Samet YILDIZ
Köşe Yazarı
Samet YILDIZ
 

RESMİ BAYRAMLARIMIZ BİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLİYOR, KUTLANMIYOR!

Bugün 19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı, Ülkenin ve ordunun durumunu gözlemlediği Bugünlerin temelini attığı tarih… İlk defa 24 Mayıs 1935 tarihinde Beşiktaş’ın girişimleriyle “Atatürk Spor Günü” olarak Fenerbahçe ve Galatasaraylı sporcularının da katılımıyla kutlanmış, Birkaç yıl sonra Beşiktaş kurucu üyelerinden Ahmet FetgeriAşeni, bu bayramın bütün gençliğe mal edilmesi gerektiğini ve Gençlik ve Spor Bayramı adı altında kutlanmasını önermiştir. Bu öneri Ankara’da yapılan kongrede oylanarak kabul edilmiş ve tasarı olarak Atatürk tarafından da onaylanarak 1938 tarihinden itibaren her yıl kutlanmaya başlanmıştır. O tarihten itibaren her yıl gençlerin coşkuyla ve heyecanla kutladığı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na 1980 darbesinden sonra “Atatürk’ü Anma” sözü eklenmiş, Ve “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak daha bir anlamlı hale gelmiştir. Ama gelin görün ki yaklaşık altı senedir Resmi bayramlarımız bir şekilde iptal ediliyor, kutlanmıyor. 5 sene yaşadığım Beşiktaş semti özellikle 19 Mayıs’ın en coşkulu kutlandığı semtti. Bu sene yapılacak kutlamalar ise İstanbul Valiliği tarafından “Ülkemizin bulunduğu şartlar” gerekçesi ile iptal edildi! Çok üzücü bir durum, diyecek tek bir söz bile yok aslında. Asıl "Ülkemizin bulunduğu şartlar" gerekçesiyle daha bir coşkulu kutlanması gerekiyordu. *** Atatürk heyeti ile birlikte Samsun’dan Havza’ya giderken yolda aracı bozulunca Geri kalan yolu yürüyerek gitmeye karar vermiştir. Havzaya doğru yürürken dudaklarından 19 Mayıs ile özdeşleşmiş şu marşımız dökülmüştür. Dağ Başını Duman Almış Gümüş Dere Durmaz Akar Güneş Ufuktan Şimdi Doğar Yürüyelim Arkadaşlar Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin Sert Adımlarla Her Yer İnlesin Bu Gök, Deniz Nerede Var Bu Ağaçlar Güzel Kuşlar Yürüyelim Arkadaşlar Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin Sert Adımlarla Her Yer İnlesin İnlesin... Ülkemizin ve Türk Gençliğinin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” Kutlu Olsun.  
Ekleme Tarihi: 19 Mayıs 2017 - Cuma
Samet YILDIZ

RESMİ BAYRAMLARIMIZ BİR ŞEKİLDE İPTAL EDİLİYOR, KUTLANMIYOR!

Bugün 19 Mayıs

Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı

Atatürk’ün Samsun’a ayak bastığı,

Ülkenin ve ordunun durumunu gözlemlediği

Bugünlerin temelini attığı tarih…

İlk defa 24 Mayıs 1935 tarihinde Beşiktaş’ın girişimleriyle “Atatürk Spor Günü” olarak Fenerbahçe ve Galatasaraylı sporcularının da katılımıyla kutlanmış,

Birkaç yıl sonra Beşiktaş kurucu üyelerinden Ahmet FetgeriAşeni, bu bayramın bütün gençliğe mal edilmesi gerektiğini ve Gençlik ve Spor Bayramı adı altında kutlanmasını önermiştir.

Bu öneri Ankara’da yapılan kongrede oylanarak kabul edilmiş ve tasarı olarak Atatürk tarafından da onaylanarak 1938 tarihinden itibaren her yıl kutlanmaya başlanmıştır.

O tarihten itibaren her yıl gençlerin coşkuyla ve heyecanla kutladığı 19 Mayıs Gençlik ve Spor Bayramı’na

1980 darbesinden sonra “Atatürk’ü Anma” sözü eklenmiş,

Ve “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” olarak daha bir anlamlı hale gelmiştir.

Ama gelin görün ki yaklaşık altı senedir

Resmi bayramlarımız bir şekilde iptal ediliyor, kutlanmıyor.

5 sene yaşadığım Beşiktaş semti özellikle 19 Mayıs’ın en coşkulu kutlandığı semtti.

Bu sene yapılacak kutlamalar ise İstanbul Valiliği tarafından “Ülkemizin bulunduğu şartlar” gerekçesi ile iptal edildi!

Çok üzücü bir durum, diyecek tek bir söz bile yok aslında.

Asıl "Ülkemizin bulunduğu şartlar" gerekçesiyle daha bir coşkulu kutlanması gerekiyordu.

***

Atatürk heyeti ile birlikte Samsun’dan Havza’ya giderken yolda aracı bozulunca

Geri kalan yolu yürüyerek gitmeye karar vermiştir.

Havzaya doğru yürürken dudaklarından 19 Mayıs ile özdeşleşmiş şu marşımız dökülmüştür.

Dağ Başını Duman Almış

Gümüş Dere Durmaz Akar

Güneş Ufuktan Şimdi Doğar

Yürüyelim Arkadaşlar

Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin

Sert Adımlarla Her Yer İnlesin

Bu Gök, Deniz Nerede Var

Bu Ağaçlar Güzel Kuşlar

Yürüyelim Arkadaşlar

Sesimizi Yer, Gök, Su Dinlesin

Sert Adımlarla Her Yer İnlesin İnlesin...


Ülkemizin ve Türk Gençliğinin “19 Mayıs Atatürk’ü Anma Gençlik ve Spor Bayramı” Kutlu Olsun.

 

Yazıya ifade bırak !
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.