Burunucu’nun başına ne geldi!

Ordu’da yaşanan ‘Belde Otel’ olayına, çok benzeyen bir hikayesi var. Burunucu Muhtarı Adem Serdaroğlu kanuna uygun yapılmayan işlemleri tek tek anlatıyor bize. Ada no:165, Parsel no 1’de bulunan taşınmazın sahibi; Taşınmazın deniz cephesi tarafına 4m’den yüksek ve yaklaşık 39 metre uzunluğunda beton duvar inşaa ediyor. İnşaa edilen bu duvar belirtilen ada parsel’in sınırları içerisinde olmayıp, kamu arazine inşaa ediliyor. Çevre sakinleri ve muhtar tarafında şikâyet edilmesine rağmen, eski milletvekili nufusunu kullanıp yaptığı istinat duvarının yıkılmasını engelliyor.

Muhtar Serdaroğlu yaşanan süreci bize tek tek anlatıyor. “İnşaat başlamadan önce kamuya terk alana izinsiz ve ruhsatsız duvar yapıldı. mevkiide yaşayanlarla bir araya geldik ve bu istinat duvarının usulsüz bir şekilde yapıldığını ve derhal yıkılması gerektiğini ilgili kamu kurumlarına şikâyette bulunduk. İmar planında kamuya terk edilmesi gereken bölgeyi terk etmeyip, parseldeki alanın tamamını kullanıyor. Ruhsatsız ve kaçak yapılan bu duvarım yıkım kararı olmasına rağmen ve bu kararın Kaymakamlığa, Bulancak Belediyesine ve Valiliğe tebliğ olmasına rağmen yıkılmıyor. Kimse bu duvara sahip çıkmıyor. Daha sonra kaçak duvarın arkasında başlayan inşaat imar planında A2 (2 katlı) 6 katlı yapılıyor. Bu da yetmezmiş gibi imar planında kullanılmayan yoldan 20 metre 29 cm ihdas ile parsel oluşturulup K.H. adına tahsis oluyor. Kanuna göre ihtas ile oluşan parsel köy tüzel kişiliğine kalması gerekiyor." Diyerek durumu aktarıyor.

Mevkii ’deki evler imar planında 2 katlı
Mevkide bulunan evler imar planına göre 2 katlı (A2) olması gerekirken, yapıcı firma tarafından 6 katlı olarak inşaa edilmeye başlanıyor. Ruhsat başvurusu olmayan yere, terkin yapılmadan istinat duvarı yapıyorlar. Yapılan şikayet dilekçelerine, belediyenin müdehale edemeyeceği ve imar uygulaması gerektiği belirtiliyor ve imar yaptırılıyor. İhdas edilen alan köy mülküne katılacağı yerde parsel sahibine veriliyor.


Arazi köy tüzel kişiliğine ait
Bulancak Belediyesi tehlikeli bölgelerde ve yamaçlarda bu şekilde bir uygulama yapılabileceğini söylüyor ancak duvarın yapıldığı yer kamuya terk edilmiş bölge olduğu belirtiliyor.

Şikâyet konusu bölgenin altı kayalık!
Teknik raporda şikâyet konusu duvar, ilgili makamlarca bahçe duvarı olarak değerlendiriliyor. İnceleme alanında parsel bazlı zemin etüd raporu olmadığından Bulancak Belediyesi İmar Planına Esas Jeolojik ve Jeoteknik Etüd raporu verilerine göre değerlendirme yapılyor. Duvar daha sonra bahçe duvarı olarak değil istinat duvarı olarak değerlendiriliyor.  Nedeni kum çakıl vb. dolgu malzemelerini tutmak için olduğu belirtiliyor. Şikayet konusu olan bölgenin altının kayadan oluştuğu gözle görülebiliyor.

Bölge sakinleri şikâyet ediyor

Bölge sakinleri kaçak duvarın yıkım kararı olmasına rağmen herhangi bir müdahale yapılmıyor, şikâyet konusu yerdeki inşaat hızlı bir şekilde devam ediyor. Bulancak Belediyesi’nin yoldan ihdas edilen 20.29 m2 alan olduğunun ve K.H. adına tescil ettiriyor.

165 ada 3 nolu parselin doğusunda, kamuya terkin edilen alanda kalan ve ruhsat alınmadan yapılan istinat duvarının özel veyahut tüzel kişiye ait olmadığı, hazineye ait olduğu göz önüne alındığında yıkım ve cezi işleme yani gecekondu kanunun uygulanmasına karar veriliyor. Ancak. Tüm yasal girişimlerin ve haklılıkların gözle görülür olmasına rağmen inşaata her hangi bir yaptırım gerçekleştirilemiyor.

Ordu’daki ‘Belde Oteli’ örnek teşkil ediyor
Ordu Büyükşehir Belediyesi tarafından 2018 yılı mayıs ayında, ihale yoluyla satışa çıkarılan Belde Otel arsası üzerine; bir konsorsiyum şirketine 17’şer katlı, 280 daireli 3 bina için ruhsat verilmişti.

Yerel seçimlerde Ordu Büyükşehir Belediye Başkanlığı görevine seçilen eski Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Mehmet Hilmi Güler, binaların kentin siluetini bozduğu ve hukuksuz yapıldığı gerekçesiyle yıkımı için konuyu Belediye Meclisi’ne taşıdı. Burada alınan karar doğrultusunda binalar mühürlendi. Ardından binaların yıkımı için mahkemeye başvuruldu.

Cumhurbaşkanı yıkım talimatı vermişti! 8 ayda yıkıldı
Cumhurbaşkanı Erdoğan da partisindeki bazı milletvekilleri ile bir araya geldiği toplantıda, “Belediye Başkanı Hilmi Güler'e kaç kez söyledim, nasıl yıkmazsınız?" diyerek binaların yıkılması yönünde talimat vermişti. Ordu Büyükşehir Belediyesi, Ordu İdare Mahkemesi’ne başvurarak yapılan inşaatın kıyı kenar çizgisi içinde kaldığını gerekçe gösterip, binanın yıkılmasını talep etti. 8 aylık çalışmayla yıkımı tamamlanan binaların bulunduğu alanın yeniden halka açılması için Büyükşehir Belediyesi çalışma başlarak kamusal alana dönüştürmüştü.