İzmir Bayosb Projeleri Türkiye’ye örnek oldu
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) tarafından Antalya’da düzenlenen Bölge Müdürleri İstişare Toplantısı’nda BAYOSB Bölge Müdürü Figen Akdemir yaptığı sunum ile BAYOSB’nin Yeşil OSB çalışmaları başta olmak üzere hayata geçen projeleri hakkında Türkiye’nin dört bir yanından gelen OSB’leri bilgilendirdi.
OSBÜK net bünyesindeki Proje Havuzunda 30 OSB tarafından 128 proje girişi yapılırken, 2.4 milyar TL’yi bulan projeler arasında BAYOSB’nin projeleri alanında ilk olması ile dikkat çekti.
Antalya’da 3 gün süren toplantıda BAYOSB’nin projelerini anlatma fırsatı bulduklarını dile getiren BAYOSB Bölge Müdürü Figen Akdemir, Dünya Bankası desteğiyle bölgelerine güneş enerji santrali ve elektrikli şarj istasyonunu ilk kuran OSB olmalarının kendilerini öne çıkardığını söyledi.
Sürdürülebilir kalkınma için çalışıyoruz
BAYOSB projesinin başlangıcından bugüne neler yaptıklarını ve projelerini önceliklendirerek ve dış finansman imkanlarını iyi değerlendirerek örnek bir OSB’yi oluşturma öyküsünü anlattığını vurgulayan Akdemir, “OSBÜK, Türkiye’deki bütün OSB’erin temsil edildiği bir kurum. OSBÜK bünyesinde oluşturulan proje havuzunda BAYOSB olarak projeleri ile yer alıyoruz. Diğer OSB’lerin de öne çıkan projeleri var. OSB’ler olarak ülkemizin sürdürülebilir kalkınması için çalışıyoruz. Bu kapsamda projelerin bu toplantıda gündeme getirilmesi ile her OSB kendi adına ileriye dönük daha neler yapabileceğini ortaya çıkarıyor. Bu açıdan toplantı çok verimli oldu” dedi.
Yeşil OSB uygulama örnekleri anlatıldı
Toplantıda, Yeşil Uygulama Örnekleri ve Sürdürülebilirlik başlığı ile sunum yaptığını ve BAYOSB’nin ilk kurulduğu 2008 yılından bu yana eko endüstriyel park düşüncesi ile yola çıktığını anlattığını dile getiren Akdemir, “Yeşil OSB yolculuğunda önce İzmir Kalkınma Ajansı ile “BAYOSB Yeşil Yol Haritası” projesini hayata geçirdik. Bu projede 5 katılımcılımızı da yanımıza aldık. Yağmur suyu hasadı, kompresörlerde ısı geri kazanımı, verimli elektrik motoru kullanımı, çatılara güneş enerji sistemleri başta olmak üzere birçok proje yer alıyordu. Proje sonunda firmalarımız çatılarına güneş enerji sistemleri kurdu. Yağmur suyu hasadını hayata geçirdi. Verimli elektrik motoru ve kompresörlerde ısı geri kazanımını yaptılar. Forkliftleri elektrikli hale geldi. Hem ticari hem de binek olarak elektrikli araç kullanımı arttı. Bu proje ile Yeşil OSB’ye anlamlı ve hızlı bir giriş yaptık” dedi.
GES projesi başladı, Yeşil İdari Bina yolda
Sunumunda, Dünya Bankası desteğiyle bölgelerine güneş enerji santrali ve elektrikli şarj istasyonunu ilk kuran OSB olacaklarını sonrasında da Yeşil İdari bina projelerini hayata geçireceklerini anlatan Akdemir, bölgedeki firmaların da çatılarını GES ile donattıklarını kaydetti. Akdemir Bölgede üretim için başvuran yatırımcıları için de özel bir yazılım oluşturduklarını ve karbon ayak izi ve su ayak izlerini ölçerek, Yeşil OSB standartlarına uygun firmaların bölgelerinde üretimlerine izin verdiklerini sözlerine ekledi.