Necdet DERVİŞOĞLU
Köşe Yazarı
Necdet DERVİŞOĞLU
 

Bana Yasa

Bakmayın adına Anayasa dediklerine. İstedikleri tam olarak bu. Yani, Bana Yasa..! Ne diyor, aman değiştirelim !. Ama benim dediğim gibi yazalım.Sonra, sonra gerisine bakarız..! Anayasa, Cumhuriyetimizle birlikte 4 defa yazılmış. İlk Anayasa 1921 yılında. Daha savaş bitmemiş, devam ediyor. Meclis var, milletvekilleri var, Başbakan var, bakanlar kurulu var. Kısa ve öz. Toplam 24 maddeden ibaret. İkincisi 1924 yılında yazılmış. Adına kuruluşun Anayasası denmiş. Meclis ve kurumlar özellikle vurgulanmış. Parlamenter sistemin temellerini içeriyor. Başbakanlı sistem yani. Üçüncüsü 1961 Anayasası. Anayasa 1960 ihtilali sonrası oluşturulan ve adına Kurucu Meclis denilen parlemento tarafından yapılmış. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal bir hukuk devletidir diye yazılmış. Meclis tam yetkili. Senato da oluşturulmuş ilk kez. İkili bir Meclis yapısı gibi görünse de, asıl yetki Mecliste. Anayasa Mahkemesi, Danıştay, Yüksek Hakimler Kurulu kurulmuş. Sendikal haklar, Siyasi Parti kuruluşları düzene bağlanmış. Dahası; önceden izin almaksızın gösteri ve yürüyüş ile ilgili düzenlemeler Anayasa ya girmiş. Yine böyle ,çalışanlar lehine bir çok madde.. Şu an ki Anayasa 12 Eylül de yapılan 4.Anayasamız. Kenan Evren Anayasası da denebilir.61 Anayasasının budanmış hali.1982 den sonra, günümüze kadar 19 kez düzenlendi. Özellikle AB uyum yasaları için ve 2017 de tek adam yönetimi için geniş çaplı düzenleme yapılarak son halini aldı. Kendi istedikleri gibi değiştirdiler. Bir anlamda kendi yaptıkları Anayasa da denebilir. Sonuç; Şimdi diyorlar ya bir daha değiştirelim. Bu Anayasa ömrünü doldurdu. İnanmayın. İstedikleri, halkımız için daha yeni, daha özgürlükçü bir Anayasa değil. Onların kafasından geçen, Gelecek seçimleri nasıl kazanırız diye düzenlemeler yapmak . Mevcut ve kendi yaptıkları Anayasayı uygulamayan yeni yasa ister mi ,? Aslında istedikleri şey, kendilerini rahat seçtirecek yeni düzenlemeler. yani , Bana Yasa..!
Ekleme Tarihi: 16 Şubat 2021 - Salı
Necdet DERVİŞOĞLU

Bana Yasa

Bakmayın adına Anayasa dediklerine.

İstedikleri tam olarak bu.

Yani, Bana Yasa..!

Ne diyor, aman değiştirelim !.

Ama benim dediğim gibi yazalım.Sonra,

sonra gerisine bakarız..!

Anayasa,

Cumhuriyetimizle birlikte 4 defa yazılmış.

İlk Anayasa 1921 yılında.

Daha savaş bitmemiş, devam ediyor. Meclis var, milletvekilleri var, Başbakan var, bakanlar kurulu var. Kısa ve öz.

Toplam 24 maddeden ibaret.

İkincisi 1924 yılında yazılmış. Adına kuruluşun Anayasası denmiş. Meclis ve kurumlar özellikle vurgulanmış.

Parlamenter sistemin temellerini içeriyor. Başbakanlı sistem yani.

Üçüncüsü 1961 Anayasası.

Anayasa 1960 ihtilali sonrası oluşturulan ve adına Kurucu Meclis denilen parlemento tarafından yapılmış. Türkiye Cumhuriyeti laik, sosyal bir hukuk devletidir diye yazılmış. Meclis tam yetkili. Senato da oluşturulmuş ilk kez. İkili bir Meclis yapısı gibi görünse de, asıl yetki Mecliste.

Anayasa Mahkemesi,

Danıştay,

Yüksek Hakimler Kurulu kurulmuş.

Sendikal haklar, Siyasi Parti kuruluşları düzene bağlanmış. Dahası; önceden izin almaksızın gösteri ve yürüyüş ile ilgili düzenlemeler Anayasa ya girmiş. Yine böyle ,çalışanlar lehine bir çok madde..

Şu an ki Anayasa 12 Eylül de yapılan 4.Anayasamız. Kenan Evren Anayasası da denebilir.61 Anayasasının budanmış hali.1982 den sonra, günümüze kadar 19 kez düzenlendi. Özellikle AB uyum yasaları için ve 2017 de tek adam yönetimi için geniş çaplı düzenleme yapılarak son halini aldı. Kendi istedikleri gibi değiştirdiler.

Bir anlamda kendi yaptıkları Anayasa da denebilir.

Sonuç;

Şimdi diyorlar ya bir daha değiştirelim. Bu Anayasa ömrünü doldurdu. İnanmayın.

İstedikleri, halkımız için daha yeni, daha özgürlükçü bir Anayasa değil.

Onların kafasından geçen,

Gelecek seçimleri nasıl kazanırız diye düzenlemeler yapmak .

Mevcut ve kendi yaptıkları Anayasayı uygulamayan yeni yasa ister mi ,?

Aslında istedikleri şey, kendilerini rahat seçtirecek yeni düzenlemeler. yani ,

Bana Yasa..!

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (1)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
İzzet Seyhan
(16.02.2021 19:16 - #72145)
Doğru söze ne denir kalemine sağlık öğretmenim.
Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
(0) (0)
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.