A PHP Error was encountered

Severity: Notice

Message: Undefined offset: 0

Filename: controllers/Amp.php

Line Number: 37

Backtrace:

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/application/controllers/Amp.php
Satır: 37
Fonksiyon: _error_handler

Dosya: /home/admin/web/yildizhaber.com.tr/public_html/index.php
Satır: 334
Fonksiyon: require_once

FERRERO SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

FERRERO SON SÖZÜNÜ SÖYLEDİ

Halk arasında fındığın patronu diye tabir edilen ve fındık fiyatlarını belirlediği inanılan Uluslararası Ferrero Grubu - Oltan Gıda Yöneticisi Orhan Veli Oltan, 'Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor, eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk' dedi.
Ferrero Grubu-Oltan Gıda, düzenlediği iftar programında Giresunlu basın mensuplarıyla bir araya geldi.

Programda konuşan Oltan, şirketleri hakkında asılsız ve haksız suçlamalarda bulunulduğunu belirterek, firmalarının bahsedildiği gibi fındığı ucuz fiyata alma politikası uygulamadığını söyledi.

Fındığın patronu oldukları ve istedikleri fiyatı piyasaya sundukları iddialarına cevap veren Oltan, "Bizim fındığın patronu olma gibi bir lüksümüz yok. Çünkü fındığın patronu üreticidir. Bizim sabah kalkıp istediğimiz fiyatı verdiğimiz iddiaları tamamen haksız bir iddiadır. Biz Ferrero olarak fındık yokken de en yüksek fiyattan satın aldık. Eğer bu bizim elimizde olsaydı neden yüksek fiyattan fındık alalım" dedi.

'Fındığı en ucuz fiyattan satın almak hiçbir suretle bizim amacımız olamaz'

Karadeniz'in özenle seçilmiş fındığını, Ferrero ürünlerinin olmazsa olması olarak ifade eden Oltan, "Bu sebeple en büyük önceliğimiz yüksek kalite fındık üretiminde sürdürülebilirliğin sağlanmasıdır. İddia edildiği üzere fındığı en ucuz fiyattan satın almak hiçbir suretle bizim amacımız olamaz. Fındık fiyatının düşük olması üreticinin ilgisini azaltıp, tarım arazilerinin verimliliğini düşürecektir. Bu da gelecekte fındık üretiminde düşüşe neden olabilir" diye konuştu.

'Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor'
Türkiye'deki fındık fiyatlarını Ferrero şirketinin belirlediği iddialarına cevap veren Oltan, "Fındık fiyatlarını arz ve talep belirliyor, eğer Ferrero firması belirliyor olsaydı geçen sene de gördüğümüz fiyatları görmemiş olurduk. Fındık olmadığı zaman hiçbir şey yapması mümkün değil, ama kullanacağından çok fazla olduğu zaman da yine yapacağı bir şey yok" dedi.
Dünyanın başka yerlerinde de fındık ekildiğini kaydeden dile getiren Oltan, "Onun nedeni son yıllarda fındığın para etmesi, yani eğer bir şey para ediyorsa, artık dünya bir köy, her yerde duyuluyor ve insanları artık durdurmak mümkün değil" şeklinde konuştu.

'Ferrero hiçbir zaman Türk fındığını bırakmayacak'

Ferrero'nun her zaman en büyük tercihinin Türk fındığı olacağına değinen Oltan, Türk fındığının kalitesinin belirli olduğunu ve Ferrero'nun hiçbir zaman Türk fındığını bırakmayacağını söyleyebileceğini belirtti.

Emanet fındık alımının Türkiye'nin onlarca yıldır geleneğinde var olduğunu kaydeden Oltan, "Eğer emaneti kaldıracak sistem bulunursa bir gün, en büyük teşekkürü biz yapacağız. Çünkü emanet fındık malum birincisi, bizim hiçbir bedel almadan verdiğimiz neredeyse vermek zorunda olduğumuz bir servis. İkincisi ise fındıklar emanette kilo kaybediyor, çürüyor ve bunun da ceremesine emanete fındığı alan katlanıyor. Benim şahsi görüşüm bir gün emanet sistemini tamamen ortadan kaldırabilecek bir sistem bulunabilirse buna en fazla bizim destekleyeceğimize şimdiden söz verebilirim. Yani emanet fındık sistemini biz de istemiyoruz, mecburiyetten yapılan bir şey. Belki şöyle düşünülebilir, yalnız eğer vatandaş fındığını emanete veremezse belki çıktığı gün satmak zorunda kalacak o da belki daha da fazla fiyat düşüşüne de neden olabilir. Yani bu sistemin başka bir sistemle her nasılsa yer değiştirmesi lazım" diye konuştu.

'Ferrero, fındık ticareti yapan bir firma değil'
Son yıllarda fındıkta Ferrero firmasının tekelleşmeye gittiği yönünde ki iddialara da cevap veren Oltan, "Ferrero, fındık ticareti yapan bir firma değil. Fındığı kullanan bir firma, kendi üretiminde kullanan firma, yani çok fazla kullandığını söylemek istiyorsunuz. Peki kullanmasın mı? Yani tekelcilik şunun için söylenebilirdi belki eğer Ferrero bir ticari firma olsaydı, Türk fındığının yüzde 40'ını alıyor, satıyor fiyat yükselmesini bekliyor, elinden çıkarıyor, açığa satıyor, düşmesini bekliyor. Bunları yapan bir firma olsaydı böyle bir firmanın çok büyük bir pazar payına sahip olması bence de doğru olmazdı. Ama Ferrero alıp satmıyor, kullanıyor. Yani 'Ferrero küçülsün, kullanmasın, daha az iş yapsın' demek, kullanmasın demek oluyor. Eğer 'Kullanmasın', Türk fındığı için çözümse ona hiçbir şey diyecek halim yok" ifadelerini kullandı.

'Bir masa etrafında toplanabilmeliyiz'

Sektörün tüm paydaşlarına seslenen Orhan Oltan, "Üreticilerimizin ihtiyaçlarını da göz önünde bulundurarak, Türk fındığının kalitesinin ve küresel tüketiminin artırılması için birbirimizle diyalog kurmaya açık olmalı ve birlikte çalışma kültürünü geliştirebilmeliyiz. Üretici, sanayici, ihracatçı, meslek örgütleri, sivil toplum kuruluşları ve kamu kurumları bir masa etrafında toplanabilmeli. Biz Ferrero Grubu olarak sektörün sorunlarını birlikte tartışmaya ve ortak çözümler üretmeye her zaman hazırız. Hepimizin aynı gemide olduğunu unutmamalı; ülkemizin, üreticimizin, Türkiye ekonomisinin faydasını gözeterek, fiyatta istikrarın sağlanması, iyi tarım uygulamalarını destekleyerek kalitenin ve verimliliğin artması için el ele vermeliyiz" diye konuştu.

Toplantıya Ferrero Sürdürülebilirlik Direktörü Aldo Cristiano da katıldı.