Giresun’da okullarda atık pil eğitimi veriliyor
Sağlıklı ve güzel bir dünya emanet etmek için farkındalık yaratacak etkinliklerine hız kesmeden devam ediyor.
Bu kapsamda, İklim Değişikliği ve Sıfır Atık Müdürlüğü, tehlikeli atıklar kategorisinde bulunan atık pillerin düzenli olarak toplanması, insan sağlığına ve çevreye vereceği zararın önlenmesi amacıyla eğitimlerine devam ediyor.
Son olarak, Namık Kemal İlkokulu’nun talebi üzerine, öğrencilere uygulamalı eğitim düzenlenerek, öğrencilere Atık pillerin zararları, toplanması ve bertarafı hakkında bilgilendirme yapıldı.
Atık pil neden toplanmalı
Piller çoğu zaman organik maddelerle aynı çöp kutusuna atılıyor. Oysa pillerin içerisinde çinko, mangan, civa, lityum, nikel, mangan, kobalt, kadmiyum ve kurşun gibi ağır metaller yer almaktadır. Toprağa karışan piller, bitkiler ve hayvanlar yoluyla insan besin zincirine geçmekte ve büyük tahribatlara yol açmaktadır. Pillerin içerisindeki bu zararlı maddelerin sinir sistemi tahribatları, sakat doğumlar, kansızlık, mide rahatsızlıkları ve bazı kanserlere etkisinin olduğu bilinmektedir. Evlerde, işyerlerinde, ulaşımda ve sanayide önemli miktarda pil kullanılmaktadır. Pillerin, motorlarda, elektronik cihazlarda, saatlerde, kameralarda, hesap makinelerinde, işitme aletlerinde, kablosuz telefonlarda, oyuncaklarda vb. yerlerde geniş bir kullanım alanı bulunmaktadır. Son yıllarda artan pil kullanımı, insan sağlığı ve çevre için potansiyel tehlike oluşturmaktadır. Dolayısıyla kullanılmış pillerin tehlike oluşturmaması için ayrı toplanması, taşınması, geri dönüşümü ve bertarafı gerekmektedir. Ayrıca pillerdeki tehlikeli ve zararlı metallerin azaltılması da zaruri bir konudur.