A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 0

Filename: controllers/Amp.php

Line Number: 37

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Amp.php
Satır: 37
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

OTEL GİBİ REHABİLİTE MERKEZİ BUGÜN AÇILIYOR

OTEL GİBİ REHABİLİTE MERKEZİ BUGÜN AÇILIYOR

...bütün vatandaşları davet etti

  

Bugün saat 13.00’de resmi açılışı yapılacak olan Özel Güldeniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi’nin başarılı Müdiresi Gülten Gürsoy, gazetemize konuşarak, Türkiye'de son yıllarda ivme kazanan ve birçok aile için umut olan rehabilitasyon merkezlerinden birini Bulancak ve bölge halkına kazandırmaktan dolayı mutlu olduklarını kaydetti.

Özel eğitim alan öğrencilerin gelişimlerinde öğretmen ve aile desteğinin yeri, ülkemizdeki özel eğitim politikaları ve çalışmaların nasıl yapıldığı konuları üzerinde gazetemize röportaj veren Gürsoy ile sizler için konuşluk.

- YILDIZ HABER: Öncelikle kendinizi tanıtır mısınız?

- GÜLTEN GÜRSOY : 1988 Trabzon doğumluyum. Yaklaşık 17 yılımı Trabzon’da geçirdim. Sonrasında Giresun’a yerleştik. Bulancak'ta eczacı Basri Gürsoy'un kızıyım. İstanbul Bahçeşehir Üniversitesi Matematik Bilgisayar Bölümü mezunuyum. Böyle bir kurum açma nedenim sadece çocuklara olan büyük sevgimdendir.

- YILDIZ HABER : Güldeniz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinin amaçları, kapsamı ve işleyişi açısından değerlendirme yapar mısınız?

- GÜLTEN GÜRSOY : Özel Güldeniz Eğitim ve Rehabilitasyon merkezi ücretsiz eğitim vererek çocuklarımıza büyük katkı sağlayan, sosyalleşme ve tedavi desteğinde büyük ölçüde başarı oranı yüksek olan, ülkemizde bizim gibi özel eğitim ve rehabilitasyon kurumları binlerce engelli bireyin hayatında önemli rol oynamaktadır. Çocuklarınız çocuklarımızdır düşüncesiyle yola çıkan Özel Güldeniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi de bu amaçla geçtiğimiz günlerde Bulancak'ta hizmete girdi. Kurum olarak farklı gelişim gösteren birey tanımını engelli ve özürlü kelimelerinin yerine koyarak bu farklılıkları dezavantaj olmaktan çıkarmak en önemli amaç haline gelmiş durumda. Aynı zamanda Fizik Tedavi merkezimizde çok yakın bir zamanda hizmete girecek.

- YILDIZ HABER : Rehabilitasyonda en çok özel eğitim gören özürlü grubu hangisidir?

- GÜLTEN GÜRSOY : Başta zihinsel gerilik olmakla birlikte gelişim geriliği, yaygın gelişimsel bozukluk, özgül öğrenme güçlüğü, konuşma bozukluğu tanılarından herhangi birini alan kişiler belli bir oranı aşmamak kaidesi ile özel eğitim hizmetinden yararlanabilirler. Tanı gruplarının birçoğu kendi içerisinde alt alanlara ayrılır. Yaygın gelişimsel bozukluklar arasında özel eğitimde en çok otizm tanısı alanlar bulunmaktadır. Otistik çocuklar, işitme-görme engeli olanlar ya da fiziksel engeli olan çocuklar rehabilitasyon merkezlerinin yanı sıra kendi özür gruplarına yönelik okullardan da yararlanabilirler. Yaş aralığı da geniş bir yelpazeye sahiptir. 2 yaşında özel eğitim alan çocuklar olduğu gibi 3 yaşında alanlar da vardır. Ama ağırlıklı olarak okul çağı çocukları bulunmaktadır.

- YILDIZ HABER : Özel eğitim alan öğrencilerin ilerlemelerini ya da gelişimlerini nasıl ölçüp değerlendiriyorsunuz?

