Türk Dünyasında Matbuat Uluslararası Sempozyumu

Sempozyuma yurt içinden 60 yurt dışından ise 110 bilim insanı katıldı. Türk Dünyası matbuat faaliyetleriyle ilgili birbirinden değerli ve ilgi çekici bildiriler sunulmuştur. Sempozyum boyunca katılımcılar ve dinleyiciler tartışmalara da iştirak etti.

Türk Dünyası Modernleşmesi, Türk Dünyasında Roman ve Hikâye Sempozyumu olarak başlatılan bu faaliyet matbuat sempozyumu ilgi ile izlendi. 

Sempozyumun sonunda bildiriler e-kitap olarak Bildiri Kitabı ve hakemli Kitap Bölümü olarak basılacak. 

Sonuç bildirisi

1. Sempozyuma Türkiye ve Türk dünyasından (Kırım, Azerbaycan, Özbekistan, Irak, Türkmenistan, Kazakistan, Tataristan, Kıbrıs, Kırgızistan vs.) katılan bilim insanlarının ortak proje, makale, çalışma, Çalıştay, kongre, sempozyum yapmaları noktasında fikir birliğine varıldı. 

2. Sempozyumun üst başlığıyla devam ettirilmesine ve alt başlıkların belirlenerek her yıl bir Türk ülkesinde yapılması kararlaştırıldı. 

3. Sempozyuma Türkiye ve Türk dünyasından basın ve medya kuruluşlarının katılması, sempozyumun duyurusunun yapılması kararlaştırıldı. 

4. Bir vakıf kurularak bundan sonraki sempozyumların üniversite-vakıf iş birliğiyle yürütülmesine karar verildi. 

5. Vakfın bir uluslararası statüde bir dergi çıkarması (belirlenmiş olan vakıf ve dergi adı sonra açıklanmak üzere) karar alındı.

6. Türk dünyası bilim insanlarının daha fazla bir araya gelerek Türkoloji çalışmalarını ortak yürütmesi gerektiği konusunda karar birliği yapıldı. 

7. Türkiye ve Türk Dünyasında resmî kurumların bu tür faaliyetleri destek vermeleri ve bu konuda basın ve medya aracılığıyla gerekli çalışmaların ilgili mercilere aktarılması konusunda anlaşıldı.