Gaziemir’deki nükleer atıkların, temizlenmesi isteniyor

Başkanı Işık, “İzmir’in Çernobil’i” olarak bilinen ve 500 bin tondan fazla olduğu tahmin edilen tehlikeli atıkların, Ekovar firması tarafından temizlenmeye başlandığı haberleri üzerine, bölgede açıklama yaptı. Ekovar firmasının, Temmuz ayının başında belediyeye gönderdiği yazıda, 8 Temmuz itibariyle alanı temizlemeye başlayacakları bilgisini paylaştığını söyleyen Belediye Başkanı Ünal Işık, “23 Temmuz Salı günü itibariyle çalışmaların başladığını, iş makinelerinin alanda çalışma yaptığını görüyoruz. Bizim talebimiz ile Çevre ve Şehircilik İzmir İl Müdürlüğü’nün yönlendirmesiyle firma yetkilileri, Cuma günü belediyemize gelerek yüzeysel bilgi verdiler ve 30 Temmuz Salı günü bilgilendirme toplantısı yapılacağının bilgisini paylaştılar. İlgili kurumlardan isteğimiz, çalışmalar hakkında bizi ve kamuoyunu aydınlatıcı bir şekilde açıklama yapmalarıdır” dedi.

Temizlik bilimsel yöntemlerle yapılmalıdır

Gaziemir halkının, temizlik sürecinde ortaya çıkacak sızıntıdan etkileneceğini düşünüyoruz. Bu bölgede yapılan radyasyon taramasında, atıkların normal değerin 7 bin 291 katı oranında radyasyon yaydığı tespit edilmişti. Temizlik sürecinde yaşanacak sızıntıların, kimyasal etkileşimlerin insan ve çevre sağlığına etkisi hakkında bakanlıkların kamuoyuna net bilgi vermesi ve gerekli önlemleri alması gerekmektedir”

Kamuoyunun vicdanı rahatlatılmalıdır

Başkan Işık, “500 bin tondan fazla nükleer atığın olduğu bu alanda yapılan temizlik işlemi, kamuoyu vicdanını rahatlatmalıdır. 3-5 kamyon toprak taşıdıktan sonra ‘alanı temizledik’ denilmesi ihtimali de kafamızı kurcalıyor. Çünkü bugüne kadar defalarca sözler verildi, ‘alanı temizliyoruz’ denildi. Ancak 17 yıl boyunca hiç bir şey yapılmadı” Başkan Işık son olarak ta;  “Burada Çevre mühendislerinin, kimya mühendislerinin, bilim insanlarının, meslek odalarının, yerel yönetimlerin de dâhil olduğu bir komisyon oluşturulmalıdır.  Bu komisyon, alanda yürütülen temizlik çalışmalarını denetlemeli ve süreç hakkında düzenli olarak kamuoyunu bilgilendirmelidir” ifadelerini kullandı.