- GÜLTEN GÜRSOY : Çocuğun ihtiyaçlarının belirlenmesi amacıyla ilk değerlendirme yapılır. Özel gereksinimli çocuklar için konulan hedeflerin ulaşılabilirliği, hazırlanan BEP'e (Bireysel Eğitim Planı) göre belirlenmiştir. Çocuklar için uzun dönemli hedefler ve uzun dönemli hedeflere ulaştıran kısa dönemli hedefler konulur ve her kısa dönemli hedefe yüzde yetmiş beş ölçütünde ulaşıldığında bir sonraki hedefe geçilir. Çocuğun Bireysel Eğitim Planı, bir yıllık olarak Rehberlik Araştırma Merkezleri tarafından hazırlanır ve BEP'teki amaçlar aylık plan olarak öğretmenin belirlediği hedeflere alınır.

- YILDIZ HABER : Aileler çocuklarındaki özür durumunu ne kadar sürede kabullenebiliyor?ve  bu eğitime katkılarını ne  yönde  etkiliyor?

- GÜLTEN GÜRSOY : Ailelerin özür durumunu kabullenmesi tanı grubundan bağımsız olarak aile yapısı ile alakalı oluyor. Şöyle ki bazı öğrencilerimiz çok hafif düzeyde olmasına rağmen aile, sorunu fark ediyor ve elinden geldiğince çabalıyor. Fakat bazı öğrencilerimiz ise çok ağır düzeyde olmasına karşın aile, çocuğun problemini görmezlikten geliyor, ‘Onun bir şeyi yok’ deyip geçiştirebiliyor. Kabul sürecinin kesin olarak bir süresini vermek zor, ancak bu bazen yıllar alabiliyor. Ebeveynlerin yanı sıra geniş aile de kabul noktasında destek ya da aksine köstek olarak sürecin hızlanmasında olumlu ya da olumsuz etkili olabiliyor. Şurası bir gerçek ki, aile durumu ne kadar çabuk kabullenirse öğrenci eğitimden o kadar fayda görüyor. Çünkü bireyin eğitimde ebeveyn, öğretmen ve öğrencinin görevi yerine getirmezse ulaşılması gereken hedefe o kadar geç ulaşılıyor, ya da bazen maalesef ulaşılamıyor. Çocuğunuzun bir problemi olmadığını düşünen ebeveyn doğal olarak problemi düzeltmek için adım atmıyor. Bu yüzden çocukların eğitiminin yanında veliye de kabul süreci ile ilgili psikolojik destek hizmetinin sağlanmasının eğitimin kalitesini artıracağını düşünüyorum.

- YILDIZ HABER : Özel eğitimde görev alan öğretmenlerde olması gereken,aranan özellikler nelerdir?

- GÜLTEN GÜRSOY : En başta sabır ve özveri. Çünkü burada her çocuk farklıdır. Her çocuk için hazırlanan plan, belirlenen hedefler de farklıdır. Bazen bir çocukla bir davranışı aylarca çalışmak gerekir. Diyelim aylar sonra o davranışı öğrenci çocuk, ama iki gün sonra unutması da çok olasıdır. Bu nedenle öğretmenin sürekli motivasyonunu yüksek tutmaya ve pes etmemeye ihtiyacı vardır. Özel eğitim genel eğitimin bir parçasıdır. Bu yüzden bütün öğretmenlerde öncelikle olması gereken şey, çocukları engelleri, farklı özelliklerine göre ayrım yapmayıp daha kabullenici olmalarıdır. Birçok işte çalışırken mesleğini sevmek çok önemlidir ama bu, özel eğitimde çalışırken çok daha önemlidir. Özel eğitimde öğretmen normalden daha da duyarlı olmak zorundadır. Çünkü özel çocukların velileri de ‘özel’dir. Özel çocuğa sahip olmanın gerektirdiği zorluk ve zorunluluklar onların duygusal dünyalarını hassaslaştırmış olabilir. Bu nedenle bazen kelimeleri seçerken bile özel göstermek gereklidir.

