A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 0

Filename: controllers/Amp.php

Line Number: 37

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Amp.php
Satır: 37
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

EÜ’si, afetlere yönelik hem farkındalık hem de bilimsel çalışmalarına devam ediyor

EÜ’si, afetlere yönelik hem farkındalık hem de bilimsel çalışmalarına devam ediyor

Ege Üniversitesi Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümü Yapı Anabilim Dalı Öğretim Üyesi Doç. Dr. Ayhan Nuhoğlu, “Anadolu coğrafyasının çok büyük bir bölümü yüksek düzeyde riskli deprem kuşağında yer almaktadır. Bunun anlamı nerede olursak olalım her an şiddetli bir depremle yüz yüze kalabiliriz demektir” dedi.

Kahramanmaraş merkezli ve 11 ili etkileyen ardışık iki depremin ardından tüm gücünü seferber ederek tek yürek olan EÜ’si, kan bağışı, ayni ve nakdi yardımlar, Tıp Fakültesi Hastanesinde yaralıların tedavilerinin yapılmasının yanı sıra, İzmir Valiliği, Sağlık Bakanlığı ve AFAD koordinasyonunda hem sağlık ekibi hem de yapılarda incelemelerde ve tespitlerde bulunmak üzere bilim ekibini bölgeye göndermişti. Rektör Prof. Dr. Necdet Budak, Türkiye'de şehirlerin başta deprem olmak üzere sel ve kuraklık gibi afetlere daha hazırlıklı hale getirilmesi için oluşturulan Türkiye Ulusal Risk Kalkanı Modeli içerisinde, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın tensipleriyle Kentsel ve Kırsal Altyapı Kurulu Üyesi olarak seçildi.

Doç. Dr. Ayhan Nuhoğlu, “Anadolu’nun her bir köşesinde taş üstünde taş bırakmayan birçok yıkıcı depremin izlerini görmek mümkündür. Son yüzyılda meydana gelen 1939 Erzincan, 1999 Gölcük ve 11 kenttin barındığı geniş bir alanda ağır kayıplara neden olan 6 Şubat 2023 Pazarcık, Elbistan depremlerinde olduğu gibi.  Herhangi bir yayın ortamında ‘şu kentte deprem olabilir’ veya ‘şu fay kırılabilir’ konularında bir haberle karşılaşıyorsak hepsini doğru kabul edebiliriz. Çünkü Anadolu coğrafyasının çok büyük bir bölümü yüksek düzeyde riskli deprem kuşağında yer almaktadır. Bunun anlamı nerede olursak olalım her an şiddetli bir depremle yüz yüze kalabiliriz demektir” dedi.

Barınılan binalar dayanaklılık açısından uzmanlara inceletilmeli  

Doç. Dr. Nuhoğlu, “Anadolu coğrafyasında yaşayan insanların içinde yaşadıkları, kiralayacakları veya satın alacakları evlerin depreme dayanıklı olup olmadığını sorgulamak bunların başında gelmektedir. Halen kullandıkları binaları bu konularda uzman ve yetkili inşaat mühendislerine inceletmeleri can güvenliği açısından zaruridir. Kentsel Dönüşüm Yasası olarak bilinen ‘Afet Riski Altındaki Alanların Dönüştürülmesi’ kanunu depreme dayanıklı olmayan yapıların pratik bir prosedürle yıkılıp yeniden inşa edilmesine imkan tanımaktadır. Bunun yanında depreme dayanıksız mevcut bir yapının, yapılan incelemeler sonucunda efektif olduğu değerlendiriliyorsa, taşıyıcı sisteminin güçlendirilmesi de göz önünde bulundurulabilecek bir seçenektir” dedi.

Doç. Dr. Nuhoğlu, “Anadolu’nun batısında yer alan Ege Bölgesi de tamamıyla riskli deprem kuşağında yer almaktadır. Son olarak 30 Ekin 2020 tarihinde Kuşadası Körfezi Sisam Adası açıklarında meydana gelen şiddetli deprem kuş uçuşu yaklaşık 70 kilometre uzaklıkta bulunan Bayraklı, Bornova Ovasında ağır kayıplara sebebiyet vermiştir. Deprem anında 10’dan fazla bina çökmüş ve birçok bina ağır hasar görmüştür. Hasarlı binaların yıkılıp yeniden inşa edilmesine dair çalışmalar devam etmektedir. Gerek kullanım halindeki mevcut yapıların gerekse yeni inşa edilecek olan yapıların deprem davranışları ile ilgili teorik ve deneysel çalışmalar EÜ’si, Mühendislik Fakültesi İnşaat Mühendisliği Bölümümüzce Malzeme, Geoteknik ve Yapı Anabilim Dalları bünyesinde sürdürülmektedir” ifadesini kullandı.