Erol KÜÇÜK
Köşe Yazarı
Erol KÜÇÜK
 

GİRESUN’DA ARTİZAN EKMEK SAHİL FIRIN’DA

Ölçülere veya standartlaştırılmış formülasyonlara bağlı olmayan, fabrikasyon olarak üretilmeyen, hamuru bir zanaat gibi işleyen insanların elinden çıkan ekmeklere artizan ekmekler diyoruz. İşte bu ekmek Giresun’da tek bir fırında üretiliyor. Kent hastanesinin yakınında Nuh Demir’in işletmeciliğini yaptığı Sahil Fırın/Artizan Bakery’de Bu ekmeklerde ustanın eli birebir hamurla haşır neşirdir, katkı maddesi kullanılmaz, sadece doğal malzemeler kullanılır ve uzun fermentasyon uygulanır. Gerçek ekmekte buğdayın kepek ve rüşeym gibi tüm faydalı içeriğinin korunarak öğütülmesiyle elde edilen unlar kullanılır. Bu da taş değirmenlerde yapılan eski usül üretimlerle daha çok gerçekleşir. Atalık buğday dediğimiz yerli cinslerin kullanımı bu noktada oldukça mühimdir. Gelelim ikinci en önemli faktöre yani ekşi mayaya. Ekşi maya yapımı, en eski tahıl fermente yöntemlerinden biri. Doğal yollarla elde edilen ekşi mayanın birleşimiyle hazırlanan katkısız ekmekler, bilimsel olarak en önemli probiyotik ürünlerden biri olarak kabul ediliyor. Malum, milletçe hamurumuz mayalı. Ekmeksiz bir hayat bizler için zor. Bir dilim de olsa o ekmek mutlaka tüketilecek. Evde tükettiğimiz ekmeği kendimiz yapma ya da  iyi bir ekmekçiden alma lüksümüz yok. Ama iyi ekmeğe ulaşmak hiç te zor değil. Giresun’da tesadüf gördüğüm Sahil Fırın/Artizan Bakery fırının artık abonmanı oldum. Bulancak’tan her Giresun’a gittiğimde mutlaka 10 gün yetecek kadar Artizan ekmek alırım. Neden Artizan ekmek? Çünkü tarlada üretimi yapılan ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmamaktadır. Organik üretilen buğdaylar herhangi bir katkı katılmadan taş değirmenlerde öğütülür. Buğday içerisinden sağlığımız için önemli olan mineraller, vitaminler ve proteinler çıkarılmaz. Sahil Fırın/Artizan ekmek 240 derece’de steril ortamda üretilen geleneksel maya ve organik un kullanılarak üretilmektedir. Ticari maya ve koruyucu madde içermez. Kabuğu çıtır ve kalındır. Kendine has iç kokusu ve lezzeti vardır. Değerli bir liğ kaynağıdır. Tek bir dilimi dahi doyurucudur. Giresun’da Sahil Fırın/Artizan ekmek H.Miktat Mh. Orhan Yılmaz Cd. No:104/A. uğramanızda yarar var…
Ekleme Tarihi: 11 Mart 2019 - Pazartesi
Erol KÜÇÜK

GİRESUN’DA ARTİZAN EKMEK SAHİL FIRIN’DA

Ölçülere veya standartlaştırılmış formülasyonlara bağlı olmayan, fabrikasyon olarak üretilmeyen, hamuru bir zanaat gibi işleyen insanların elinden çıkan ekmeklere artizan ekmekler diyoruz. İşte bu ekmek Giresun’da tek bir fırında üretiliyor. Kent hastanesinin yakınında Nuh Demir’in işletmeciliğini yaptığı Sahil Fırın/Artizan Bakery’de

Bu ekmeklerde ustanın eli birebir hamurla haşır neşirdir, katkı maddesi kullanılmaz, sadece doğal malzemeler kullanılır ve uzun fermentasyon uygulanır. Gerçek ekmekte buğdayın kepek ve rüşeym gibi tüm faydalı içeriğinin korunarak öğütülmesiyle elde edilen unlar kullanılır. Bu da taş değirmenlerde yapılan eski usül üretimlerle daha çok gerçekleşir. Atalık buğday dediğimiz yerli cinslerin kullanımı bu noktada oldukça mühimdir.

Gelelim ikinci en önemli faktöre yani ekşi mayaya. Ekşi maya yapımı, en eski tahıl fermente yöntemlerinden biri. Doğal yollarla elde edilen ekşi mayanın birleşimiyle hazırlanan katkısız ekmekler, bilimsel olarak en önemli probiyotik ürünlerden biri olarak kabul ediliyor.

Malum, milletçe hamurumuz mayalı. Ekmeksiz bir hayat bizler için zor. Bir dilim de olsa o ekmek mutlaka tüketilecek. Evde tükettiğimiz ekmeği kendimiz yapma ya da  iyi bir ekmekçiden alma lüksümüz yok. Ama iyi ekmeğe ulaşmak hiç te zor değil. Giresun’da tesadüf gördüğüm Sahil Fırın/Artizan Bakery fırının artık abonmanı oldum. Bulancak’tan her Giresun’a gittiğimde mutlaka 10 gün yetecek kadar Artizan ekmek alırım. Neden Artizan ekmek?

Çünkü tarlada üretimi yapılan ürünlerde kimyasal ilaç kullanılmamaktadır. Organik üretilen buğdaylar herhangi bir katkı katılmadan taş değirmenlerde öğütülür. Buğday içerisinden sağlığımız için önemli olan mineraller, vitaminler ve proteinler çıkarılmaz.

Sahil Fırın/Artizan ekmek 240 derece’de steril ortamda üretilen geleneksel maya ve organik un kullanılarak üretilmektedir. Ticari maya ve koruyucu madde içermez. Kabuğu çıtır ve kalındır. Kendine has iç kokusu ve lezzeti vardır. Değerli bir liğ kaynağıdır. Tek bir dilimi dahi doyurucudur. Giresun’da Sahil Fırın/Artizan ekmek H.Miktat Mh. Orhan Yılmaz Cd. No:104/A. uğramanızda yarar var…

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.