- YILDIZ HABER : Güldeniz Özel Eğitim ve Rehabilitasyon  Merkezi ne zaman kuruldu? Ne tür faaaliyetler göstermektedir?                                                                                                                                                              - GÜLTEN GÜRSOY : Özel Güldeniz Eğitim Merkezi geçtiğimiz günlerde faaliyete geçti. Bugün ise resmi açılışı yapılacak. Devlet özel eğitim öğrencilerine bireysel eğitim ve grup eğitimi hakkı vermiştir. Merkezimizde öğrencilerine devletin verdiklerinin yanı sıra kendi imkanları dahilinde bir takım hizmetler sunmaktadır. Tüm veli ve öğrenciler talep doğrultusunda psikolojik destek hizmetinden ücretsiz yararlanabilmektedir. Psikologlarımız ve öğretmenlerimiz aile eğitim semineri düzenleyecek olup velilerimizin eksiklik hissettikleri konularda bilinçlenmelerini yardımcı olacaklardır.

- YILDIZ HABER : Ülkemizde özel eğitim politikası hakkında ne düşünüyorsunuz? Öngörülen hizmet vatandaşa ulaşıyor mu?

- GÜLTEN GÜRSOY : Ücretsiz özel eğitim hakkı ülkemizde son yıllarda yürütülen bir uygulamadır. Özel eğitime ihtiyacı olan çocuklara devlet ayda 8 saat bireysel eğitim hakkı tanımaktadır. Başlangıçta okula giden çocukları okulun yönlendirmesi yeterli iken, şuanda çocuk okula gitsin gitmesin önce sağlık raporunun olması şarttır. Sağlık raporu çıktıktan sonra da çocuklar Rehberlik araştırma Merkezi'nde değerlendirilmektedir. Ayrıca artık özel eğitim raporu almak için çocuğun belirli yüzdelik oranın üstünde ya da altında olması gerekmektedir. Özetle artık rapor verirken daha ayrıntılı bir değerlendirme yapılmaktadır. Kurumlar ise artık sık sık teftişten geçmektedir. Hem her öğretmen ayrı ayrı değerlendirilmekte hem de ilgili bütün evrak ve belgeler ayrıntı ile incelenmektedir. Her sektörde olduğu gibi bu sektörde de işini önemseyenlerin yanı sıra önemsemeyenler de vardır. Bu ayrıntılı değerlendirme ve teftişlerin amacı tüm kurumların işlerini ciddiyetle yapmalarını sağlamaya yöneliktir. Böyle daha kaliteli hizmet verilmesi amaçlanmaktadır.

- YILDIZ HABER : Gözlemlerinize göre eğitimlerden en çok faydalanabilen en hızlı gelişim gösteren grup hangisidir?

- GÜLTEN GÜRSOY : Özel gereksinimli çocuklarda engel tanıları aynı olsa bile birbirlerinden farklı öğrenme özellikleri göstermektedir. Bu yüzden çocukları engel türlerinden çok öğrenme özelliklerine göre değerlendirmek gerekmektedir. Özellikle erken eğitime başlayıp, okul aile işbirliği kurularak düzenli ve sürekli bir eğitim alan çocuklarda uygulanan eğitim çocuk için uygunsa, çocuk daha hızlı gelişim gösterir.

- YILDIZ HABER : Özel Güldeniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi nedir? Ne iş yapar? Anlatabilir misiniz?

- GÜLTEN GÜRSOY : Özel Eğitim Öğretmenlerinden oluşan Özel Güldeniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezi, zihinsel, işitsel, yaygın gelişimsel bozukluklar ve fizyoterapi destekli eğitim programları dahilinde tüm engelli çocukların topluma uyumun sağlamalarını amaçlıyor. Temiz, ferah ve özel eğitimli kadrosuyla, Bulancak’ta kaliteli ve güvenilir olmayı amaçlayan bir kurum. Kadromuz özel eğitimci öğretmenlerimizden oluşuyor. Eğitimlerimiz bireysel ve grup olarak ikiye ayrılıyor. Çalışmalarımızda çocuğun bedensel gelişiminin yanı sıra ruhsal sağlığını da ön planda tutuyoruz. Bize kayıt olmak isteyen çocuklarımız önce Milli eğitim Müdürlüğü’ne bağlı araştırma merkezlerine (RAM) müracaat ediyorlar. Araştırma merkezleri, hastane kontrolüne gönderdikten sonra oradaki sonuç dahilinde hangi eğitimleri alması gerektiği belirlenerek bize yönlendiriliyor. Çocuklarımızın yeteneklerini en üst seviyeye çıkarmak, temel öz bakım becerilerini ve bağımsız yaşam becerilerini geliştirmek ve topluma uyumlarını sağlamak amacıyla faaliyet gösteriyoruz.

