Bulancaklı Uzman Doktor Mağrur Karagülmez Alzheimer’a Dikkat Çekti

Uzm. Dr. Ahmet Mağrur Karagülmez,  Alzheimer hastalığı hakkında önemli bilgiler paylaştı. Dr. Karagülmez, Alzheimer’ın en sık görülen nörodejeneratif hastalık olduğunu vurguladı.

Alzheimer Nedir?

Alzheimer hastalığı, beyin hücrelerinin yavaş yavaş ölmesi nedeniyle hafıza kaybı ve düşünme yeteneğinde azalmaya yol açan, unutkanlıkla belirginleşen bir beyin hastalığıdır. Dr. Karagülmez, "Alzheimer, ilerleyen aşamalarda kişinin günlük basit aktivitelerini yapamamasına neden olur," dedi.

Hastalığın, hafızayı kontrol eden nöronlar başta olmak üzere, beyindeki tüm nöronlarda protein plaklarının oluşumundan kaynaklandığını belirtti. "Zamanla kişi, günlük işlerini kendi başına yapamaz ve zaman-mekan algısını kaybeder," diye ekledi.

Türkiye'deki Alzheimer Durumu

Türkiye'de Alzheimer, 65 yaş üstü bireylerin yüzde 5'ini etkileyen en yaygın nörodejeneratif hastalıktır. 65 yaş üstü nüfus, toplam nüfusun yaklaşık yüzde 9’unu oluşturmakta ve bu oran her yıl artmaktadır. Ülkede yaklaşık 600.000 Alzheimer hastası ve aileleri, bu hastalıkla mücadele etmektedir. 85 yaş üzeri bireylerde demans hastalıkları oranı ise yüzde 30 ila 50 arasında değişmektedir.

Alzheimer’ı Engellemeye Yönelik Öneriler

Dr. Karagülmez, Alzheimer hastalığını engellemeye yönelik yaşam tarzı önerilerini de paylaştı. Günde 30 dakika yürüyüş yapmanın, sigara içmemenin, fazla kilolu olmaktan kaçınmanın, bisiklet sürmenin ve egzersiz yapmanın önemli olduğunu vurguladı. Ayrıca, beslenmenin Alzheimer sürecinde kritik bir rol oynadığını belirtti. "Akdeniz diyeti, Alzheimer için en çok önerilen beslenme şeklidir," dedi.