Fındık fiyatları yükselişe geçiyor

Giresun serbest piyasada fındık fiyatı bu hafta 83 liradan başladı.

Giresun Ticaret Borsası Başkanı Hamza Bölük, 2023 ürünü fındığın alımlarının 15 Ağustos'ta kilogramı 75 liradan başladığını söyledi.

Pazara az miktarda ürün inişi nedeniyle fiyatın yükseliş gösterdiğini belirten Bölük, serbest piyasada bir kilogram fındığın 83 liradan işlem gördüğünü aktardı.

Bölük, serbest piyasasının, Giresun kalite fındığı 84 liradan alan TMO'nun seviyesine ulaştığını kaydetti.

TMO, fındık alım merkezi sayısını arttırdı. 2 olan fındık alım merkezi 7’ye yükseldi.

TMO, 4 Eylül’de Tirebolu ve Merkez bölgesinde fındık alımına başlamıştı. Bugün ise Bulancak, Dereli, Güce, Espiye ve Görele ilçelerinde de ürün kabulüne başlandı.

Serbest piyasada yükselişte

Serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselme eğiliminde olduğunu ifade eden fındık pazarı esnaflarından Mustafa Kankaya ise “Tarım ve Orman Bakanlığı’nın tahmini rekolte açıklamasının yapmasının ardından fındık bahçelerinde yüzde 20 civarından bir dökülme yaşandı. Bu da rekoltede ciddi anlamda görülmektedir. Serbest piyasada 78 liradan başlayan fındık alımları bugün itibarıyla 84-85 liraya kadar yükseldi. Yani TMO’nun açıkladığı fiyatı buldu ve geçiyor diyebiliriz. Serbest piyasada fındık fiyatı haliyle arz ve talebe göre oluşmakta. Buna göre, açıklanan rekolteden düşük olduğunu göz önüne alacak olursak serbest piyasada fındık fiyatlarının yükselme eğiliminde olduğunu söyleyebiliriz” şeklinde konuştu.