- YILDIZ HABER : Merkeziniz herhangi bir ücret talep ediyor mu?

- GÜLTEN GÜRSOY : Kurum olarak herhangi bir ücret talep etmiyoruz. Öğrencilerimiz iki çeşit tanılamadan sonra kayıt oluyorlar. Tıbbi tanıma için bir sağlık kuruluşuna başvurarak heyet raporu alıyorlar. Alınan bu sağlık raporu ile Giresun rehberlik araştırma merkezine başvurularak randevu alınıyor. Randevu günü rehberlik araştırma merkezine götürülen öğrenci burada eğitsel tanılamaya alınarak ihtiyaç duyulan eğitim bilgileri raporuna ekleniyor ve veli bu raporla birlikte kurumumuza kayıt yaptırabiliyor.

- YILDIZ HABER : Kurumunuz ne tür aktiviteler gerçekleştireceksiniz?

- GÜLTEN GÜRSOY : Tiyatro, Lunapark, yüzme, piknik, hayvanat bahçesi ziyaretleri, geziler gibi etkinlikler olacaktır. Ayrıca kurum içinde sinema, drama, kukla saatleri yapılacaktır.

- YILDIZ HABER : öğrencilerinizin rehabilite edilebilmesi için neler yapıyorsunuz?

- GÜLTEN GÜRSOY : Öğrenci rehberlik araştırma, merkezi tarafından eğitsel olarak tanılandıktan sonra kurumumuza geliyor. Verilen raporu komisyonumuzca değerlendirilerek çocuğun ihtiyaçlarına uygun bireysel eğitim planı hazırlıyoruz. Matematik, Türkçe, Psikomotor becerilerde eğitimler veriyoruz. Kısacası özel eğitimde her birey özel olarak değerlendirilerek performansına göre eğitim alıyor.

- YILDIZ HABER : Özel Güldeniz Eğitim ve Rehabilitasyon Merkezinizde ne tür engelliler var?

- GÜLTEN GÜRSOY : Merkezimize dil konuşma yani alıcı ve ifade edici dil sorunları olan çocuklar, hafif, orta ve ağır düzeyde zihinsel yetersizliği olan çocuklar, yaygın gelişimsel bozukluğu olan çocuklar yani otistikler gelebiliyorlar.

-YILDIZ HABER : Peki verdiğiniz rehabilite sonunda problemleri çözebiliyor musunuz?

- GÜLTEN GÜRSOY : Evet. Konuşamayan bir çok çocuk konuşarak, oturamayan göz teması olmayan çocuklar oturarak ve göz teması kurarak yürüyemeyen çocuklar yürüyerek merkezimizde eğitim ve öğretim almaya devam etmektedir.

- YILDIZ HABER : Aileler ile neler yapıyorsunuz?

- GÜLTEN GÜRSOY : Her hafta bir aile eğitimi vermeyi düşünüyoruz. Bu vereceğimiz eğitimlerdeki amacımız kurumumuzda eğitim alan çocuklara ailelerinin de eğitimde evde destek olmalarını amaçlamaktadır. Bu eğitimlerde zihinsel engelin oluşumu, artikülasyon, otizm, cinsel eğitim, tuvalet eğitimi gibi konular işlenerek aileler bilinçli aile haline getirilmeye çalışılmaktadır.

- YILDIZ HABER : Engelli çocuklar merkeze her gün mü geliyor?

- GÜLTEN GÜRSOY : Çocuklarımız Giresun rehberlik araştırma merkezi tarafından verilen rapor doğrultusunda merkezimize haftada iki gün bireysel eğitimler için geliyorlar. Ayrıca raporlarında grup eğitimi olan çocuklarımız bireysel eğitimler dışında grup eğitimleri de alıyorlar.

- YILDIZ HABER : Gülten Hanım röportaj için teşekkür ederiz.

- GÜLTEN GÜRSOY : Yıldız Haber Gazetesi olarak ben sizlere teşekkür ederim.