50 çiftçinin gözü üzüme verilecek yeni fiyatta

GÜNDEM (YH) - Yıldız Haber | 25.07.2024 - 09:34, Güncelleme: 25.07.2024 - 09:34 1644+ kez okundu.
 

50 çiftçinin gözü üzüme verilecek yeni fiyatta

Manisa’da Sultani sofralık çekirdeksiz üzümde hasat izninin verilmesinin ardından ilk makas vuruldu, ilk hasat gerçekleşti.
Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü isminden de anlaşacağı üzere Sultani yani sultanlara layık olan üzüm dolaysıyla ülkemizin önemli bir ihracat ürünü. Uzun yıllardan bu yana bu coğrafyadan Avrupa başta olmak üzere birçok pazara da ulaşan önemli bir meyvedir. Kuru üzüm olarak İngiltere, Hollanda, Almanya gibi hakikaten tüketici talebin çok özel olduğu zor pazarların olduğu pazarlara hazırlanıyor. Dolaysıyla üretim süreci de hasat süreci de o derece hassas olmak zorunda. 500-550 milyon dolarlık bir ihracattan bahsediyoruz. Bu ihracat kapsamında iş ve işlemleri bir yıl boyunca sürüyor. 24 Temmuz’da komisyon kararıyla Sultani çekirdeksiz üzüm için kesim kararı verildi. Bugün ilk kesimi gerçekleştiriyoruz. 25 Temmuz’da ise taze olarak pazarlarda olacak. İhracat olarak yola çıkacak. Taze pazar olarak da Rusya pazarı bizim için çok önemli. Rusya’nın yanında dünyanın birçok ülkesine taze üzüm olarak da ihracatını gerçekleştiriyoruz” dedi.  Rekolte çalışmalarının komisyon çalışmasıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Öztürk, “Sultani çekirdeksiz üzüm üreten tüm ilçelerimizde 90 kişilik ekiple rekolte çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz yapıyoruz. Tüm paydaşlar bizim çalışmamız içerisinde yer alıyor. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Araştırma Enstitüsü gibi kurumlar paydaşlarımız arasında yer alıyor. 10-15 gün içerisinde rekolte belirlenecek. Rekolteyi şimdiden erken açıklamak doğru değil. Ama biz hem ihracat için hem iç piyasa hem de dış piyasa için yeterli ürünü çıkaracağımızı öngörüyoruz” dedi.  Değişen iklim şartlarından dolayı sahada sıcaklığın artmasıyla birlikte 10-15 günlük bir erkenciliğin söz konusu olduğunu vurgulayan İl Müdürü Öztürk, “Üzüm ve diğer ürünlerde bu şekilde gözlemimiz var. 10-15 gün öne çekilmiş durumda. Bu da iklimin getirdiği karşımızdaki bir sonuç. Bütün bunlara göre çiftçilerimiz bu değişkenliklere göre planlamalarını yapıyor. Bu şartlar üretimi de zorlaştırıyor da diyebiliriz. Manisa’da yaklaşık 50 bin çifti üzüm işiyle uğraşıyor. 655 bin dekar bir alandan bahsediyoruz sadece sultani çekirdeksiz üzümde. Tabi bu yoğun bir emek demek. Fiyatlar serbest piyasa şartlarında belirleniyor. Ama fiyat konusunda her kesimin memnun olacağı bir fiyat bekliyoruz” diye konuştu.  
Manisa’da Sultani sofralık çekirdeksiz üzümde hasat izninin verilmesinin ardından ilk makas vuruldu, ilk hasat gerçekleşti.

Manisa Tarım ve Orman İl Müdürü Metin Öztürk, “ Manisa Sultani çekirdeksiz üzümü isminden de anlaşacağı üzere Sultani yani sultanlara layık olan üzüm dolaysıyla ülkemizin önemli bir ihracat ürünü. Uzun yıllardan bu yana bu coğrafyadan Avrupa başta olmak üzere birçok pazara da ulaşan önemli bir meyvedir. Kuru üzüm olarak İngiltere, Hollanda, Almanya gibi hakikaten tüketici talebin çok özel olduğu zor pazarların olduğu pazarlara hazırlanıyor. Dolaysıyla üretim süreci de hasat süreci de o derece hassas olmak zorunda. 500-550 milyon dolarlık bir ihracattan bahsediyoruz. Bu ihracat kapsamında iş ve işlemleri bir yıl boyunca sürüyor. 24 Temmuz’da komisyon kararıyla Sultani çekirdeksiz üzüm için kesim kararı verildi. Bugün ilk kesimi gerçekleştiriyoruz. 25 Temmuz’da ise taze olarak pazarlarda olacak. İhracat olarak yola çıkacak. Taze pazar olarak da Rusya pazarı bizim için çok önemli. Rusya’nın yanında dünyanın birçok ülkesine taze üzüm olarak da ihracatını gerçekleştiriyoruz” dedi. 

Rekolte çalışmalarının komisyon çalışmasıyla gerçekleştirildiğini kaydeden Öztürk, “Sultani çekirdeksiz üzüm üreten tüm ilçelerimizde 90 kişilik ekiple rekolte çalışmasını gerçekleştiriyoruz. Bu çalışmayı Tarım ve Orman Bakanlığı olarak biz yapıyoruz. Tüm paydaşlar bizim çalışmamız içerisinde yer alıyor. Ziraat Odaları, Ticaret Borsaları, Araştırma Enstitüsü gibi kurumlar paydaşlarımız arasında yer alıyor. 10-15 gün içerisinde rekolte belirlenecek. Rekolteyi şimdiden erken açıklamak doğru değil. Ama biz hem ihracat için hem iç piyasa hem de dış piyasa için yeterli ürünü çıkaracağımızı öngörüyoruz” dedi. 

Değişen iklim şartlarından dolayı sahada sıcaklığın artmasıyla birlikte 10-15 günlük bir erkenciliğin söz konusu olduğunu vurgulayan İl Müdürü Öztürk, “Üzüm ve diğer ürünlerde bu şekilde gözlemimiz var. 10-15 gün öne çekilmiş durumda. Bu da iklimin getirdiği karşımızdaki bir sonuç. Bütün bunlara göre çiftçilerimiz bu değişkenliklere göre planlamalarını yapıyor. Bu şartlar üretimi de zorlaştırıyor da diyebiliriz. Manisa’da yaklaşık 50 bin çifti üzüm işiyle uğraşıyor. 655 bin dekar bir alandan bahsediyoruz sadece sultani çekirdeksiz üzümde. Tabi bu yoğun bir emek demek. Fiyatlar serbest piyasa şartlarında belirleniyor. Ama fiyat konusunda her kesimin memnun olacağı bir fiyat bekliyoruz” diye konuştu.

 

Habere ifade bırak !
Habere ait etiket tanımlanmamış.
Okuyucu Yorumları (0)

Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.

Yorum yazarak Topluluk Kuralları’nı kabul etmiş bulunuyor ve yildizhaber.com.tr sitesine yaptığınız yorumunuzla ilgili doğrudan veya dolaylı tüm sorumluluğu tek başınıza üstleniyorsunuz. Yazılan tüm yorumlardan site yönetimi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
Sitemizden en iyi şekilde faydalanabilmeniz için çerezler kullanılmaktadır, sitemizi kullanarak çerezleri kabul etmiş saylırsınız.