Diyabetin Artan Yaygınlığı ve Ekonomik Yükü Giresun’da Masaya Yatırıldı
Türkiye’de diyabetin en sık görülen hastalıklardan biri olduğunu belirterek her 5 kişiden 1’inin bu hastalıkla mücadele ettiğini vurguladı. Toplantıda diyabetin artan yaygınlığına dikkat çekilirken, hastalığın ülkeye ekonomik açıdan da ciddi bir yük getirdiği ifade edildi.
Dahiliye Uzmanları Derneği tarafından Giresun Üniversitesi, İl Sağlık Müdürlüğü ve Eğitim ve Araştırma Hastanesi’nin iş birliğiyle gerçekleştirilen bölgesel toplantıda, diyabetin teşhis ve tedavisi, güncel yaklaşımlar ve yeni tedavi yöntemleri kapsamlı bir şekilde ele alındı. Toplantıda dahiliye hastalıklarının güncel tedavi seçenekleri, girişimsel uygulamalar ve ilaç tedavilerindeki yenilikler masaya yatırıldı.
Toplantıda konuşan Doç. Dr. Seyit Uyar, diyabetin Türkiye’de yüzde 20’nin üzerinde bir görülme sıklığına ulaştığını belirterek bu durumun sağlık sistemine olan maliyet yükünün de giderek arttığını kaydetti. Uyar, "Diyabet, hastaların yalnızca kan şekeri seviyelerini değil, aynı zamanda hipertansiyon, kolesterol ve tiroid gibi diğer sağlık sorunlarını da etkileyen, geniş kapsamlı bir komplikasyon yelpazesine sahip bir hastalıktır. Kalp ve böbrek hastalıklarının başlıca nedenleri arasında yer alan diyabet, tedavi edilmediği takdirde çoklu organ yetmezliği ve çeşitli kronik hastalıklara yol açabilir" dedi.
Genetik yatkınlık ve yaşam tarzı diyabetin başlıca nedenleri
Doç. Dr. Uyar, diyabetin genetik yatkınlık dışında en önemli sebeplerinin beslenme alışkanlıkları ve hareketsizlik olduğuna dikkat çekerek, modern yaşamın diyabet riskini artırdığını vurgulayarak, "Günümüzde insanlar daha az hareket ediyor, güneş ışığından daha az faydalanıyor ve hazır gıdalarla besleniyorlar. Bu da obeziteyi ve diyabeti tetikliyor. Doğal beslenmeyi bıraktık, fast food ve işlenmiş gıdalar diyabetin yaygınlaşmasına neden oluyor. Hareketsizlik ve sağlıksız beslenme diyabetin önlenmesinde en önemli risk faktörleridir" diye konuştu.
Toplantıya ev sahipliği yapan Giresun Üniversitesi İç Hastalıkları Anabilim Dalı’ndan Doç. Dr. Kubilay İşsever, “Organizasyonun amacının akademik gelişmeleri paylaşarak güncel bilgilerin yaygınlaşmasını sağlamak olduğunu ifade etti. 7 oturumda 23 konu başlığının ele alındığı toplantıya Türkiye’nin çeşitli illerinden 23 konuşmacı ve yaklaşık 150 dahiliye uzmanı katıldı. Dahiliye uzmanlarının aile hekimliği ve acil tıp branşlarından sonra en geniş doktor grubunu oluşturmaktadır ve bölgesel toplantılarla bu alandaki bilgi alışverişini artırması hedeflenmektedir” şeklinde konuştu.