Ceren Grup her alanda ülke ekonomisine katkı sağlıyor

Yeni hedef toptan ve perakende de dünyaya açılmak

Boşnak bir anne ile Türkmen babanın oğlu olarak 1951’de Afyon Dinar’da doğan Mehmet Acar, ticari zekaya sahip annesinin yönlendirmesi ile girişimci oldu. 30’lu yaşlarında Dinar’da devam eden tarım ve ticaret işlerini bırakıp, İzmir’e geldi. 1992 yılında satın aldığı enjeksiyon makinası ile Pınarbaşı’nda plastik fabrikası kurdu. O gün temelleri atılan Ceren Grup, bugün toptan ticaret, imalat, perakende mağazacılık, turizm, inşaat, enerji, hayvancılık, lojistik ve depoculuk sektörlerinde faaliyet gösteriyor.

Grubun üretim amaçlı ilk firması Ceren Plastik ile 2000’lerin başına kadar üretim odaklı çalışmış. Sektör lideri Arçelik için süpürge parçaları dahil pek çok üretim yapılmış. Firmayı 7 yılda çok iyi bir yere getirmişler. Ekonomide sıkıntıların baş gösterdiği 1999’da ortanca oğul Hilmi üniversite eğitimini bitirip gelmiş. Onun ticarete daha yatkın olmasıyla üretimden, ticarete bir geçiş olmuş.  Faaliyeti toptan ticarete kaydırdıklarını anlatan İbrahim Acar, “Aynı yıl Pınarbaşı Fincancılar Çarşısı’nda toptan satış mağazası açtık. 45 bin m2’yi bulan bu alan içinde 30 bine yakın ürün sergilenmekte ve satılmaktadır. Uygun bulduğumuz her şartta ticaret yaptık. İthalat, ihracat, yerli üretim, fark etmeden ticaret yaptık. 2003’e  geldiğimizde toptana perakendeyi ekledik, o yıl Forbest markasıyla Karşıyaka’da  ilk mağazayı açtık. 2009 yılına kadar hızlı büyüdük. Yurtdışına da yöneldik. 2 yıl önce Hollanda’nın Rotterdam kentinde  ilk yurtdışı mağazamızı açtık. Bu noktada grup olarak büyüdük, şirket sayımız arttı. Üretim için kurduğumuz Ceren Plastik’in yanına, toptan satışlar için Ceren Kardeşler firmasını, perakende mağazalar için Leva Mağazacılık firmasını eklemiş olduk. Bugün Cerem Elektronik de grup şirketleri arasında. Ticaret alanında yerel marketler, ulusal marketler, perakende mağazalar, toptancılık, az da olsa ihracat ve az da olsa üretim faaliyetlerimiz yürüyor” diye konuştu.

Aile olarak girişimci cesaretine sahip olduklarını açıklayan Acar, bir yatırımlarının da tavukçuluk üzerine olduğunu vurgulayarak, “Kemalpaşa’da tavuk çiftliği aldık. Bu yatırımı arazisi için yapmıştık ama işletme başarılı olduğu için faaliyeti sürdürme kararı aldık. 12 bin metrekareyi bulan tavuk kümeslerimizde kanatlı hayvan yetiştiriyoruz. Çiftlik üretiyor ve ürünleri Lezita’ya veriyor. Aynı zamanda tavuk kümeslerimizin üstünde güneş enerjisi üretimi var, depolar kuracağız. Pandemi döneminde Çeşme, Bornova, Kemalpaşa’da arazi yatırımlarımız oldu. Kemalpaşa’da depolar kuruyoruz, bazılarını kiralıyor, bazılarını satıyoruz. Soğuk hava depoları açma hedefimiz var. Depoculuk ile birlikte inşaat işine de girdik. 2020 yılında Çeşme Dalyan’da villa projesi gerçekleştirdik. 2024’ün son çeyreğinde Bornova’da Otogara yakın konut projesi, Dalyan’da da rezidans projelerimiz başlıyor. Emekleme dönemini geçtik ama koşmadan, sağlam adımlarla yürüteceğiz” diye konuştu.  

Ceren Grup, bugün 100 bin metrekarelik depolama alanına, 900’ün üzerinde istihdama sahip. Toptan ve perakendede 30 bin metrekarelik mağaza alanında 20 bin çeşitten fazla ürün satıyor. Valiz ve rattan bahçe mobilyaları imalatı gerçekleştiriyor. 9 adet perakende, 2 adet toptan satış mağazası bulunuyor.