Dr. Gökhan Şenyürek: ‘Kırtasiye masrafları ikiye katlandı’

“Bu ekonomik koşullar altında aileler okula giden çocuklarının temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta çaresiz kalırken, hükümetin sessiz kalması kabul edilemez” dedi.

‘Çocuklar yetersiz besleniyor, okula aç gidiyor’

Şenyürek, AKP iktidarının kötü ve başarısız ekonomi politikalarının sonucu olarak eğitim harcamalarının aile bütçesinin kaldıramayacağı bir yük haline getirildiğini vurgulayarak, “Okula giden çocuğu olan tüm aileler, yaşanan ekonomik krizin etkilerini bugünlerde çok daha derinden yaşıyor. Birleşik Kamu-İş’in yaptığı Okula Başlama Maliyetleri Araştırmasına göre; 2023 yılına kıyasla, 2024 yılında okula başlama maliyetleri tüm kademelerde ortalama %89 artmıştır. Kalemden deftere, çantadan boya setine kadar en basit kırtasiye malzemelerinin bile fiyatları en az iki kat zamlandı. Asgari ücretle hayatını devam ettiren bir aile, ilkokula başlayan çocuğu için, bir aylık maaşından fazlasını, en düşük maaş alan memur ise maaşının yarısını okul masrafı olarak harcamak zorunda kalmakta. Birden fazla çocuğu okula giden ailelerde ise bu durum katlanarak artmaktadır. 1. Sınıfa başlayacak bir öğrencinin okula adım atarken ortalama masrafı 5 bin lirayı buluyor, bu sadece başlangıç. Aileler yıl boyunca artan masraflarla karşı karşıya kalmaya devam edecekler. Yoksulluk sınırının altında yaşamaya mahkum edilen ailelerde, çocuklar yetersiz beslenmekte, okula aç gitmek zorunda kalmaktadır. İktidar bu konuda hiçbir adım atmıyor, bu ekonomik koşullar altında aileler okula giden çocuklarının temel ihtiyaçlarını dahi karşılamakta çaresiz kalırken, hükümetin sessiz kalması kabul edilemez” açıklamasında bulundu.

‘Çocuklarımızın geleceği, AKP’nin elinde oyuncak haline geldi’

Açıklamasında, AKP iktidarının eğitim sistemini siyasallaştırdığını kaydeden Şenyürek, “22 yıllık AKP iktidarı, eğitim sistemini planlı biçimde siyasallaştırmış, ideolojik hedefleri için araç haline getirmiştir. Bu 22 yıllık süreçte, 9 Milli Eğitim Bakanı değişmiş, her yeni gelen bakan bir önceki sistemi eleştirerek, kendi fikirlerini uygulamaya koymuştur. Çocuklarımızın geleceği, AKP’nin ve bakanların elinde oyuncak haline gelmiştir. Ne yazık ki, ne okullarımız ne de AKP iktidarının eğitim sistemini getirdiği koşullar öğrencilerimizin, velilerimizin ve öğretmenlerimizin beklenti ve ihtiyaçlarını karşılayamamaktadır” ifadelerini kullandı.