A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 0

Filename: controllers/Amp.php

Line Number: 37

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Amp.php
Satır: 37
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

DİNİ İLİMLERİ ÖĞRENMEK

DİNİ İLİMLERİ ÖĞRENMEK

Celil-i İslam, tüm insanlığın hem dünyada hem de ahirette selamete kavuşmaları içingönderilmiş bulunan en son ve en mükemmel dindir. İşte İslamî Hükümlerin yaşanması, gerekferdî gerek ictimâî noktadan, tüm insanlığın kurtuluşuna vesile olduğundan dolayı dinimiz, buhükümlerin öğrenilmesi ve öğretilmesi hususunda mü’minleri hep teşvik etmiş ve bu işle meşgulolanlara çok büyük kıymet atfetmiştir. Tevbe Suresi’nde şöyle buyruluyor: “Müminlerin tamamıbirden sefere çıkmasınlar. Fakat her fırkadan bir topluluk dinde tefekkuh etsin ve döndüklerizaman kavimlerini ikaz etsinler, umulur ki sakınırlar.”

Peygamber Efendimiz (s.a.v.) de bir hadîs-i şerîflerinde şöyle buyurmuşlardır: "Allah-üTeala, hakkında hayır dilediği kimseyi dinde fakih kılar"Başka bir hadîs-i şerifte ise şöylebuyruluyor: "Dünya ve onun içindeki şeyler değersizdir. Sadece Allah'ı zikretmek ve O'nayaklaştıran şeylerle, ilim öğreten alim ve öğrenen talebe bundan müstesnadır"

İmam-ı RabbânîMüceddid-i Elf-i Sânî (k.s.) Hazretleri İslamî İlimlerin öğrenilmesi ve

öğretilmesi ile alakalı olarak Mektûbât-ı Şerife’de şöyle buyuruyorlar:

“Mükellefler üzerine ilk vacip olanlar İ’tikâdiHükümler’dir. Yani evvela akaidin tashih

edilmesiicab etmektedir. Bu tashih de Ehl-i Sünnet ve’l-Cemaat Âlimlerinin görüşlerine muvafıkolarak yapılmalıdır…. Akaidin tashihinden sonra ise İlm-i Fıkh’ın ihtiva ettiği helal-haram, farzvacib-sünnet, mendub-mekruh gibi ameli hükümleri öğrenmek ve bu hükümlerin muhtevası ileamel etmek lazımdır. Yine talebelere fıkıh ilmine dair bazı kitapların mütalaa ettirilmesi icabeder.”

SeyyidFeridBuharî’ye gönderdiği bir mektuplarında ise, bu zatın bil-hassa talebe-i

ulumun ihtiyaçları için bir miktar hediye göndermesinden dolayı çok memnun olduklarını ifadeetmişler; talebe-i uluma zahiren ehemmiyet verildiği ve onların öne geçirildiği gibi batınen deböyle yapılması icab ettiğini beyan buyurmuşlardır. İmam-ı Rabbanî Hz. bu hususun, yani talebe-iulumun takdim edilmesinin ne manaya geldiğini, ne için onlara ehemmiyet verilmesi icabettiğini şöyle ifade ediyorlar.

 

            Değerli okurlarım

 

“İslamî hükümleri öğrenen talebelerin başkaları üzerine takdim edilip öne geçirilmesiyle,Ahkâm-ı İslam’ın tervic edilmesi, revacta tutulması temin edilmiş olur. Çünkü Ahkâm-ı İslam’ınesilden nesile taşıyıp, Din-i İslam’ı ve Sünnet-i Peygamberiyye’yi ayakta tutanlar talebe-iulumdur. Cennete girmek de cehennemden kurtuluş da hep ahkâm-ı ilahiye’nin yerinegetirilmesine bağlıdır. Kâinatın en faziletlileri olan Peygamberler (a.s.) insanları hep buhükümlerin yerine getirilmesi için ikaz etmişler ve kurtuluşun buna bağlı olduğunu ifadeetmişlerdir. Peygamberlerin gönderilmesinden maksat bu hükümlerin tebliğ edilmesidir.

Dolayısıyla hayırların en büyüğü, bil-hassa Şeâir-i İslam’ın garip kaldığı zamanlarda, İslamîhükümlerin öğrenilip-öğretilmesi ve ihya edilmesi hususunda gayret göstermektir. Allah yolundabinlerin infak edilmesi, bu hükümlerden bir hükmün öğretilmesine müsavi değildir. Çünkü buhükümleri öğretmek, mahlûkatın en şereflileri olan Peygamberler’e (a.s) uymak, onların yaptığıişte kendilerine iştirak etmektir.”