Giresun’un o ilçesinde fındık yaprağından sarma yapıldı

Tarım ve Kırsal Kalkınmayı Destekleme Kurumu (TKDK) bünyesindeki Piraziz Yerel Eylem Grubu Derneği’nce (PİRYEG) ilçe stadında organize edilen festivalde yöreye özgü çalı çileği çorbası, fındık yaprağı sarması, karayemiş tuzlaması, Piraziz köftesi, fındıklı burma tatlısı gibi 100 civarında ürün sergilendi.

İlçedeki kadınlar tarafından yapılan yemekler il ve ilçe dışından gelen katılımcılara ikram edildi.

PİRYEG görevlisi ve organizasyon sorumlusu Demet Öztürk, gazetecilere, amaçlarının yereldeki ürünlerin tanınırlığını artırmak olduğunu söyledi.

Festivalde fındık yaprağı sarması, ısırganlı pasta gibi farklı lezzetleri sergilediklerini dile getiren Öztürk, yörede yetişen bitkileri kullanarak farklı lezzetler ortaya çıkardıklarını aktardı.

Öztürk, özellikle fındık yaprağı sarmasının geçmişten bugüne unutulan bir lezzet olduğuna dikkati çekerek, “Piraziz’de yaşayan 80 yaşındaki bir teyzemizin tarifi ile fındık yaprağı sarmasını yaptık. Amacımız eski tatlarımızı günümüzde de tadabilmek, kaybolmamasını sağlamak.” dedi.

Vejeteryan ürünlerin çok fazla olduğuna işaret eden Öztürk, “Bu ürünleri günümüze uyarlamak istedik. Isırganı pastaya dönüştürdük, çok da lezzetli oldu.” diye konuştu.

Öztürk, coğrafi işaretli ısırgan ve fındığı da festivalde birçok yemekte kullanıldığını sözlerine ekledi.  

Halk oyunları gösterilerinin sergilendiği festival konserlerle devam etti.

Festivale Piraziz Kaymakamı Burak Öz, Belediye Başkanı Mahmut Esat Ayyıldız, TKDK Giresun İl Koordinatörü Ayhan Uğur, Piraziz Ziraat Odası Başkanı Ünal Aşık ve diğer ilgililer katıldı.