‘Korona virüs aşısı olanlarda kalp hastalığı riski daha az’
Liv Hospital Samsun Kardiyoloji Kliniği’nden Uzm. Dr. Mustafa Yaşan, Covid-19’un etkileri hakkında yapılan yeni araştırmalar hakkında açıklamalarda bulundu.
“Korona virüs aşıları komplikasyonları azalttı”
Hastalığın yanında, bu hastalık ile mücadele için ortaya çıkan aşıların da konuşulmaya devam edildiğine dikkat çeken Uzm. Dr. Yaşan, “Kafalardaki en büyük soru işaretlerinden biri aşı ve kalp hastalıkları arasındaki ilişkidir. Özellikle sosyal medyanın etkin bir halde kullanılmasından sonra genç yaşta görülen kalp krizi vakaları daha da korkulan bir hastalık haline geldi. Çünkü bu hastaların daha önce korana virüs hastalığı geçirdiği ya da Covid-19 aşısı olduğu, bu nedenle kalp krizi geçirdiği yönünde bir algı oluştu. Ancak yeni yayınlanan bağımsız bir makale ile artık bu konu hakkında elimizde kesin bir bilgi var. Önde gelen tıp dergilerinden BMJ Journals’ta yayınlanan bir çalışma ile Covid-19 aşısı olmuş ya da hastalığı geçirmiş kişilerde kalp hastalıkları daha az görüldüğü ortaya koyuldu. Bu çalışmada korona virüs aşısı olmuş yaklaşık 10 milyon kişi ile olmamış yaklaşık 10 milyon kişi karşılaştırıldı. Buna göre, aşılanmış kişilerde kısa ve uzun dönemde hem tromboembolik olayların (pıhtı oluşması ve pıhtının herhangi bir damarda tıkanıklığa neden olması) hem de diğer kalp hastalıklarının daha az görüldüğü tespit edilmiştir. Kısa dönemde azalma oranı yüzde 20 iken, 6-12 aylık uzun dönemde yüzde 50-70 arasında tespit edildi. Takdir edersiniz ki, bu oran hiç azımsanamayacak bir orandır. Daha önce de yapılan bir sürü çalışmada da korona virüs aşılarının bu gibi komplikasyonları azalttığı gösterilmişti” diye konuştu.
“217 kez aşı olan hasta incelendi”
Pandemi döneminde Almanya’da 217 kez aşı olan bir insanın ortaya çıktığını ve tüm dünyayı şaşırttığını söyleyen Uzm. Dr. Yaşan, “Bu kişi orada yaşayan bilim insanlarının da ilgisini çekmiş, adam bağışıklık durumu ve aşının etkilerini araştırmak için laboratuvara davet edilmişti. Yapılan testler sonucu kişide korona virüse karşı bağışıklık sağlayan T lenfosit hücrelerinin çok daha fazla olduğu ve aşının yan etki ya da komplikasyonlarının tespit edilmediği görüldü. Hatta adam araştırma sırasında 218. dozu olmakta ısrar etmiş ve araştırmacılar tarafından bu teklif kabul edilmemişti. Aşılamanın dördüncü yılına girdiğimiz bu dönemde aşı hakkındaki yanlış bilgiler tüm bu bilimsel kanıtlara rağmen gündemden hiç düşmeyeceğe benziyor” şeklinde konuştu.