında bir güzel ezilir ve akşama hiçbir şey kalmazdı. Hem de yarım metreyi geçen kar’dan eser kalmazdı. Şimdi ise, yani 10-15 senedir daha kar lafını duyar duymaz veliler, öğrenciler, bir tatil olsun da evde pinekleyelim diye, kendilerini paralıyor. Yahu bu ülkenin doğusunda aylarca kar altında nefes alıp verenleri hesap ettiğimizde, insan tatil dedikçe kendinden utanır. Dün Bulancak’ta kar yağınca, akşamdan sabaha, hemencecik “tatil olacak mı sorusu” ortalığı kapladı. Bende sabah işe gelirken, “bu kar mı yahu” dedim. Okullar 1 gün kapanmış. Yerde kar’ın zerresi yoktu. İşimi bu hava altında yaptım ve akşam ettim.

Dedim ya, kar eskiden daha çok yağar ve hayat hiç bir şekilde aksamaz ve kimse de çok kar yağdı, diye sitem etmezdi. Sonra çok kırılgan olduk, bir modernleştik ki; sormayın gitsin. Kar, fırtına, boran, rüzgar, sel, afet, denizde dalga, bardaktan boşanırcasına yağan yağmur, bunu görmeden nefes alan ve hayatı bilmeyen çevremizde o kadar genç, çocuk ve ana baba var. Sokakta oynamasını bilmeyen, çocuğunu sokağa çıkartmayan, toprak nedir bilmeyenlerin olduğu Dünya’da 3-5 santim kar yağdı mı hayat sona erdi zannedenleri anlamakta zorlanıyorum. Bir eli yağda, bir eli balda olanların halini görmek bile hoş değil. Amam siz siz olun yine de, maske, mesafe, temizlikten vazgeçmeyin, okular hep tatil olsun önemli değil. Yazda gelir merak etmeyin.             

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.