Karadeniz'in o ilinde son 21 yılda 9 baraj ve 1 sel kapanı inşa edildi
İklim değişikliği, hızlı nüfus artışı, artan sanayileşme ve diğer çevre sorunlarıyla birlikte yaşamın kaynağı olan suyun değeri her geçen gün artarken, DSİ tarafından tamamlanarak vatandaşın hizmetine sunulan; içme suyu tesisleri, barajlar, gölet ve yer altı depolama tesisleri, HES’ler ve parçalanmış tarım arazilerini yeniden ekonomiye kazandıran arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme projeleri ile suya yön veriliyor.
Samsun’a 9 baraj ve 1 sel kapanı inşa edildi
Samsun’a son 21 yılda DSİ tarafından 32 milyar 281 milyon TL’lik yatırım yapıldığının altını çizen DSİ Genel Müdürü Balta, kente 9 baraj ve 1 sel kapanı inşa ederek vatandaşın hizmetine sunduklarını açıkladı. Balta, “Bu barajların en önemlilerinden biri 19 Mayıs Barajı’dır. Barajın temelden yüksekliği 89,70 metredir. 43,40 milyon m3 su biriktirme hacmine sahiptir. 19 Mayıs ve Bafra ilçeleri ile civar yerleşim yerlerindeki 76 bin 930 dekar zirai araziyi sulayacak ve 243 bin 431 kişiye içme suyu sağlayacak baraj, 2017 yılında hizmete alınmıştır. Derinöz Barajının temelden yüksekliği 77 metredir. 21,12 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj, 41 bin 240 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ladik Barajı’nın temelden yüksekliği 32 metredir. 2,22 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj, 5 bin 600 dekar arazinin sulanmasına hizmet etmektedir. Ladik Fındıcak Barajı’nın temelden yüksekliği 35 metredir. 1,93 milyon m3 su biriktirme hacmine sahip baraj ile 8 bin 850 dekar arazi sulanacaktır. Bununla birlikte su kaynaklarımızı en iyi şekilde değerlendirmeye devam ediyoruz. Samsun’da kalkınmayı hızlandıracak, ilde sulamayı ve ziraatı geliştirecek 3 baraj daha inşa ediyoruz. İnşaatı devam eden barajlardan biri 76,02 metre yüksekliğinde olan 15 bin 400 dekar araziyi sulayacak ve Terme ve Salıpazarı İlçelerimizi taşkınlardan koruyacak olan Salıpazarı Barajıdır. Diğer bir baraj da 3 bin 600 dekar araziyi sulayacak olan Asarcık Armutlu Barajı, bir diğer inşaatı devam eden barajımız ise 310 bin m3 su biriktirme hacmine sahip Vezirköprü Doluca Barajı’dır” dedi.
Samsun deyince akla geniş ve bereketli topraklar geldiğini ifade eden Müdür Balta, “Biz de bu bereketli topraklara bereket katmak için 15 çok önemli sulama tesisleri inşa ettik. Son 21 yılda inşa ettiğimiz sulama tesisleriyle 559 bin 900 dekar araziyi sulamaya açtık ve çiftçilerimize yıllık 3.362 milyon TL ilave zirai gelir sağladık. Sulamaya açtığımız bu alan çok önemli ama sulayacağımız daha fazla alan var. Şu anda inşaat çalışmaları devam eden 5 adet sulama tesisi olup, proje ve planlama safhasında ise 11 adet sulama tesisi bulunmaktadır” diye konuştu.
Taşkın koruma tesislerinin önemine de dikkat çeken Balta, “Bu kapsamda Samsun’da 127 adet taşkın koruma tesisi inşa ederek; Samsun şehir merkezi ve 151 meskûn mahal ve 30 bin 85 dekar alanı taşkınlardan koruduk. 14 adet taşkın koruma tesisinin de inşaatları devam etmektedir. 2003 yılından bugüne kadar, arazi toplulaştırma ve tarla içi geliştirme hizmetleri kapsamında 3 adet iş tamamlanarak 202 bin 800 dekar alanda arazi toplulaştırma tescili yapılmıştır. Samsun ilinde 36 adet yerleşim birimi, arazi toplulaştırmasından faydalanmaktadır. Devlet Su İşleri Genel Müdürlüğü olarak hayata geçirdiğimiz projeler hakkında değerli Samsunlulardan, özellikle de tesislerimizden birebir faydalanan çiftçilerimizden almış olduğumuz olumlu geri dönüşler bizi ve ekibimizi motive ediyor. Bugüne kadar olduğu gibi bundan sonraki süreçte de ekonomik gelirimizi artıracak, milletimizin refah düzeyini yükseltecek, özetle Türkiye Yüzyılı idealimizi perçinleyecek projeleri hayata geçirmeye devam edeceğiz” şeklinde konuştu.