Dünya gıda günü Manisa’da etkinliklerle kutlandı

Bu yıl 44. kez kutlanan Dünya Gıda Gününün ana teması “Daha İyi Bir Yaşam ve Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı” olarak belirlenmiştir. 

Manisa İl Tarım ve Orman Müdürlüğü, İl Müdürlüğü 100. Yıl Konferans Salonunda gerçekleştirilen Dünya Gıda Günü etkinliğinde, gıdanın önemini aktaran sunumlar ve video gösterimleri gerçekleştirilirken, İl Müdürlüğümüzün organizasyonunda “Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi Bir Gelecek İçin Gıda Hakkı” konulu panel düzenlendi.

İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk; “Her yıl Birleşmiş Milletlerin kuruluş günü olan 16 Ekim, Dünya Gıda olarak kutlanmaktadır. 50’den fazla dilde 150’den fazla ülkede 16 Ekim Dünya Gıda Günü bu yıl 44. kez kutlanıyor. Ve bu yılki tema hakikaten dünyanın içerisinde bulunduğu durum ve konjonktür adına da önemli bir temayla kutlanıyor. İlimizde 216 gıda kontrol görevlisiyle geçen yıl toplamda 27 bin 417 denetim gerçekleştirdik.  İl Müdürlüğü olarak da bakanlığımızın talimatları, yayınladığı mevzuat ve kurduğu sistem üzerinden elimizdeki tüm bu gıdayla ilgili süreçleri yönetmekte yürütmekteyiz. 2023 yılında gıda kontrol görevlisi arkadaşlarımızla toplamda 1778 numune alarak Manisa'mızı Türk insanımızı ve önemli bir ihracat ili olmamız hasebiyle aslında tüm dünya insanında güvenilir gıdayla buluşması anlamında önemli çalışmalara imza attık. Bugün de 2703 numuneyle çalışmalarımız devam ediyor. Sayın valimizden ilimize gelir gelmez hemen ilk etapta sürdürülebilir tarımla ilgili, güvenilir gıdayla ilgili, tarım ve çevre ilişkisiyle ilgili talimatları ve proje yapma talimatlarını aldık. Bunun üzerine de çalışmalarımızı devam ettiriyoruz, sürdürüyoruz” dedi.

Vali Vahdettin Özkan, "Tarladan soframıza gelen gıdanın her aşamasının izlenebilir olması,  vatandaşlarımızın güvenilir gıdaya erişimi ve tüketici sağlığının korunması açısından önem arz ediyor. Ayrıca gıdanın izlenebilirliği, ülkemizde üretilen ürünlerin uluslararası pazarlarda daha çok talep görmesine de katkı sağlayacaktır. Sağlıklı gıdaya erişim her vatandaşımızın en doğal hakkıdır. Sürdürülebilir tarım ve güvenilir gıda için tarım üzerindeki risklerin bertaraf edilmesi gerekmektedir. Bu amaçla Güvenilir Gıda Eylem Planı için çalışmalarımızı başlattık" dedi.

Program, Moderatörlüğünü Gıda Mühendisi Damla Bilgin’in yaptığı; İzmir Ekonomi Üniversitesinden Gastronomi Bölüm Bşk. Dr. Betül Öztürk, Şef, Menü Danışmanı Dilek Yetkiner, Manisa Gastronomi Derneği Başkanı Gizem Tarım, La Lorraine Unlu Mamüller Ürün Geliştirme Müdürü Serdar Meriç’in katıldığı “Daha İyi Bir Yaşam, Daha İyi bir Gelecek İçin Gıda Hakkı” konulu panel ile son buldu.

Düzenlenen Dünya Gıda Günü programına; Vali Vahdettin Özkan, Şehzadeler Kaymakamı Fatih Genel, İl Tarım ve Orman Müdürü Metin Öztürk, İl Emniyet Müdürü Fahri Aktaş, İl Sağlık Müdürü Erol Karaca, Büyükşehir Belediyesi Genel Sekreteri Burak Deste, İl Müdür Yardımcıları Mustafa Gündoğar, Serdar Mersinli, Ali Gök, Gıda ve Yem Şube Müdürü Dr. Defne Bacınoğlu,  Şube Müdürleri, İlçe Müdürleri,  Akademisyenler, Sektör Temsilcileri, Öğretmen ve Öğrenciler ile İl ve İlçe Müdürlüklerinde görevli teknik personeller katıldı.