Vekaleti geçersiz mi?

...vekaleten yönetilmesinin 6 ayı geçmesi hukukçuların tepkisine sebep oluyor. YÖK Genel Kurulu 23.09. 2010 tarihinde yaptığı toplantıda rektörlük seçimlerinin yenilenmesi için karar aldı. En çok oyu alan Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar, yeniden seçim kararının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu.

Mahkeme 26.11.2010 tarih ve 2010/2248 sayılı  kararıyla Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar’ın gerekçesini haklı bularak oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi.Ancak,YÖK karara itiraz etti. Ne ki Ankara 4. İdare Mahkemesi kesin gerekçeli kararı verdiği için YÖK’ün kararı 3O gün içinde uygulaması gerekirken 6 aydır kararı yürürlüğe koymaması tartışma yarattı. Öte yandan  davacı Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar’ın da davayı takip etmemesi çeşitli yorumlara da sebep oluyor.

                              NELER OLMUŞTU?

Giresun Üniversitesi Rektörü Prof. Dr. Osman Metin Öztürk'ün 1 Haziran 2010 tarihinde emekliye ayrılmasıyla rektörlük makamı boşaldı. 1 Haziran 2010 tarihinde YÖK, Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ı, rektör vekili olarak atadı. 18 Haziran’da yapılan rektör adayı belirleme seçimlerinde Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar 31, Prof. Dr. Mustafa Türkmen 29, Prof. Dr. Aygün Attar 21, Prof. Dr. Ayhan Bölük 4, Prof. Dr. Yılmaz Can 2 ve Prof. Dr. Murat Teker 1 oy aldı. YÖK Genel Kurulu, 1 Temmuz 2010'da yaptığı toplantıda, Giresun Üniversitesi rektörlüğü için en yüksek oyu alan Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar'ı ve Prof. Dr. Mustafa Türkmen’i listeye dahil etmedi.

 

Listeye, Prof. Dr. Aygün Attar, Prof. Dr. Ayhan Bölük ve Prof. Dr. Yılmaz Can'ın isimlerini seçerek, içlerinden birini rektör ataması için Cumhurbaşkanlığına yolladı. Ancak 2 oy alan Yılmaz Can'ın istifa etmesi üzerine Cumhurbaşkanlığına sunulan liste geri çekildi. 6 Temmuz 2010 tarihinde Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar görevinden alınarak Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu vekaleten rektörlüğe atandı. YÖK Genel Kurulu 23.09. 2010 tarihinde yaptığı toplantıda rektörlük seçimlerinin yenilenmesi için karar aldı. En çok oyu alan Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar, yeniden seçim kararının kanuna aykırı olduğu gerekçesiyle yürütmenin durdurulması için Ankara 4. İdare Mahkemesi’ne başvurdu. Mahkeme Prof. Dr. Halil İbrahim Bahar’ın gerekçesini haklı bularak oybirliğiyle yürütmeyi durdurma kararı verdi. Bunun üzerine YÖK, Prof. Dr. Ersan Bocutoğlu’nu görevden alarak, rektörlük seçimlerinde 2 oy alıp daha sonra istifa ederek rektörlük seçimlerinden çekilen Prof. Dr. Yılmaz Can’ı 12 Kasım 2010 tarihinde rektörlüğe vekaleten atadı.

                          CAN’IN VEKALETİ HUKUKEN GEÇERSİZ Mİ?

1 Haziran 2010 tarihinden bu yana  Giresun Üniversitesi’nin  vekaleten yönetilmesi hukukçuların tepkisine sebep oluyor. Giresun Üniversitesi rektörlüğüne vekaleten atanan Prof. Dr. Yılmaz Can’ın vekaleten görevde  olması hukukçular arasında da tartışılmaya devam ediyor. Hukukçuların bir bölümü 2547 sayılı Yükseköğretim Kanunu’nun 13. maddesinin a fıkrasına göre üniversitelerin vekaleten yönetiminin hukuken altı ayı geçemeyeceğini iddia ediyorlar. YÖK Kanunu’nun rektör atamalarını düzenleyen ilgili maddesine göre;

Madde 13 – a) (Değişik:17/8/1983 - 2880/7 md.) (Değişik birinci paragraf: 18/6/2008-5772/2 md.) ………… …Rektör, görevi başında olmadığı zaman yardımcılarından birisini yerine vekil bırakır. Rektör görevi başından iki haftadan fazla uzaklaştığında Yükseköğretim Kuruluna bilgi verir. Göreve vekâlet altı aydan fazla sürerse yeni bir rektör atanır. ………….’ deniyor.

 

Hukukçuların  iddiasına göre Giresun Üniversitesi’ne vekaleten atanan Prof Dr. Yılmaz Can’ın vekaletinin kanunen geçersiz olduğu savunuluyor. 

                   15 TRİLYON NERDE?

Bu arada Giresun Üniversitesi Rektör Vekili Prof. Dr. Yılmaz Can, üniversiteye bağlı olarak kurulan, ancak kurulduğu günden bu yana faaliyete geçirilemeyen Tıp Fakültesi Hastanesi ve eğitim binası için 2011 yılının bütçesine 15 milyon liralık ödenek konulduğu ileri sürmüştü. Edinilen bilgilere göre böyle bir paranın varlığı da söz konusu değil.

         

.